RATNI SCENARIJ

RASKRINKANA TAJNA VELIKIH RUSKIH RATNIH MANEVARA Deseci tisuća vojnika uvježbavali su invaziju na Skandinaviju!

Za potrebe ovih ratnih igara bilo je angažirano 33.000 vojnika. Mete: četiri skandinavske države
 Getty Images/AFP

Prema upravo objavljenoj studiji o sigurnosti Baltika, koju je izradio Centar za analizu europske politike (CEPA), ruska je vojska u ožujku uvježbavala invaziju na Skandinaviju.

Za potrebe ovih vojnih manevara bilo je angažirano 33.000 vojnika, a sve se odvijalo u sklopu scenarija prema kojemu je u Moskvi na poticaj Zapada započeo narodni ustanak protiv vlasti ruskog predsjednika Vladimira Putina. Simulirani odgovor Kremlja bio je napad na četiri skandinavske države - Norvešku, Finsku, Švedsku i Dansku.

Dio vojnika uvježbavao je invaziju Norveške s ciljem zauzimanja teritorija na sjeveru te države, dok su ostali simulirali zauzimanje finskih Alandskih otoka, švedskog otoka Gotlanda i danskog otoka Bornholma, koji se redom nalaze na strateški ključnim položajima i važnim pomorskim pravcima u Baltičkom moru.

Okupacija ovih otoka Rusiji bi uvelike olakšala eventualnu izolaciju Estonije, Latvije i Litve, koje već neko vrijeme strahuju od krimskog scenarija koji je lani snašao Ukrajinu.

'Kontrola ovih teritorija gotovo bi onemogućila NATO u namjeri da svojim saveznicima dovede pojačanja', tvrdi autor studije Edward Lucas, inače jedan od čelnika CEPA-e, a njegove riječi prenosi britanski Daily Telegraph.

Od država koje bi se u realizaciji ovakvog scenarija našle na ruskoj meti, Danska i Norveška su članice NATO-a, dok su Finska i Švedska formalno neutralne. Lucas smatra da bi ove zemlje trebale učvrstiti vojnu suradnju s drugim ranjivim državama, posebice Estonijom, Latvijom, Litvom i Poljskom.

Vojne vježbe u Rusiji, kao i u drugim državama, sasvim su uobičajena pojava, premda je unatrag godinu dana pokazivanje vojnih mišića nešto intenzivnije i u Moskvi i na Zapadu. No, ovo je prvi put da se doznalo što su ruske snage konkretno uvježbavale, barem tako tvrdi autor studije.

Ipak, neki analitičari smatraju da Rusi ne bi bili u stanju napasti četiri skandinavske države bez da se prije toga izvuku iz ukrajinskog konflikta. Moskva sustavno opovrgava da je ruska redovna vojska prisutna na istoku Ukrajine, no Kijev i Zapad isto tako sustavno tvrde suprotno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:35