PARLAMENTARNI IZBORI

RASPUŠTA SE KANADSKI PARLAMENT, POČINJE PREDIZBORNA KAMPANJA: Četiri su ozbiljna kandidata za premijersku fotelju

Justin Trudeau
 Getty Images

Dosadašnji kanadski premijer Justin Trudeau objavio je u srijedu raspuštanje kanadskog parlamenta i početak kampanje za parlamentarne izbore 21. listopada.

Liberalni čelnik, koji priželjkuje drugi mandat, sastao se s generalnom guvernericom Kanade Julie Payette kako bi od nje zatražio raspuštanje donjeg doma parlamenta, sukladno njezinoj ulozi predstavnice kraljice Elizabete II.

"Sastao sam se s njezinom ekselencijom, generalnom guvernericom, koja je prihvatila moj zahtjev za raspuštanje parlamenta", rekao je Trudeau novinarima.

Prema anketama liberalni čelnik (47) je krenuo u kampanju s blagom prednosti pred konzervativcima Andrewa Scheera.

Trudeau ima težak zadatak jer je njegova popularnost pala u posljednjih godinu i pol nakon katastrofalnog putovanja u Indiju i političkog skandala početkom godine. Liberalnog premijera tada je optužila bivša ministrica pravosuđa Jody Wilson-Raybould da su joj vladini dužnosnici prijetili i da je bila pod pritiskom da tvrtka SNC-Lavalin ne bude optužena za korupciju.

U srijedu je dnevni list Globe and Mail izvijestio da savezna policija istražuje moguće ometanje pravde u tom slučaju.

Konzervativac Andrew Scheer nije propustio priliku optužiti Trudeaua da je "lagao Kanađanima" i da više nema "moralnog autoriteta" da bi vladao.

Ta afera bi mogla pratiti Trudeaua tijekom 40-dnevne kampanje kojoj je borba protiv klimatskih promjena, uz gospodarstvo jedan od prioriteta Kanađana, prema nedavnom ispitivanju.

Ukupno su četiri ozbiljna kandidata za premijersku fotelju.

Najveći favorit je šef dosadašnje vlade i Liberalne stranke Trudeau, izabran 2015. uz obećanje da će popraviti sudbinu srednje klase. Sin je bivšeg premijera Pierrea Elliotta Trudeaua i otac troje djece koje ima sa suprugom Sophie Gregoire, bivšom tv-voditeljicom.

Glavni protivnik mu je Scheer, čelnik Progresivnih konzervativaca od 2017. kojemu je ovo prva izborna kampanja. Scheer ima 40 godina i petero djece. Bio je zastupnik okruga Saskatchewan (zapad) 15 godina, a 2011. je postao najmlađi predsjednik Zastupničkog doma.

Protivi se porezu na ugljik koji je uvela Trudeauova vlada i želi uvesti porez na proizvođače koji najviše onečišćuju okoliš i taj novac uložiti u znanstvena istraživanja novih tehnologija.

Treći pretendent je Jagmeet Singh (40) čelnik Novih demokrata i prvi je stranački lider iz redova neke etničke ili vjerske manjine, a privlači pažnju nošenjem turbana. Taj sikh je rođen u Kanadi, a porijeklom je iz indijske pokrajine Punjab. Zalaže se za tolerantnu, otvorenu, pravednu i ekološki osviještenu Kanadu.

Četvrta je Elizabeth May, koja je 2011. postala prva zastupnica Zelenih u povijesti Kanade. Ta odvjetnica je 17 godina vodila veliku ekološku organizaciju Kanadski Sierra Club i zatim preuzela vodstvo Stranke zelenih 2016. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:52