SNIMLJENO 700 SATI RAZGOVORA

RASTE ZABRINUTOST U POLJSKOJ Je li Rusija bila umiješana u skandal s prisluškivanjem koji je 2014. potresao tu zemlju?

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.09.2018. u 16:38

Poland's Prime Minister Donald Tusk (C) arrives for meeting with coalition parties Civic Platform (PO) and Peasants Party (PSL) about the political situation after the publication of tapes of wiretapped politicians at the Prime Minister Chancellery in Warsaw June 24, 2014. Tusk said on Monday the secret recording of over a dozen senior officials and businessmen is an attempt to destabilise the country. REUTERS/Filip Klimaszewski (POLAND - Tags: POLITICS) - GM1EA6O1CFF01
Filip Klimaszewski / REUTERS

Poljski premijer Donald Tusk dolazi na sastanak s koalicijskim partnerima o političkoj situaciji nakon objave snimki iz skandala s prisluškivanjem.

 

U Poljskoj raste zabrinutost zbog potencijalnog ruskog angažmana u dramatičnom skandalu oko prisluškivanja koji je 2014. potresao poljsku politiku. To se događa nakon što su se pojavila izvješća o tome da je poslovni čovjek koji je osuđen za organizaciju operacije dugovao desetke milijuna dolara Rusima za posao s ugljenom.

Marek Falenta, poljski biznismen s interesom u ruskoj industriji ugljena osuđen je 2016. zbog organiziranja te operacije, koja je uključivala snimanje 700 sati razgovora tijekom više od 80 sastanaka visokih političara i dužnosnika u dva restorana u Varšavi.

Snimljeni su, među ostalima, ministar vanjskih poslova, ministar financija, ministar unutarnjih poslova te ministar prometa, svi iz poljske pro europske Građanske platforme, kao i čelnici nacionalne banke, vrhovnog revizorskog ureda, ureda za državnu zaštitu i središnjeg ureda za borbu protiv korupcije. Zbog uloge u ovoj aferi osuđena su i dva konobara, piše The Guardian.

Transkripte tih razgovora objavio je u lipnju 2014. poljski tjednik Wprost, što je uzrokovalo pravu buru u javnosti kada je otkriveno da je tadašnji ministar vanjskih poslova Radosław Sikorski, poljske obrambene veze s SAD-om opisao kao bezvrijedne, a čelnik nacionalne banke je predložio ministru unutarnjih poslova da smijeni tadašnjeg ministra financija Jana-Vincenta Rostowskog, u zamjenu za podršku te banke vladinoj politici.

Otkriće Falentinih dugova podiđe izglede za sudjelovanje Rusije u skandalu kojeg promatrači smatraju velikim faktorom u padu javne podrške Građanskoj platformi uoči izbora 2015., kada je na vlast došla poljska Stranka prava i pravde.

A man walks by an advertising pillar covered with election posters in Radzymin near Warsaw, Poland October 27, 2015. Polish eurosceptic, conservative opposition Law and Justice party secured a historic win in Sunday's parliamentary election, final results showed on Tuesday, unseating the centrist Civic Platform after an eight-year rule. REUTERS/Kacper Pempel - LR1EBAR14SPNV
Kacper Pempel / REUTERS

Predizborni posteri u Poljskoj uoči izbora 2015. godine

 

Joanna Kluzik-Rostkowska, zastupnica Građanske platforme rekla je da u toj stranci nisu bili svjesni razmjera do kojih se Rusija bila spremna miješati u izbore u drugim zemljama, poput SAD-a, Katalonije, Njemačke, kao i u Brexit.

'No sada kad znamo što se dogodilo u tim zemljama, treba nam točno objašnjenje o tome što se dogodilo u Poljskoj', rekla je.

Već dugo se postavljaju pitanja kako je Falenta samo uz pomoć dvojice konobara uspio izvesti tako sofisticiranu i dugotrajnu operaciju tajnog snimanja bez ikakve pomoći izvana. Većina razgovora je snimljeno tijekom privatnih večera. 2016. je u javnost izašla informacija da su taj restoran u Varšavi osnovala dva poslovna partnera Roberta Szustkowskog, poljskog biznismena koji je živio u Rusiji. U vrijeme tih otkrića, on je bio ambasador u veleposlanstvu Gambije u Rusiji.

Ewa Domżała, njegova bivša poslovna partnerica, rekla je za Guardian da je Szustkowski desetljećima radio u biznisu koji je povezan s ruskim oligarhom Andreiem Skochom.

Skoch je sada zastupnik u ruskom parlamentu, a u travnju je bio na popisu za američke sankcije zbog povezanosti s ruskim kriminalnim skupinama.

Poljski tjednik Polityka je prošlog tjedna objavio da je Falenta krajem 2013. ili početkom 2014. otputovao u Rusiju kako bi se sastao s predstavnicima ruske kompanije za ugljen. Prema tom izvješću, Falenta je navodno toj tvrtki ostao dužan oko 20 milijuna dolara, a obavještajni izvori tvrde da je taj sastanak organizirao upravo Szustkowski.

Prema objavama na poljskoj internetskoj stranici s vijestima Onet, Szustkowski je odbio suradnju i rad s Falentom, iako nije zanijekao da je bio s njim u kontaktu. Također je rekao da nije bio povezan ni sa kakvim stranim obavještajnim agencijama ili kriminalnim skupinama, a kaže i da nije bio povezan s tom tajnom operacijom snimanja.

Postavljaju se pitanja o razmjerima političkog pritiska koji su mogli otežati istragu o mogućoj ruskoj umiješaosti u sve ovo. Niti vlada niti dužnosnici još nisu komentirali ova otkrića.

Bivši dužnosnik obavještajne službe koji je bio na visokom položaju u vrijeme ovog skandala, rekao je da je povezanost s Rusijom bila očigledna u to vrijeme, no to nikad nije temeljito istraženo.

'Poljske obavještajne službe su nažalost jako politizirane, a već 2014. su mnogi stariji dužnosnici znali u kojem smjeru vjetar puše. Jednostavno nije bilo, i još uvijek nije, ni u čijem interesu da se istraži je li sve bilo povezano s Rusijom', rekao je.

Sławomir Sierakowski iz lijevo orijentirane think-tank skupine rekao je da se ta operacija događala na vrhuncu poljskog utjecaja u Europskoj uniji, kada je Poljska bila snažan zagovornik Ukrajine nakon prosvjeda na Majdanu, piše Guardian.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo