VEZA S BOMBAŠEM

Rat protiv al-Qa’ide sada će se voditi i u Jemenu

Jemenska vlada ne kontrolira značajan dio zemlje, a pobuna se sada širi i na Saudijsku Arabiju
 AFP

BOSTON - "Irak je prošli američki rat, Afganistan je sadašnji, a Jemen je budući.” Iako ova izjava senatora Joea Liebermana poslije neuspjelog božićnog terorističkog napada na let 253 i vijesti da se 23-godišnji terorist nigerijskog podrijetla Umar Farouk Abdulmutalleb obučavao u Jemenu zvuči jastrebovski, sve su indicije da će SAD pojačati napore da al-Qa’idu u toj zemlji oslabi.

Mnogima je promaklo da je samo dan prije incidenta na letu Amsterdam - Detroit, dakle na Badnjak 24. prosinca, jemenska vlada izvela drugi avionski bombaški napad na navodno sklonište al-Qa’ide i ustvrdila da su među 34 ubijena domaća i strana ekstremista vjerojatno bila i dvojica istaknutih lidera al-Qa’ide u regiji. Jedan od njih, Saeed al-Shihri, bio je zatvoren u Guantanamu više od šest godina i nedavno je pušten da se vrati u Saudijsku Arabiju.

Američke rakete

Jedan od ciljeva akcije bio je i Naser al-Vahajshi, za kojeg se smatra da je zapovjednik al-Qa’ide za cijeli Arapski poluotok i za kojega se pretpostavlja da sada djeluje iz Jemena. Inače, imam Anwar al-Awlaki je prije odlaska u Jemen bio u stalnom kontaktu s američkim vojnim psihijatrom Nidalom Hasanom koji je poslije izveo masakr u bazi Fort Hood u Teksasu.

Napad na al-Qa’idu, drugi u dva tjedna, izvele su jemenske snage, ali uz korištenje američkih raketa. Vjerojatno i poslije ogromnog američkog pritiska da vlada poduzme akcije protiv al -Qa’ide. SAD je Jemenu nedavno uputio i vojnu pomoć od 70 milijuna dolara za suzbijanje terorizma.

Zemlja u rasulu

Spekulira se da vlast predsjednika Ali Abdulaha Saleha neće moći sama učiniti puno jer je ta zemlja na jugozapadu Arapskog poluotoka gotovo u potpunom rasulu. Vlada i ne kontrolira velik dio zemlje jer na sjeveru već pet godina traje pobuna šijitskog stanovništva i građanski rat koji se prelijeva i na susjednu Saudijsku Arabiju, a novi nemiri počinju i na jugu.

Kolaps te 23-milijunske zemlje pojačava gospodarska kriza. Zemlja je gotovo iscrpila svoje naftne rezerve, ima ogromnu disproporciju bogatih i siromašnih, stopu nezaposlenosti veću od 50 posto i 47 posto stanovništva mlađeg od 15 godina.

Pretpostavlja se da al-Qa’ida i druge militantne terorističke organizacije u Jemenu utočište nalaze na teritoriju koji nije pod vladinom kontrolom. U časopisu Sada al-Mahalim, koji al-Qa’ida tamo izdaje, 29. listopada pojavio se i tekst “Rat je trik” u kojem se daju instrukcije kako se obični materijali mogu upotrijebiti da se “unište zapadnjaci”. Jemen je, podsjetimo, i otprije poznat kao rasadnik terorizma. U listopadu 2000. u tamošnjoj luci Aden izveden je i samoubilački napad na američki razarač USS Cole u kojem je stradalo 17 američkih mornara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:04