NASTAVLJENI SUKOBI

Rat u Siriji: Ubijena dva novinara, Francuzi poslali vojnu bolnicu za pobunjenike

Dva sirijska novinara ubijena su danas u Damasku, jedan je bio novinar sirijske novinske agencija SANA, a drugi reporter satelitske televizije Al Arabija.

SANA je objavila da je njen reporter Ali Abas ubijen u svojoj kući i za to optužila “naoružane teroriste”, što je režimski izraz za pobunjenike.

Bolnica u Jordanu

Druga žrtva je Bara’a Jusuf al-Buši, bivši vojnik koji je radio za arapsku televiziju Al Arabija i još nekoliko stranih medija. Ubijen je dok je izvještavao iz al-Tala, sjevernog predgrađa Damaska.

U Alepu, drugom po veličini sirijskom gradu, nastavljene su žestoke borbe, a vojska uz pomoć teške artiljerije i aviona slama otpor pobunjenika.

Istovremeno, francuske vojne snage počele su montirati mobilnu bolnicu u Jordanu za ranjenike i izbjegle iz Sirije. Pretpostavlja se da je iz Sirije u Jordan već prešlo nekoliko stotina tisuća izbjeglih Sirijaca.

Pedesetak žena i muškaraca, prije svega liječnika, anesteziologa, kirurga, ali i pripadnika logistike, avionom prevozi 20-ak tona hitne medicinske pomoći, medicinskoga materijala i vojne opreme. Francuska pomoć Siriji stigla je samo nekoliko dana nakon što je bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy indirektno osudio to što nova francuska vlast ignorira sirijski problem.

Francuska inicijativa

Aktualni predsjednik Hollande na udaru je francuske opozicije zbog ignoriranja sirijskoga problema.

Francuski premijer Jean-Marc Ayrault slanje medicinske pomoći za žrtve borbi okarakterizirao je kao diplomatsku inicijativu Francuske i njezinih partnera kako bi se prekinula zloporaba sirijskog režima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:22