SLUŽBENI MEMORANDUM

Ratzinger pristao da se svećenika pedofila prebaci u drugu župu

    AUTOR:
    • Goran Andrijanić

  • OBJAVLJENO:
  • 26.03.2010. u 20:19

REUTERS

Benedikt XVI. dok je bio nadbiskup Münchena i Freisinga znao je više o slučaju pedofila svećenika nego što se tvrdi

ZAGREB - Papi Benediktu XVI. prijeti novi skandal sa seksualnim zlostavljanjima u Katoličkoj crkvi kojemu je u središtu upravo on - američke novine The New York Times objavile su danas dokumente koji dokazuju kako je budući papa, tada kardinal Joseph Ratzinger, ipak bio upućeniji u slučaj njemačkog svećenika osumnjičenog za seksualno zlostavaljanje iz osamdesetih godina prošloga stoljeća nego što su to nedavna službena priopćenja iz Crkve tvrdila.

New York Times već drugi dan zaredom objavljuje dokumente za koje tvrdi da kompromitiraju Papu. Nakon priče o svećeniku iz Milwaukeeja Lawrenceu Murphyju , koji je svojedobno priznao zlostavljanje nad 200 gluhih dječaka, ali je kanonski proces protiv njega prekinut na intervenciju Kongregacije za nauk vjere, kojoj je pročelnikom tada bio Ratzinger, sada se američko istraživačko novinarstvo pozabavilo slučajem njemačkog svećenika Petera Hullermanna, osuđenog 1986. zbog zlostavljanja dječaka.

Došao iz Essena

Hullerman je krajem sedamdesetih prebačen iz Essena, gdje je bio osumnjičen za seksualno zlostavljanje, u nadbiskupiju münchensku i freisinšku koju je vodio Ratzinger. Iako je Hullermann u novu nadbiskupiju prebačen s jasnim upozorenjima o njegovim mogućim zločinima i preporukom za odlazak na psihoterapiju, odmah nakon dolaska opet je počeo raditi u župi Garching, u kontaktu s djecom koju je ponovno zlostavljao. Ranije priopćenje iz Nadbiskupije münchenske i freisinške svu je odgovornost za katastrofalnu odluku prebacilo na oca Gerharda Grubera, tadašnjeg generalnog vikara nadbiskupije, a tvrdilo se da Ratzinger, koji je velik dio vremena već tada provodio u Rimu, nije bio upućen u cijeli slučaj.

Je li pročitao ili ne?

Sada su novinari NYT-a, međutim, pronašli memo koji je 1980. bio proslijeđen kardinalu Ratzingeru, u kojem ga se obavještava da će zločinac Hullermann biti vraćen na pastoralne dužnosti gotovo isti dan kada mu počinje terapija kod psihologa.

Je li taj memo Ratzinger doista i pročitao, to američki novinari nisu sa sigurnošću utvrdili, što je vjerojatno nemoguća misija. Otac Lorenz Wolf, sudski vikar nadbiskupije, američkim novinarima je rekao kako je takav memo čista formalnost i da postoji velika mogućnost da nikada nije ni dospio u kardinalove ruke.

Tu je i zapisnik

Otac Wolf istodobno je rekao i da ne može isključiti mogućnost da je taj memo Ratzinger pročitao i tako postao upućen u ama baš sve okolnosti Hullermannova slučaja, što znači da je Gruberovo potpuno preuzimanje odgovornosti za pogrešnu odluku bila svjesna ili nesvjesna laž. Još jedan dokument koji bi trebao dokazati kako je Papa znao za “slučaj Hullermann” zapisnik je sa sastanka od 15. siječnja 1980. godine na kojemu su dužnosnici nadbiskupije donijeli odluku o prihvaćanju svećenika iz Essena u njihovu nadbiskupiju. Sastankom je predsjedao nadbiskup Ratzinger.

Sam Gruber je odbio razgovarati s novinarima, ali je preko sudskog vikara Wolfa poručio da se ne može sjetiti je li o slučaju oca Hullermanna ikada razgovarao sa svojim nadbiskupom, dodajući istodobno kako ne može sa sigurnošću reći da se to ime nije pojavilo u njihovim razgovorima. Zaključak današnjeg članka jest da je i dalje nejasno koliku je ulogu Ratzinger imao u donošenju pogrešnih odluka o Hullermannu, ali da je cijeli slučaj “relevantan” jer je otkriveno da je i sam Papa bio u situaciji kada je mogao protiv svećenika osumnjičenog za seksualno zlostavljanje pokrenuti kanonski proces, ili ga barem udaljiti od djece.

Zahtjev da se Papa povuče

Američki mediji danas su objavili potresno svjedočenje Arthura Budzinskog, jedno od gluhih dječaka iz Škola za osobe s oštećenim sluhom Sv. Ivan kraj Milwaukeeja, koje je Murphy seksualno zlostavljao. Budzinski je rekao kako je došao Murphyju na ispovijed, a on ga je umjesto toga odveo na skriveno mjesto i tamo ga napastovao. To se ponovilo još dva puta nakon toga.

I dok se skandali ne prestaju nizati, zahtjevi za povlačenjem Benedikta XVI. s papinske dužnosti sve su glasniji. Nakon raznih udruga koje okupljaju žrtve zlostavljanja i koje Papi zamjeraju nesnalaženje i zanemarivanje problema seksualnog zlostavljanja još u vrijeme dok je bio pročelnik Kongregacije za nauk vjere, crkvenog tijela zaduženog za tu problematiku, tim se glasovima pridružio i lijevo orijentirani njemački magazin Der Spiegel.

Izdvajamo