JANEZ LAVRE

RAVNATELJ SLOVENSKE BOLNICE DIVLJAO NA TWITTERU 'Kada budeš pozitivan na koronu, vidjet ćemo kako ćeš cviljeti. Ako ti zatreba, nećeš na respirator!'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 31.03.2020. u 22:50

Medical workers walk in front of one of the entrances of the Community Health Centre in Kranj, Slovenia, on March 23, 2020 amid concerns over the spread of the COVID-19 coronavirus. (Photo by Jure Makovec / AFP)
Jure Makovec / AFP

Ilustracija

 

Ravnatelj bolnice u Slovenj Gradcu Janez Lavre izazvao je buru javnosti nakon što je na društvenim mrežama novinaru koji mu se ne sviđa otvoreno poručio da ga, u slučaju potrebe, možda neće pustiti na respirator.

Nakon toga sličnu prijetnju odaslao je i članu predsjedništva Socijaldemokratske stranke (SD) Urošu Jauševcu.

- Možda, ako ti zatreba, nećeš na respirator! - napisao je.

Slovenski 24ur javlja kako je nakon toga njegov profil na Twitteru izbrisan.

No, oni su ipak zabilježili nekoliko slučajeva krajnje neprimjerene komunikacije ravnatelja Lavrea posljednjih dana.

Tirada

Tako se javio u komentaru pod objavu Slovenske tiskovne agencije (STA) koja je objavila članak o podršci sedam novinarskih organizacija novinaru Blažu Zgagi.

- Ma, neka gamad ide gdje god hoće.

Kasnije je dodao: "Možda ćeš uskoro biti pozitivan, pa da vidimo kako ćeš cviljeti!".

Pod objavu Mateja Klariča, koji je govorio o kaznama za one koji krše mjere, Lavre je zapisao:

- Prije nego ustane, Klarič će biti pozitivan. Pa da vidimo tko će cviljeti! Kao obično SD-ovo dno - komentirao je Lavre.

Verbalno nasilje nastavio je komentirajući tvit Romana Vodeba o smanjenju plaća dužnosnika rekavši kako će se i "pretplata za Radioteleviziju Slovenije ukinuti, pa da vidimo gamad".

Kasnije se ispričao

Lavre se kasnije duboko ispričavao. Ustvrdio je da je njegova komunikacija bila krajnje neprimjerena i uvredljiva.

Predsjednik Upravnog vijeća slovenjgradske bolnice Simon Jevšinek za 24ur to je potvrdio.

- Lavreove izjave bile su krajnje neprimjerene i etički sporne. Odmah sam ga nazvao, a onda o svemu obavijestio i ostale u Upravnom vijeću kao i zaposlenike - rekao je Jevšinek prema čijim riječima je pomahnitali liječnik za sve okrivio teško psihičko opterećenje pod kojim je već neko vrijeme uslijed krize u kojoj se cijela zemlja nalazi.

- To ga ipak ne opravdava - rekao je Jevšinek.

Sa svime je upoznato i slovensko ministarstvo zdravstva, a Lavre se ispričao i svima koje je uvrijedio svojim istupima.

Reagirala je i Slovenska liječnička komora (ZSS) koja je sve svoje članove pozvala da, naročito u ovo vrijeme epidemije i posljedično teških psiholoških opterećenja, zadrže kvalitetu komunikacije, čak i ako je riječ o objavama na društvenim mrežama.

- Uvrede i prijetnje u javnoj komunikaciji su nedopustive i jasno ih osuđujemo - rekli su ispričavši se zbog postupaka svog člana.

Izdvajamo