TUŽNA SLIKA

RAZORNI POTRES UNIŠTIO ATRAKCIJU U PORTORIKU Pogledajte što je nakon snažnog podrhtavanja ostalo od prirodnog čuda omiljenog među turistima

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 07.01.2020. u 21:13

AFP / Joelr31 - Wikipedia

Punta Ventana

 

Guvernerka Portorika Wanda Vazquez proglasila je izvanredno stanje i aktivirala Nacionalnu gardu u utorak, nakon niza potresa od kojih je najsnažniji bio magnitude 6,4 stupnja po Richteru.

Najmanje jedna osoba poginula je, struja je nestala na većem dijelu otoka te je nanesena značajna materijalna šteta, navode vlasti i mediji.

Vazquez je rekla da sve javne službe, osim hitnih službi, neće raditi u utorak, dok se implementiraju planovi za hitne slučajeve.

Otok je pogodio niz potresa proteklih dana, uključujući potres u ponedjeljak magnitude 5,8 stupnjeva po Richteru koji je oštetio nekoliko kuća na južnoj obali.

Razorni potres uništio je i jednu od najpopularnijih turističkih atrakcija koje Portoriko ima. Riječ je o stijeni Punta Ventana čiji se kameni luk urušio uslijed snažnog podrhtavanja tla.

AFP / Joelr31 - Wikipedia

Punta Ventana

 

Pridružena država SAD-a još uvijek se oporavlja oporavlja od devastirajućeg uragana iz 2017. koji je ubio oko 3 tisuće ljudi i uništio značajan dio infrastrukture širom otoka.

Portoriko se bori s restrukturiranjem duga od oko 120 milijardi dolara.

Vazquez, koja je postala guvernerka nakon što su prosvjednici prisilili prijašnjeg guvernera Ricarda Rossela da odstupi, pozvala je ljude da ostanu smireni.

"Želimo da svi budu sigurni. Zato je sav rad u javnim službama danas suspendiran, kako bi mogli biti sa svojom obitelji i implementirati svoje sigurnosne planove", napisala je Vazquez na Twitteru.

Američki pacifički centar za upozorenje na tsunami zabilježio je slabi tsunami visok 20 centimetara.

Prvi i najveći potres u utorak magnitude 6,4 stupnja po Richteru, na dubini od 10 kilometara, dogodio se u 4:24 h blizu Poncea na južnoj obali otoka.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo