NJEMAČKI MEDIJI'

RAZOTKRIVENA ŠOKANTNA TAJNA 'Ženske fetuse ciljano ubijaju Albanci, Kosovari, Crnogorci i Makedonci!'

Prema pisanju njemačkog Süddeutsche Zeitunga, ženski fetusi namjerno se uništavaju ne samo u Indiji ili Kini, već i u Albaniji, na Kosovu, u Makedoniji i Crnoj Gori, a višak muškaraca koji će nastati imat će dramatične društvene posljedice i u susjednim balkanskim zemljama.

U Albaniji već sad na 100 novorođenih djevojčica dolazi 112 dječaka, isto kao i u Indiji, gdje je ‘femicid’ već desetljećima jedan od ključnih socijalnih problema. Riječ je o prekidima trudnoće, uglavnom pod pritiskom muža i njegove obitelji, u slučajevima kada se ustvrdi kako se radi o ženskom fetusu, ali nerijetko se radi i o ubijanju novorođenih ženskih beba.

Situacija nije puno bolja ni u nekoliko drugih balkanskih zemalja. Na Kosovu na 100 djevojčica dolazi 110 dječaka, u Crnoj Gori 109, a u Makedoniji 106.

Svjetski prosjek je 105, a ovaj prirodni višak dječaka kasnije se neutralizira većom smrtnošću muške djece.

No, prema stručnjacima s pariškog sveučilišta Descartes, na Balkanu je ‘višak’ dječaka najvidljiviji u Albanskim sredinama. Abortusi ženskih fetusa su tamo kulturološki fenomen, koji ima korijene u arhaičnom razumijevanju obitelji.

Nesrazmjer između broja odraslih muškaraca i žena dovodi do toga da muškarci više nisu u stanju naći partnerice i oženiti se, a nedostatak žena dovodi i do porasta nasilja prema ženama.

Süddeutsche Zeitung vjeruje kako bi se problemom namjernih pobačaja ženskih fetusa trebala baviti i Europska unija, obizrom da je Europska komisija u listopadu preporučila početak pregovora o članstvu s Tiranom, da je Makedonija već kandidat, a da Crna Gora već vodi pristupne pregovore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:49