PREDSJEDNICI PRIVATNO

RAZOTKRIVENE TAJNE BIJELE KUĆE Osveta Hillary Clinton i Kennedyjevo opuštanje u bazenu s golim suradnicama...

PRAGUE, CZECH REPUBLIC - DECEMBER 23: Former U.S. President Bill Clinton and current U.S. Secretary of State Hillary Clinton attend the state funeral of former Czech President Vaclav Havel at St. Vitus Cathedral on December 23, 2011 in Prague, Czech Republic. International heads of state and thousands of mourners came to pay their last respects to the dissident playwright who led the Velvet Revolution that forced communist rule in Czechoslovakia to crumble in 1989, and died in the early morning of December 18 in his sleep at the age of 75. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
 Sean Gallup/Getty Images / 2011 Getty Images

Tijekom skandala u kojem se našao američki predsjednik Bill Clinton zbog ljubovanja s Monicom Lewinsky, sluškinja u Bijeloj kući ušla je kako bi pospremila spavaću sobu predsjednika i prve dame, a onda se šokirala ugledavši krv na krevetu.

Krv je pripadala Clintonu, koji je u javnosti kazao kako se 'ozlijedio zaletjevši se u vrata kupaonice usred noći'.

No osoblje Bijele kuće nije mu povjerovalo.

- Prilično smo sigurni da ga je Hillary Clinton odalamila knjigom. Kraj stola se nalazilo najmanje 20 knjiga i njegova izdana žena mogla je izabrati bilo koju, uključujući i Bibliju - kazao je jedan od njih novinarki i spisateljici Kate Anderson Brower.

Za knjigu 'Rezidencija' Brower je intervjuirala više od 100 bivših zaposlenika Bijele kuće, kao i bivše prve dame, Lauru i Barbaru Bush te Rosalynn Carter i nekoliko djece predsjednika.

Ovo su neke njihove priče.

- Supružnici Clinton ponekad su se žestoko svađali šokirajući osoblje sočnim psovkama, a ponekad su prolazili kroz periode mučne tišine - piše Brower.

Cvjećar Ronn Payne prisjetio se kako je vidio dva butlera kako prisluškuju kroz vrata svađu. - Odjednom je zavikala 'prokleti gad!' predsjedniku - a onda je bacila teški predmet preko sobe. Osoblje je kasnije pričalo da je bacila lampu. Svađe su se pojačale tijekom preljubničkog skandala, a osoblje kuće 'sjedilo je u prvom redu'.

Javnost za predsjednikovu preljubničku aferu nije znala sve do siječnja 1998., a osoblje je gledalo što se događa još od 1995.

- Butler je vidio predsjednika i Lewinsky u obiteljskom kinu, a onda su ih viđali sve češće i češće. Tri ili četiri mjeseca 1998. predsjednik je spavao na kauču. Ženski dio osoblja mislio je da je dobio što je tražio - piše Brower.

Dok je osoblje Clintonovih gledalo svađe, spremačice Kennedyjevih gledale su golotinju.

Naime, Jackie Kennedy provodila je puno vremena na farmi u Virginiji, a kad njegove supruge nije bilo kod kuće, predsjednik je plivao gol u bazenu Bijele kuće s drugim damama od kojih su neke radile kao njegove tajnice.

Jedan zaposlenik koji je trebao čistiti bazen, zatekao je golišavu scenu.

- Kada je otvorio vrata, bio je šokiran što vidi Kennedyjevog savjetnika i bliskog prijatelja Davea Powersa kako sjedi kraj bazena - gol - s dvije Kennedyjeve tajnice. Istog je trena pobjegao, a incident nikad kasnije nije spomenut.

Kad god bi Jackie bila odsutna gole žene šetale bi po kući - piše Brower.

Predsjednik Ronald Reagan sa suprugom se pak svađao oko gledanja televizije, a prva dama uvijek bi grintala i zapovijedala. Predsjednik George H.W. Bush i njegova žena Barbara uvijek su osoblju izgledali kao da se dobro slažu te da su dobri prijatelji i iskreni jedan prema drugom, i dobri prema osoblju.

Bushevi su, za razliku od ostalih, poticali radnike da odu kući ranije te se prema njima odnosili kao prema obitelji.

S Obamama je pak, stvar bila malo drugačija.

- S njima je sve bilo profesionalno na početku. S vremenom je prva dama probila led i postala bliskija s osobljem - piše Kate Anderson Brower u svojoj novoj knjizi u kojoj otkriva tajne Bijele kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:37