ŠPIJUNSKI RATOVI

Razotkriveni krakovi ruske špijunske hobotnice, pronađeni dokazi koji 'turiste' s novičokom povezuju s neuspjelim atentatom u hrvatskom susjedstvu

 
 Reuters

Ruski plaćeni ubojice optuženi da su otrovali bivšega ruskog špijuna Sergeja Skripalja povezani su s pokušajem atentata na aktualnoga crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

Naime, putovnice Aleksandera Petrova i Ruslana Boširova, prema svemu sudeći, izdane su u istoj seriji kao i putovnica pukovnika Eduarda Šišmakova, časnika obavještajne službe GRU, optuženog da stoji iza neuspjelog pokušaja puča u Crnoj Gori, u listopadu 2016. godine.

Do ovakvog zaključka došle su dvije istraživačke novinarske organizacije, Bellingcat i Insider Russian, koje vjeruju da su sva trojica vojni špijuni koji su istovremeno dobili putovnice na lažna imena.

Istraživačke novinarske organizacije Bellingcat i Insider Russian otkrile su i da je Petrov puno putovao zapadnom Europom prije napada novičokom na Sergeja Skripalja i njegovu kćer Juliju u gradu Salisburyju, piše Daily Telegraph. Nije poznato je li putovao s Boširovim o čijem kretanju ove dvije organizacije nisu uspjele pribaviti informacije.

Minsk, Tel Aviv, Peking

Gotovo odmah nakon što mu je izdana putovnica, Petrov se odvezao u Minsk, a onda sjeo u avion za Amsterdam, nekoliko dana nakon referenduma o ukrajinskom pristupanju EU. Nekoliko mjeseci kasnije, u srpnju 2016. godine, Petrov je sjeo u autobus za Kazahstan tvrdeći da ide za Peking. Petnaest dana kasnije pojavio se u Tel Avivu odakle se avionom vratio u Moskvu, navodi Telegraph.

A still image taken from a video footage and released by RT international news channel on September 13, 2018, shows two Russian men with the same names, Alexander Petrov and Ruslan Boshirov, as those accused by Britain over the case of former Russian spy Sergei Skripal and his daughter Yulia, during an interview at an unidentified location, Russia. RT/Handout via REUTERS TV  ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT.
REUTERS
Aleksander Petrov and Ruslan Boširov

Dva mjeseca kasnije koristio je istu putovnicu za prvi let u Britaniju, putujući od Amsterdama do Londona na manje od tjedan dana.

U London se vratio u veljači prošle godine te ostao taj put šest dana u britanskoj prijestolnici. Šest dana je bio u Britaniji i u razdoblju kada je otrovan Segej Skripalj.

Koristeći istu putovnicu putovao je nekoliko puta u Amsterdam, Francusku i Švicarsku. Posljednji put s tom je putovnicom stigao na Otok 3. ožujka ove godine, kada se dogodio pokušaj Skripaljeva ubojstva.

Petrov i Boširov, koji tvrde da su bili u turističkom posjetu, i da su se divili crkvenoj arhitekturi u Salisburyju, let su rezervirali prethodnu noć.

Organizacija Bellingcat tvrdi da su od jedne zapadnoeuropske obavještajne agencije dobili podatak da su dvojica muškaraca prethodno bila uhićena u Nizozemskoj. No, Telegraphovi izvori tvrde da nema zabilješke da su se uhićenja dogodila.

Već je objavljeno da su brojevi putovnica dvojice muškaraca imali razmak od samo tri brojke, što pokazuje da nisu obični civili na godišnjem odmoru u Salisburyju, kako su tvrdili.

Iz istog odjela

No, čini se da su Petrov i Boširov povezani s pukovnikom Šišmakovom koji je organizirao puč pred crnogorske izbore 2016. godine, koristeći lažno ime Širokov.

“Širokovu” je putovnica izdana u kolovozu 2016. godine, a brojevi putovnice pokazuju da je između njegove i putovnica Petrova i Boširova izdano samo 26 putovnica.

To, piše Telegraph, pokazuje da je između travnja 2016., kada je Petrov počeo putovati po Europi, tijelo koje izdaje dokumente za posebne dužnosnike izdalo samo 26 takvih “posebnih” putovnica. Šišmakov, odnosno “Širokov”, nalazi se na Interpolovoj tjeralici zbog pokušaja atentata na Đukanovića, tada crnogorskog premijera. Atentat je spriječen samo nekoliko sati prije nego što je trebao biti izveden.

Šišmakov uoči puča snimljen u Beogradu

Baš kao i u slučaju Aleksandera Petrova i Ruslana Boširova, ruske vlasti demantirale su da Šišmakov ima ikakve veze s njima nakon što je optužen da je zajedno s Rusom Vladimirom Popovom radio na atentatu na dugogodišnjega crnogorskog čelnika Milu Đukanovića.

No, fotografije koje su objavili ruski mediji pokazuju Šišmakova fotografiranog u časničkoj odori dok je bio vojno-pomorski ataše u Poljskoj, piše Blic. Telegraph je objavio fotografiju Šišmakova i Popova na beogradskom Kalemegdanu, a Sky News fotografiju Šišmakova i srpskog državljanina Aleksandra Sinđelića uhićenog u Crnoj Gori zbog pokušaja državnog udara.

Šišmakov i Popov

Šišmakov je, pišu ruski, a prenose srpski mediji, iz Poljske protjeran zbog špijunaže. Tamo je bio 2014. godine kopajući informacije koje bi mogle biti od koristi Rusiji. Šišmakov je, vjeruje se, također agent GRU-a, vojne obavještajne agencije Ruske Federacije. Crna Gora zatražila je izručenje Šišmakova i Popova, no Rusija to odbija.

Petrov i Boširov, tvrdi ruski vrh, bili su obični turisti u Britaniji i nisu povezani s obavještajnim i bilo kojih drugim državnim službama. Njih dvojica čak su dala intervju televiziji Russia Today, u kojem tvrde da se bave fitnessom i zdravim životom. U Britaniji njihov je televizijski nastup proglašen ponižavanjem i izrugivanjem. Iako Sergej Skripalj, meta napada, nije ubijen, umrla je Britanka Dawn Sturgess, ovisnica koja je pronašla odbačen otrov novičok u Salisburyju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:55