RELIGIJSKE ZAJEDNICE PROTIV

Referendum u Sloveniji: Slovenci danas odlučuju hoće li istospolni parovi smjeti posvajati djecu!

Otvorena su birališta na slovenskom referendumu o novom obiteljskom zakonu koji, među ostalim, predviđa proširenje pojma obitelji na istospolne zajednice te mogućnosti da istospolni partneri usvajaju djecu
 CROPIX

LJUBLJANA - Otvorena su birališta na slovenskom referendumu o novom obiteljskom zakonu koji, među ostalim, predviđa proširenje pojma obitelji na istospolne zajednice te mogućnosti da istospolni partneri usvajaju djecu, čemu se oštro protive vjerske zajednice i konzervativni krugovi .

Novi obiteljski zakon kojega je parlament prihvatio prošle godine u sazivu u kojem dominirala ljevica, ali će se primjenjivati samo ako bude potvrđen na referendumu u nedjelju, obitelj definira kao zajednicu djeteta koje živi s jednim ili oba roditelja, ili "s drugom odraslom osobom ako ona brine za dijete i prema njemu ima zakonski određene obveze i prava".

Novi obiteljski zakon dopušta i mogućnost da partner u istospolnoj zajednici usvoji dijete partnera iz njegove prijašnje heteroseksualne veze. To je izazvalo protivljenje dijela javnosti i religijskih zajednica koje vjeruju da se time izjednačuju homoseksualne zajednice s klasično shvaćenom obitelji kao bračnom zajednicom muškarca i žene i njihove djece, te da bi to otvorilo mogućnost zamjenskog materinstva ili umjetne oplodnje za potrebe istospolnih parova.

Zakon je osporila Građanska inicijativa za obitelj i prava djeteta koja je prikupila potrebnih 42 tisuće potpisa za referendum. Po posljednjim anketama, zakon bi mogao proći tijesnom većinom.

Predstavnici triju najbrojnijih vjerskih zajednica u Sloveniji u četvrtak su se zajedničkom izjavom izjasnili protiv proširenja pojma obitelji na istospolne zajednice te mogućnosti da istospolni partneri usvajaju djecu.

"Zajedno izjavljujemo da su brak i obitelj bitni za razvoj ljudske osobe i društva. Zbog toga smo svi zajedno dužni štititi vrijednost bračnog zavjeta i obitelji kao zajednice muža, žene i djece", navodi se među ostalim u zajedničkoj izjavi Rimokatoličke crkve, Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Islamske zajednice u Sloveniji koju su na konferenciji za novinare u Ljubljani predstavili ljubljanski nadbiskup Anton Stres, paroh Tomo Ćirković i muftija Nedžad Grabus.

Liberalni krugovi i zagovornici novog zakonskog rješenja tvrde, međutim, da je takvo stajalište crkve i konzervativnih stranaka izraz "hipokrizije", jer se društvena praksa u 35 godina promijenila pa ju obiteljskim zakonom treba jednostavno regulirati. Kako navode, u Sloveniji primjerice postoji oko stotinu istospolnih zajednica u kojima žive djeca koju zakonski i društveno ne bi trebalo diskriminirati.

Osim toga, ističu i službene statističke podatke po kojima se u Sloveniji 55 posto djece rađa izvan bračne zajednice, dok trećina djece živi samo s jednim od dvaju roditelja pa sve takve situacije treba zbog skrbništva, nasljeđivanja i drugih zakonskih prava riješiti bez diskriminacije ili na način koji ne bi bio na štetu djece, bilo da žive u tradicionalno shvaćenim obiteljima ili u zajednicama drugog tipa.

Obiteljskim zakonom predviđe su i neke druge novine, poput predbračnih ugovora o podjeli bračne stečevine .

Jedna od novosti u zakonu, koji ima više od 300 članaka, je i to da će se pri diobi zajednički stečene imovine, uz prihode partnera, uvažavati i pomoć tijekom bračne zajednice drugom partneru te doprinos u kućanskim poslovima i brizi za obitelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:11