'SIROMAŠNIMA JE TO TERET'

REFORMA ZDRAVSTVA MOGLA BI DESTABILIZIRATI SLOVENSKU VLADU Stranka Ljevica glasat će protiv proračuna ako se ne ukine dopunsko zdravstveno osiguranje

Marjan Šarec
 Srdjan Zivulovic / REUTERS

Prijepor oko reforme zdravstvenog sustava mogao bi ove jeseni destabilizirati koalicijsku vladu premijera Marjana Šareca, nakon što je stranka Ljevica (L) najavila da će na parlamentarnom zasjedanju glasovati protiv prijedloga proračuna ako se ne ukine dopunsko zdravstveno osiguranje koje za siromašnije građene predstavlja velik teret.

Ljevica formalno nije članica petočlane vladajuće lijevo-liberalne koalicije, ali manjinskoj vladi osigurava parlamentarnu većinu temeljem posebnog pragmatičnog sporazuma s naglaskom na socijalnoj politici i većem oporezivanju bogatijih.

Predsjednik te stranke Luka Mesec najavio je da će Ljevica idućeg mjeseca u parlamentarni postupak podnijeti prijedlog zakona o ukidanju dopunskog osiguranja, koje osiguranici plaćaju 35 eura mjesečno kako bi bili oslobođeni plaćanja participacije za lijekove i bolničke troškove, te prekinuti neformalnu koaliciju s vladajućima i ukinuti potporu predloženom državnom proračunu ako vlada njihov prijedlog ne podrži.

Stranka tvrdi da bi se skoro pola milijarde eura koje se godišnje prikupe iz dopunskog zdravstvenog osiguranja moglo nadoknatiti većim oporezivanjem poslodavaca i povećanjem sadašnje stope obveznog zdravstvenog osiguranja.

Neki predstavnici vlade i struke taj su prijedlog nazvali nerealnim i jednostranim jer se o njemu nije raspravljalo, a protiv je i zdravstvena struka, te poslodavci i ekonomisti koji drže da bi veći porezi i doprinosi dodatno smanjili konkurentnost gospodarstva.

Ministar unutarnjih poslova Aleš Šebeder izjavio je da se radi o populističkom prijedlogu, a stranke vladajuće koalicije uz rijetke iznimke navode u četvrtak kako Šarec ne bi smio popuštati pred "ucjenama" neformalnog koalicijskog partnera koji bi mogao destabilizirati vladu, pa i dovesti u pitanje njen opstanak nakon godine dana mandata.

Prema prijedlogu Ljevice bi oni koji su i sada najviše opterećeni porezima i davanjima bili još opterećeniji, kazao je u petak predsjednik zastupničkog kluba Šarecove stranke u parlamentu Igor Zorčič, te najavio da premijer neće dopuštati "iznude" unutar koalicije.

Zorčič međutim nije htio potvrditi niti demantirati da će Šarec ove jeseni paralelno s usvajanjem državnog proračuna na glasovanje staviti i povjerenje njemu kao mandataru, kako bi provjerio glasove s kojima u parlamentu raspolaže, što je Šarec najavljivao tijekom ljeta.

U slučaju da Ljevica otkaže daljnju suradnju s vladom Šarec razmišlja da bi nestabilnu većinu učvrstio jednako pragmatičnim sporazumom s demokršćanima iz stranke Nova Slovenija (NSI), no tome se protive Socijalni demokrati (SD), uz Šarecovu najutjecajnija stranka u vladi, jer smatraju da bi ta suradnja s oporbenom desnicom mogla biti kontraproduktivna, prenose slovenski mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:35