KORONAKRIZA U BiH

'REKLI SU MI DA PREVIŠE PRIČAM O POLITIČARIMA I MOĆNICIMA' Umirovljeni liječnik odazvao se i počeo raditi u bolnici, ubrzo mu otkazali suradnju

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 09.04.2020. u 11:14

Members of Bosnian volunteer brigade arrive to deliver a small supply of food to an elderly person during an effort to help senior citizens to cope with the coronavirus lockdown in Sarajevo, on April 1, 2020. - Hoping to curb the spread of the virus which has claimed nearly 20 lives in the poor Balkan state, authorities have imposed nightly curfews, shuttered businesses and banned public gatherings. But restrictions are far tougher for the most vulnerable -- residents over the age of 65 and under 18 -- who have been given special orders to stay home around the clock. Thankfully, the Sarajevo Volunteer Team (TVS) has sprung into action. First formed during a flood crisis in 2014, the organisation is back to help deliver groceries and medicine to the city's older residents. (Photo by ELVIS BARUKCIC / AFP)
AFP

 

Broj osoba zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini do četvrtka je povećan na 839, s 35 novih slučajeva u prethodna 24 sata, a u toj zemlji i dalje stižu kritike na račun neučinkovitog zdravstvenog sustava.

Do sada je 35 osoba umrlo zbog komplikacija povezanih sa zarazom koronavirusom.

Novo žarište epidemije u BiH sada postaje Čitluk, gdje je zabilježeno novih 15 slučajeva zaraze pa je sada tamo ukupno 68 inficiranih osoba. Najveće žarište i dalje je Banja Luka, gdje je potvrđeno ukupno 229 slučajeva zaraze.

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić kazao je u četvrtak kako je tijekom testiranja 416 uzoraka utvrđeno da je među zaraženima i jedan liječnik Kliničkog centra u Banjoj Luci. Zaraza koronavirusom kod njega je utvrđena tijekom redovitog testiranja medicinskog osoblja koje se provodi kako bi se spriječila mogućnost da se zaraza proširi i na medicinske ustanove.

U cijeloj BiH do sada je testiranje na virus SARS-CoV-2 provedeno na oko osam tisuća uzoraka. Vlasti u toj zemlji nabavile su dodatnu količinu testova i tvrde kako su zalihe dostatne za trenutačne potrebe.

No i dalje stižu kritike na račun neučinkovitog zdravstvenog sustava koji sporo odgovara na stvarne potrebe za kontroliranjem širenja zaraze.

Među kritičarima ima i liječnika, a jednom od njih je zbog toga otkazan angažman u Općoj bolnici u Sarajevu.

Umirovljeni liječnik Dragan Stevanović bio je među onima koji su se odazvali na poziv vlasti da se ponovo aktiviraju i pomognu zdravstvenim ustanovama u zbrinjavanju sve većeg broja pacijenata.

Ovaj bivši voditelj Internističkog odjela Opće bolnice ponovo se tamo javio na posao, no ubrzo je u javnim istupima počeo upozoravati na loše ustrojeni sustav trijaže i prijema pacijenata, pri čemu najviše trpe najteži bolesnici.

Lokalnim je medijima u srijedu potvrdio kako mu je direktor bolnice zbog toga otkazao suradnju.

"Direktor (Zlatko) Kravić je procijenio da mogu nanijeti više štete Općoj bolnici nego koristi s obzirom na to da previše pričam o radu političara i moćnika", izjavio je Stevanović za portal Klix.

Dodao je kako je svjestan da problemima u zdravstvu kumuje politika odnosno borba različitih stranaka za postavljanje njihovih kadrova na ključna mjesta i u tom sektoru, te da se direktor Opće bolnice pokušava ne zamjeriti onima koji su ga tamo i postavili. Upozorio je kako takve političke igre ipak mogu imati poguban utjecaj na borbu protiv epidemije jer se u to petljaju nestručne osobe.

"Imate institucije koje formalno vladaju, ali i one koje su neformalne, ali istinski upravljaju sustavom. Krizni stožeri koji su sada oformljeni samo nalože određene mjere bez ikakvog pitanja postoje li svi kapaciteti i mogućnosti da se one realiziraju. Takvim načinom se ne pobjeđuje kriza", poručio je Stevanović.

Izdvajamo