EKSKLUZIVNO

REPORTER JUTARNJEG IZVJEŠTAVA IZ BRATISLAVE I S MJESTA ZLOČINA O LIKVIDACIJI KOJA JE ŠOKIRALA EUROPU Kome je smetao mladi istraživački novinar?

 
s lijeva na desno: reporter Jutarnjeg Dušan Miljuš, slovački premijer Robert Fico, Ficova bliska suradnica Maria Troškova, likvidirani novinar Jan Kuciak

Na njegovu radnom stolu dvije su prazne šalice za kavu, staklenka Nescaféa, a na vrhu papira kojima se bavio knjiga Francesca Forgionea, sociologa mafije, o jednoj od najokrutnijih mafijaških organizacija pod nazivom - ‘Ndrangheta. Njezine veze u Slovačkoj i kraci hobotnice kojima je preplela slovačku visoku politiku bila je posljednja tema na kojoj je radio Ján Kuciak, 27-godišnji novinar koji je likvidiran sa svojom djevojkom, vršnjakinjom Martinom Kušnírovom.

Jan Kuciak i Martina Kušnírová upoznali su se još na sveučilištu, on je studirao novinarstvo, a ona arheologiju. Vjenčanje su planirali za svibanj ove godine. Prije nepunu godinu Ján je kupio trošnu prizemnicu s okućnicom u Brezovoj ulici u Vel’koj Mači, selu 65 kilometara udaljenom od Bratislave, i svaki slobodan trenutak koristio je za renoviranje kuće u kojoj su namjeravali živjeti. Prvo su uredili dječju sobu. Iskopao je i kanal za plinski priključak. Na dvorištu je još hrpa cigle koju nije stigao odvesti.

Jan Kuciak i Martina Kušnírova

Nepoznati ubojica prekinuo je njihove snove i planove. Prema službenoj verziji policije, između četvrtka 22. i nedjelje 25. veljače egzekutor je prvo likvidirao Jana hicem u prsa, a Martinu je metak pogodio u glavu. Ona je pokušala pobjeći, ali nije imala izgleda. Od pronalaska tijela jednog od najboljih istraživačkih novinara u Slovačkoj, koji je radio za portal Aktuality.sk u vlasništvu izdavača Ringier Axel Springer, i njegove partnerice, uzburkala se politička i društvena scena u Slovačkoj.

Odlazak s funkcija

Ubojstvo za koje sada više ni službena policijska istraga ne dvoji da je povezano s Kuciakovim istraživanjem veza talijanske mafije i slovačke poslovno-političke elite, prijeti opstanku socijaldemokratske vlade (stranka Smer-SD) premijera Roberta Fica, kojoj je glavni koalicijski partner stranka mađarske manjine (stranka Most-Hid). Iz Vlade je odstupio ministar kulture Marek Mad’arič. S funkcija u Vladi odstupili su i bivša prva pratilja Miss Universe i manekenka i bliska premijerova suradnica, 30-godišnja Maria Trošková, i 65-godišnji tajnik premijerova savjeta za sigurnost Viliam Jasaň. Kuciak je, naime, u novinarsko-istraživačkom radu ustvrdio da su svi oni poslovno povezani s Talijanom Antoninom Vadalom, čovjekom kojeg drže vezom jedne od najmoćnijih mafijaških organizacija na svijetu, kalabrijske ‘Ndranghete, i slovačke poslovno-političke elite.

Robert Fico (lijevo), Maria Trošková (desno)
Maria Trošková

Za razliku od sicilijanskih mafijaša, Kalabrezi su organizirani po obiteljskim klanovima, objašnjava Giuliano Foschini, novinar La Repubblice koji je, kao i brojni novinari iz svih viđenijih svjetskih redakcija, došao u Bratislavu nakon brutalne likvidacije novinara Jána Kuciaka. U razgovoru za Aktuality objašnjava da je ubojstvo novinara rizik za mafiju, ali s obzirom na to da je moto njihova djelovanja novac, novac i samo novac, nije isključeno da je likvidacija posljedica otkrića koja su poremetila njihove poslovne interese. Uvjeren je da ubojica nije došao iz Italije.

Antonino Vadalà, koji je pušten nakon razgovora u policiji, u izjavi za slovačku privatnu televiziju ustvrdio je da je točna samo činjenica da je on rođen u Kalabriji, a da su sve ostalo zle glasine. Diego Rodina, drugi Kalabrez čije je poslove u Slovačkoj istraživao Kuciak, novinare je uputio na svog odvjetnika i nije želio davati izjave. Talijanska agencija ANSA u četvrtak je objavila da Rodina, vlasnik tvrtki u Slovačkoj koji privlači pozornost skupocjenim Ferrarijem, ima brata u Italiji koji je bio povezan s pranjem novca za mafiju, te su ga iz tog razloga pratili talijanski istražitelji i policija.

Upozorenje iz Italije

ANSI je potvrđeno i da je talijanska policija prije određenog vremena upozorila slovačku policiju, ali i one drugih država, na potrebu nadziranja skupina Kalabreza koji su registrirali tvrtke u njihovim državama. Gaetano Paci, glavni antimafijaški tužitelj za regiju Kalabrija, potvrdio je da sa slovačkim tužiteljstvom razmjenjuju podatke o Kalabrezima koji su stacionirani u Slovačkoj. Tibor Gašpar, šef slovačke policije, nada se da će im novi podaci raščistiti trag do ubojice.

Premijer Robert Fico teatralno je na stol stavio milijun eura i izjavio: “Tko donese informaciju o ubojici, novac je njegov!” Slovački kolege s kojima smo razgovarali, ali i obični građani, sumnjičavo vrte glavom na mogućnost da će unatoč visokoj nagradi ubojica biti otkriven.

I dok se diljem Slovačke održavaju svakodnevni marševi i prosvjedi zbog ubojstva novinara koji je razotkrivao prljave poslove mafije u svojoj zemlji, u Vel’koj Mači, selu od 2600 stanovnika, u kojem žive Slovaci i Mađari, o čemu svjedoče i dvojezični nazivi ulica, kao i slovačka i mađarska zastava na zgradi seoske uprave, tek je pokoji prolaznik. Srijeda je poslijepodne. S glavnog trga, gdje je i jedina trgovina, brzo se stiže u Brezovu ulicu. Smjenjuju se stare i nove kuće. Tipično slovačko selo koje po svemu podsjeća na slavonska sela širokih šorova. Pred kućama tek tu i tamo parkirani su automobili. Na teškoj željeznoj ogradi na broju 558 vrata su zalijepljena trakom, a uz ogradu položeni buketi koji prekrivaju Jánovu i Martininu fotografiju u prozirnoj foliji. Više nema policije, pasa tragača ni brojnih novinarskih ekipa. Mjesto zločina izgleda sablasno.

Jutarnji list
Mjesto zločina u Vel’koj Mači

Anna, susjeda iz kuće preko puta, kaže da ništa nije znala do dolaska policije. I dok je ona jedva htjela s nama progovoriti nekoliko riječi, njezina unuka gledala nas je kraće vrijeme s balkona, potom ušla u sobu i spustila rolete. Robert, mladić iz iste ulice nekoliko kuća udaljene od mjesta zločina, jedva nam je ispričao: “Nedavno su doselili, nisam ih viđao. U ponedjeljak ujutro vidjeli smo policiju na početku i kraju ulice i doznali što se dogodilo!” Bili smo ga zatekli ispred kuće, ali je brzo ušao u dvorište, a fotografiranje nije dolazilo u obzir. Zvonili smo još nekima. Cipele ispred vrata znak su da su ukućani kod kuće, ali nitko nije otvarao.

Lokalna gostionica koju mještani po gazdi zovu Lajči prava je seoska krčma. Trošan objekt čija je cijela unutrašnjost presvučena lamperijom. U kutu je poker-automat za kojim sjedi jedan gost. “Nisam ih poznavao. Strašno je to. Ovo je inače mirno mjesto, sada je poznato samo po zločinu. Sve je bilo puno policije”, govori Rene Lanc, 36-godišnji građevinski poduzetnik i vlasnik tvrtke Zore Stava sa 46 zaposlenih. Dvije godine radio je u Londonu i vratio se u Slovačku.

Veze mafije i politike

“Slovačka, mafijaška država”, dobacuje gost za poker-automatom jer zna zbog čega smo u krčmi. Većina gostiju, doznajemo vrlo brzo, misli da je teza o talijanskoj mafiji samo paravan da se pozornost skrene s domaće oligarhije o kojoj je u svojim člancima pisao Ján Kuciak. “Talijanska mafija investirala je milijarde u Slovačku i ne treba im ubojstvo novinara da skrenu pozornost na sebe”, prenijet će nam Rene razmišljanja nekih gostiju.

Jutarnji list
Naš reporter Dušan Miljuš ispred redakcije ubijenog novinara

Dok sjedimo za šankom, ulazi skupina muškaraca u crnim i tamnim odijelima. Svi imaju crne kravate i sjedaju za stolove u kutu. U prvi trenutak svi smo pomislili da je netko od Jánove ili Martinine rodbine došao obići mjesto zločina. Međutim, to su politički predstavnici slovačke stranke NAJ (Nezavisnost a jednota - nezavisnost i jedinstvo) predvođeni ing. Viktorom Berešom, predsjednikom stranke, i Mojmirom Kotažom, bivšim članom parlamenta. Slove kao desni radikali, ali napominju da su za EU i NATO, ali protiv domaće oligarhije predvođene sadašnjim premijerom. Došli su položiti cvijeće i održali politički govor. Kotaž nam na rastanku važno napominje da su Trumpovi korijeni iz Slovačke.

Jutarnji list
dužnosnici stranke NAJ

Brutalno ubojstvo Jána Kociaka sve više poprima političku dimenziju. Neki vjeruju da bi njegova smrt mogla konačno pokrenuti one procese u slovačkom društvu za koje se zalagao i zbog kojih je, prema svemu sudeći, Kuciak i ubijen.

Od Janova ubojstva redakcija Aktuality.sk radi u posebnom režimu. Šesterokatnica je smještena uz široku gradsku prometnicu u Prievoszkoj ulici 14 u bratislavskoj četvrti Ružinov, s jedne strane dominiraju moderne zgrade, a na drugoj strani su ulice stambene višekatnice iz doba komunizma. Tri kata šesterokatnice zauzele su redakcije dnevnog lista i portala. Na parkiralištu se svakih nekoliko sati smjenjuju po dvojica policajaca. Kraj ulaza i u predvorju su fotografije Jána i Martine. Gore lampaši, a na pročelju se ostavljaju poruke podrške. Dolaze građani, TV ekipe.

Poljski dopisnik Guardiana i ja čekamo da po nas dođe Jánov glavni urednik Peter Bard. Upravo je završio s kolegijem. Pridružuje nam se Peter Porubsky, novinar koji piše o gospodarstvu i automobilima, ali je ovih dana preuzeo ulogu koordinatora brojnih novinarskih ekipa iz Slovačke i Europe. Pridružuje nam se i novinarka RAI-ja Annamaria Esposito zbog činjenice da bi naručitelj ubojstva mogao biti iz Italije. Očekivano, ubojstvo Jána Kuciaka velika je tema i u svim talijanskim medijima.

“Još je teško govoriti o Jánu. Nitko ne može vjerovati da nije ovdje s nama i da nikada više nećemo vidjeti njegov osmijeh, toliko karakterističan. S osmijehom je dolazio i odlazio iz redakcije. I kad je radio na svojim člancima, još je imao vremena razgovarati o sportu, nogometu i njegovu omiljenom klubu MŠK Žilina i Manchester Unitedu. Čak i kad je bio u žurbi - kaže Ján Jasenka, koji prati sport, a sjedio je nasuprot Jána. Sve to kimanjem potvrđuje kolega sa sportskog portala Marek Balicky, koji sjedi do Jana.

Redakcija portala Aktuality.sk (Jan je prvi slijeva u gornjem redu)

- Kad bi došao, skuhao bi kavu i stavio slušalice. Uglavnom je slušao Mozarta i Beethovena, jako je volio klasiku. I počeo bi pisati. Pričao je o tome kako napreduju radovi na uređenju kuće koju je kupio prije otprilike godine dana - govori nam Jasenka.

- Ján je bio vrlo sistematičan u poslu, glavni analitičar istraživačkog tima koji je iz otvorenih izvora povezivao poslovne veze Talijana i Slovaka, koje su sezale do bliskih odnosa sa članovima Ficove vlade - kaže šef redakcije Peter Barda.

“Nije se bojao”

- Ján je znao provoditi i po 12 sati za kompjutorom istražujući tvrtke, njihove međusobne odnose. Bio je uporan i sistematičan. Nije se bojao. Nije pisao o klasičnim kriminalcima, ubojicama. Bilo je poziva nakon nekih objavljenih članaka o poreznim prijevarama, ali mislio je da mu neće nauditi. Jan je bio idealist. Vjerovao je da će Slovačka postati bolje mjesto za život, za godinu, dvije, deset. Tomu je bio posvećen - objašnjava Peter Porubsky.

Tražimo od Porubskyja da nam objasni kako je moguće da su od ubojstva do pronalaska tijela prošla gotovo četiri dana. Porubsky objašnjava: “Ján je često radio od kuće i nije imao obavezu svaki dan doći u redakciju. Jedan od razloga zbog kojeg je kupio kuću na selu je i to što su tamo cijene nekretnina puno niže i kuća za adaptaciju s okućnicom može se kupiti i za 40-ak tisuća eura. Drugi je to što su oboje bili iz seljačkih obitelji i odgovarao im je život na selu, a opet, brzo se stiže autocestom do Bratislave. Mogao je raditi od kuće, sveučilište u Nitri bilo mu je blizu. Obavezno je dolazio na kolegije, ponedjeljkom smo referirali na čemu radimo. On je bio čovjek od povjerenja i nije bilo potrebe provjeravati ga. Tako je bilo i ovaj put. Ali, u ponedjeljak oko 7 sati nazvao me Petr i rekao: ‘Prije pola sata zvali su me iz policije i rekli da su našli Jána i Martinu mrtve, ubijene’. Bio sam u šoku. Nisam mogao vjerovati. Završili smo razgovor. Ponovo sam ga nazvao i pitao: ‘Je li to istina’? Potvrdio mi je. Policiju je pozvala Martinina majka nakon što je nije mogla dobiti na mobitel”.

Dok razgovaramo dolaze dvije Janove kolegice, stavljaju cvijeće na stol i brišu suze. Radna je atmosfera, ali nitko ne povisuje glas u redakciji. Kolege iz Jánova istraživačkog tima koji nastavljaju njegove priče pod danonoćnom su paskom policije. Ubili su novinara, ali nisu ubili priču, geslo je kojim i redakcija Aktualityja, ali i drugi slovački mediji, kako tiskani, tako i elektronski, idu tragom Jánovih otkrića.

Jutarnji list
Radno mjesto ubijenog novinara

Policija je dosad ispitala dvadesetak ljudi. Spomenutog Talijana Antonina Vadalu priveli su u petak poslijepodne. Privedeno je još nekoliko Talijana za koje se sumnja da su povezani sa zloglasnom talijanskom mafijom. Privedeni su i ispitani i slovački biznismeni Bašternak i Kočner. No, zasad nitko nije zadržan. Policija je u pretragama pronašla sumnjivo oružje i poslala ga na vještačenje, a privela je i dvije osobe koje su viđene u Vel’koj Mači kako ulaze preko ograda u auto. Ali, ubrzo im je postalo jasno da ih se ne može povezati s likvidacijom novinara i njegove djevojke.

Istragom su otkriveni neki zanimljivi detalji koji zasad nisu razjašnjeni. Navodno su na stolu u kući u kojoj je izvršena likvidacija bile tri šalice kave. Taj podatak upućuje na zaključak da je Ján možda nekoga čekao. Nema tragova nasilnog ulaska u kuću. Iako je, kažu u policiji, moguće da je ubojica ušao sa stražnje strane kuće. Barutni prsten oko rane svjedoči da su hici ispaljeni iz neposredne blizine. Pojavile su se, doduše sasvim neslužbene informacije da su na mjestu ubojstva nađeni meci, ali i školjke kao poruka talijanske mafije. Pronađeni meci, interpretiraju isti izvori, mogli su ispasti ubojici pri punjenju spremnika, a on ih nakon obavljena “posla” nije stigao pokupiti.

Facebook
Ján Kuciak i Martina Kušnírová

I dok slovačka javnost iščekuje rezultate istrage koja sada već poprima međunarodne razmjere, u petak su zakazani novi prosvjedni skupovi zbog brutalnog ubojstva novinara. Osim u Slovačkoj, prosvjedovat će se u brojnim gradovima svijeta.

- To je najmanje što možemo učiniti za Jana - kažu njegovi kolege koji su pokrenuli akciju. Na društvenim mrežama tisuće je komentara na #all for Jan.

“Ovo je otišlo predaleko. Dovoljna je samo jedna riječ - DOSTA!”, poruka je koju je u svom komentaru u povodu ubojstva kolege napisao Dag Daniš, komentator Aktualityja, portala koji svakodnevno nakon Jánova ubojstva nastavlja objavljivati kako je kalabreška mafija prodrla u sve sfere slovačkog društva.

Likvidacija mladog istraživačkog novinara i njegove djevojke bilo je povod i za niz prosvjeda diljem Slovačke i svijeta.

Ključni protagonisti priče koja je uzdrmala slovačku političku scenu

BÁRDY, PETER - Glavni urednik portala Aktuality.sk na čiji se poziv Ján Kuciak 2015. pridružio mladoj ekipi novinara. Njega je policija prvoga obavijestila o zločinu. Od četvrtka je, prema odluci izdavača, u razotkrivanje poslova talijanske mafije u Slovačkoj uključen međunarodni tim novinara u kojem su Kuciakovi kolege iz Italije, Češke i Engleske.

BAŠTERNÁK, LADISLAV - Jedan u nizu biznismena izravno povezan s političarima, prije svega s ministrom unutarnjih poslova Robertom Kaliňákom koji je također bio predmet Kuciakovih istraživačkih tekstova.

BÖDÖR, MIROSLAV - Biznismen o čijim je sumnjivim državnim subvencijama pisao Kuciak. Bödöra se spominje i u Papirima iz Paname na čemu su također radili Kuciak i istraživački novinarski tim.

BUGÁR, BÉLA - Čelnik stranke Most-Hid, koalicijskog partnera pripadnika mađarske nacionalne manjine. Ovih je dana pod velikim pritiskom da izađe iz koalicije s Ficovim Smer-SD-om, što bi značilo i pad vlade.

FICO, ROBERT - Slovački premijer i čelnik Smer-SD-a novinare je nazivao antislovačkim prostitutkama. Nakon Kuciakove brutalne likvidacije izjavio je da “sve slovačke vlade od 1988. poštuju ulogu medija u slovačkom društvu”, ali i da opozicija Kuciakovo ubojstvo želi iskoristiti kako bi destabilizirala situaciju u zemlji i srušila njegovu vladu. Nudi milijun eura nagrade za otkriće ubojice.

GAŠPAR, TIBOR - Ravnatelj slovačke policije koja vodi istragu. Uživa veliko nepovjerenje javnosti i medija, ali i obitelji žrtava koje traže da se u istragu uključe FBI i Scotland Yard. Prvi je obznanio da je glavni smjer istrage istraživački novinarski rad Jána Kuciaka te da su na ispitivanje pozvani Vadalà, njegovi rođaci i prijatelji te slovački poduzetnici o kojima je pisao Kuciak.

JASAŇ, VILIAM - Bivši komunistički aparatčik i jedan od Ficovih suradnika na funkciji šefa Ureda i tajnika Vijeća za državnu sigurnost, koji ima pristup svim državnim tajnama. Bio je zastupnik u bratislavskoj Skupštini. On i dvojica njegovih sinova izravno su povezani s tvrtkama Kalabreza Antonina Vadale. Odstupio je s položaja, a iako su ga novinari zvali, nije želio odgovoriti na pitanja o vezama s Vadalom.

KALIŇÁK, ROBERT - Ministar unutarnjih poslova i drugi čovjek stranke Smer-SD čija se ostavka, kao i odlazak vlade, traži nakon Kuciakova ubojstva. Njegova se ostavka tražila i prije nekoliko mjeseci kad je Kuciak otkrio da je od poduzetnika Bašternáka primio mito za povrat poreza nakon prodaje stanova i da je u njegovoj kompaniji imao 17-postotni udjel. Obećao je da će policija učiniti sve da otkrije ubojice.

KOČNER, MARIÁN - Biznismen o kojemu je Kuciak objavio posljednji članak 9. veljače. Tema je bila porezna prijevara pri gradnji luksuznog apartmana Five Star Residence u Bratislavi i koji je nakon članka prijetio Kuciaku, što je on i prijavio tužiteljstvu. O njegovim manipulacijama više je otkrio Kuciak, nego Nacionalna agencija za kriminal (NAKA). Bijesan zbog Kuciakovih tekstova, najavio je osnivanje stranice na kojoj će razotkrivati pojedinosti iz privatnog života novinara.

KUCIAK, JÁN - Istraživački novinar, doktorand novinarstva, a ujedno i predavač istraživačkog novinarstva na studiju novinarstva na sveučilištu u Nitri. Nakon završenog studija prvi posao bio mu je u slovačkoj tiskovnoj agenciji, a 2014. prelazi u Hospodárske noviny iz kojih odlazi 2015. nakon što ih je kupio češki tajkun Andrej Babiš.

KUCIAK, JÓZEF - Mlađi brat Jána Kuciaka, koji je u ime obitelji javno zatražio da se u istragu uključe i strani policijski eksperti jer ne vjeruje slovačkim isražiteljima. Kaže kako se Ján nije bojao zbog tema o kojima je pisao te je čak umirivao i članove obitelji koji su se bojali za njegov život nakon što bi objavio tekstove u kojima je razotkrivao manipulacije slovačke političke elite.

KUŠNíROVÁ, MARTINA - Partnerica Jána Kuciaka, arheologinja, iz mjesta Giraltovce gdje će biti pokopana u petak u 15 sati. Prema riječima Kuciakovih kolega, osim što mu je od studentskih dana bila djevojka, bila mu je i velika potpora u njegovu radu.

MAD’ARIČ, MAREK - Ministar kulture je isključivo ubojstvo Jána Kuciaka naveo kao razlog svoje ostavke koju je podnio u srijedu, ali je ostao član vladajuće stranke Smer-SD.

ROMAN ŠIPOŠ - Direktor ureda premijera Roberta Fica. U petak je podnio ostavku na svoju funkciju kako je objasnio iz osobnih razloga zbog ubojstva novinara Jana Kuciaka.TROŠKOVÁ, MÁRIA - Bivša prva pratilja Miss Universe i bivša manekenka. Bliska suradnica premijera Fica, a od 2011. i Vadalina poslovna partnerica. Iako formalno više nije u njegovim tvrtkama, navodno su i dalje u bliskim odnosima. Odstupila je s pozicije u izvršnoj vlasti kad su otkrivene veze s Vadalom nakon Kuciakova ubojstva.

VADALÀ, ANTONINO - Rođen u mjestu Bova Marina na jugu Kalabrije, povezan s mafijom. U Slovačkoj je 2011. godine s Márijom Troškovom osnovao tvrtku GIA Management. Ta je tvrtka samo jedna u nizu koje posjeduju on i njegovi prijatelji i rođaci iz Italije koji žive u Slovačkoj. Osim Troškove, u Upravi GIA Managementa je bio i Viliam Jasaň. U Slovačkoj ulaže u poljoprivredu, nekretnine i energetiku, izvlači milijune eura iz europskih fondova i slovi kao uspješan biznismen, a u Italiji mu se sudilo zbog veza s mafijom, ali je u nedostatku dokaza oslobođen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:30