SUSRELA SE S ČELNICIMA

REPORTER JUTARNJEG S KOLINDOM U AFGANISTANU 'Želim da sva vaša djeca imaju jednake uvjete života kao i moja djeca'

 AFP

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jutros je počela svoj četverodnevni posjet Afganistanu. Pod velikim mjerama sigurnosti s kabulskog je aerodroma američkim helikopterom prebačena u savezničku vojnu bazu, odakle je ubrzo krenula na sastanke s afganistanskim dužnosnicima. Hrvatsko službeno izaslanstvo ima 12 članova i pet članova pratećeg izaslanstva. Tijekom četverodnevnog posjeta predsjednica će boraviti u Kabulu i Mazar-e-Sharifu.

Odlučna potpora

Predsjednica je, u prvom redu, došla u posjet hrvatskim vojnicima, kojih je u Afganistanu 94, a pridružit će im se još 19. Jučer se pak susrela s afganistanskim predsjednikom Mohammadom Ashrafom Ghanijem i premijerom Abdullahom Abdullahom. Iako se većina savezničkih vojnih snaga povukla iz Afganistana, pa tako i iz Kabula, i dalje su na svakom koraku očite izrazite mjere sigurnosti. K. Grabar-Kitarović na susretu s predsjednikom Afganistana poručila je da se zalaže za tu zemlju kao da je njena domovina te obećala da će Hrvatska i dalje, kao i u posljednjih 12 godina, pomagati u uspostavi mira.

- Otkad sam prvi put došla u Afganistan, zaljubila sam se u vašu zemlju i ljude - rekla je predsjednica na konferenciji za novinare nakon sastanka s afganistanskim predsjednikom. Istaknula je da se ponosi time što je Hrvatska već 12 godina sudionik prvo borbene NATO-ove misije ISAF, a sada operacije “Odlučna potpora”, u sklopu koje hrvatski vojnici podučavaju pripadnike afganistanskih snaga sigurnosti.

- Hrvatska će biti glas Afganistana u Europskoj uniji - naglasila je. Također, dodala je, Hrvatska će Afganistanu nastaviti pomagati, ne samo u obuci afganistanskih snaga sigurnosti, već i kroz projekte, njih 16, kojima se pomaže djeci i zdravstvenoj zaštiti stanovništva, posebice žena.

- Želim da sva afganistanska djeca imaju jednake uvjete života kao i moja djeca - dodala je. Predsjednik Ghani je naglasio kako “samo zemlja poput Hrvatske, koja je prošla ratna stradanja, može u najboljem smislu razumjeti sve teškoće kroz koje desetljećima prolazi Afganistan”.

Predsjednica je, kao i Ghani, istaknula doprinos hrvatskih vojnika u uspostavi mira te obuci afganistanskih snaga, a afganistanski predsjednik istaknuo je da im je najveći neprijatelj siromaštvo.

Otmice stranaca

Na sastanku s premijerom Abdullahom Abdullahom Grabar-Kitarović ponovila je važnost obrazovanja, posebno mladih, za budućnost zemlje.

Iako i predsjednik i premijer naglašavaju kako je Afganistan puno sigurnija zemlja te da su afganistanske snage sigurnosti danas puno osposobljenije za borbu protiv talibana, brojke govore sasvim drukčije. Tako je samo lani poginulo 4000 afganistanskih vojnika, a prošlog je tjedna samo u jednom danu poginulo 40 pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti. U Kabulu, u kojem živi između 2 i 7 milijuna stanovnika, bilježi se sve veći broj napada, a stranci su meta otmica.

Saveznička operacija “Odlučna potpora” započela je početkom ove godine, a cilj je da se u sljedeće dvije godine broj savezničkih vojnika smanji na minimum. U tom smjeru ide hrvatska strategija. U ovom trenutku je maksimalni broj vojnika 120, a u sljedećem razdoblju očekuje se daljnje smanjenje broja naših vojnika u Kabulu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:37