EUROPARLAMENTARAC

Ressler protiv izjave Vijeća Mladeži EPP-a u kojoj se hvali srpsko upravljanje koronakrizom

‘Uz sve povijesne razloge iz vremena agresije na RH i BiH, ne možemo podržati ni stil vladavine ni način upravljanja krizom‘, rekao je
Karlo Ressler



 
 Damjan Tadic/Cropix

Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu iz redova Hrvatske demokratske zajednice te potpredsjednik Mladeži Europske pučke stranke (YEPP), distancirao se od Vijeća Mladeži Europske pučke stranke koje je izjavom podržalo napore srpskih vlasti na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem u borbi s pandemijom koronavirusa te pozvalo Srbe da izađu na skorašnje parlamentarne izbore.

"Odgovorna i pravovremena djela onemogućila su da se virus proširi kroz veći dio populacije te su ti potezi doveli do očuvanja zdravlja i života građana Srbije", stoji u izjavi Vijeća YEPP-a. "Istovremeno, YEPP hvali implementaciju mjera za zaštitu ekonomije te pomaganje ljudima i zemlji da se oporave od krize i nastavi sa započetim reformama."

Vijeće YEPP-a pohvalilo je solidarnost koju je Srbija pokazala prema zemljama u svome okruženju, ali i drugim članicama Europske unije. "Regionalna suradnja pokazala je da je Srbija na svome europskom putu, s jasnom vizijom boljeg života za svoje građane", stoji u izjavi.

Vijeće se potom okrenulo nadolazećim izborima u Srbiji koji se trebaju održati 21. lipnja. "Slobodni i pošteni izbori jedan su od ključnih elemenata na putu do neupitne političke legitimnosti. U zemlji koja teži Europskoj uniji, politika i debate moraju imati mjesto u parlamentu. Bojkotiranje političke arene ne predstavlja put naprijed, a nasilje ne može biti način na koji se u demokratskom društvu participira u politici", navodi Vijeće. "YEPP pozdravlja međustranački dijalog koji je se mogao vidjeti i čuti tijekom kampanji prije izbora, a koji je pospješio Europski parlament."

Vijeće je potom konstatiralo da je nekoliko opozicijskih stranaka okončalo bojkot izbora i započele svoje predizborne kampanje. "YEPP sve stranke potiče da sudjeluju u poštenoj političkoj utrci, koja će razultirati novim parlamentom, koji će pak zrcaliti povjerenje i želju Srba", piše Vijeće. "YEPP poziva sve Srbe, pogotovo mlade ljude, da izađu na izbore i odluče o svojoj budućnosti, doprinesu prosperitetu, miru i stabilnosti svoje zemlje koja je na svome europskom putu."

Ressler je na Twitteru rekao da je "snažno protiv" izjave Vijeća YEPP-a. "Uz sve povijesne razloge iz vremena agresije na RH i BiH, ne možemo podržati ni stil vladavine ni način upravljanja krizom COVID-19, koja je najbolje pokazala ogromnu razliku između hrvatskog i srbijanskog vodstva", napisao je Ressler.

YEPP ima 48 članica iz 35 europskih država te je sa svojih više od milijun članova najveća europska politička organizacija mladih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:56