OTKRIĆE LIJEČNIKA

REVOLUCIJA Žena u menopauzi zanijela i rodila zahvaljujući ‘reaktivaciji’ jajnika

Liječnici u Sjedinjenim Državama i Japanu razvili su tehniku koja bi mogla omogućiti tisućama žena koje pate od preuranjene menopauze da ipak zanesu i postanu majke

Liječnici u Sjedinjenim Državama i Japanu razvili su tehniku koja bi mogla omogućiti tisućama žena koje pate od preuranjene menopauze da ipak zanesu i postanu majke. Liječnici uklanjaju disfunkcionalne jajanike, aktiviraju ih u laboratoriju, a onda implantiraju fragmente tkiva jajanika.

Tehnika je prvi put opisana u Spisima Nacionalne akademije znanosti. Njome je već omogućeno rođenje jedne bebe, očekuje se još jedna. Otkriće je opisano kao još rano, ali “potencijalno revolucionarno.”

U studiji je sudjelovalo 27 žena koje su postale neplodne u 30. godini života zbog “primarne insuficijencije jajnika”. To stanje pogađa jedan posto žena a njihov je problem u osnovi to što prerano prestanu proizvoditi jajašca i to dovodi do preuranjene menopauze.

Žene imaju točno određenu “kvotu” jajašaca koje njihovo tijelo može proizvesti u njihovoj reproduktivnoj dobi, a “primarna insuficijencija jajnika” tjera organizam da ih prerano sve “ispuca” ili se žene u startu rađaju s manjom “kvotom”.

Timovi na američkom sveučilištu Stanford i na medicinskom fakultetu Sveučilišta St. Marianna u Japanu uspjeli su aktivirati nekoliko preostalih folikula kod pacijentice. Uklonili su jajnike i koristili kombinaciju dviju tehnika da bi probudili uspavane folikule. Prvo su izrezali jajnike na fragmente, što je tehnika koja se već koristila u liječenju neplodnosti. Onda su kemijski “uklonili kočnice” za razvoj jajašca. Zatim su takve “popravljene” fragmente vratili na vrh jajovoda i nastavili proces sa hormonskom terapijom. Nakon terapije, kod osam su se žena preostali folikuli počeli razvijati. Jajašca su zatim uzeta za normalnu in vitro oplodnju i nakon devet mjeseci rođena je zdrava beba, a jedna trudnica nakon istovjetne terapije upravo čeka termin poroda. Znanstvenici i liječnici kažu da je njihov uspjeh vrlo zanimljiv ali da trebaju još puno istraživati da bi potvrdili da nije riječ o početničkoj sreći.

Profesor Aaron Hsueh sa Stanforda za BBC je rekao: “Moramo se poboljšati u tehnici i pronaći bolji način primjene, ali procjenjujemo da bi ona mogla pomoći 25-30 posto žena. Mislimo da bi pomogla i protiv druga dva oblika neplodnosi. Naročito ženama koje su preboljele rak nakon kemoterapije ili zračenja, u slučaju da je preostalo još nešto folikula. Dosta dobre rezultate mogle bi imati i žene u dobi od 40 do 45 godina koje pate od neredovitih menstruacija.” kaže profesor Hsueh. Neki su mediji već objavili da je “znanost pobijedila menopauzu”, barem raniju. Ali mnoge zanima što je za ženama u “konvencionalnoj menoupauzi”, onima u 50ima? Liječnici kažu da se od ove tehnike ne treba očekivati da djeluje u takvim slučajevima. Čak i kada bi u njima bilo još folikula koje bi se moglo potaknuti da se razviju u jajašca, pitanje je bi li oni bili dovoljno kvalitetni.

Žene se rađaju sa svim svojim jajašcima, i kako pada njihov preostali broj i kvaliteta, dramatično pada mogućnost začeća. Razlika u jajašcima 25-godišnjakinje i 50-godišnjakinje je drastična. Liječnici naglašavaju važnost kvalitete nad količinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:46