PROSVJEDI I DEMONSTRACIJE

REZULTATI IZBORA DESTABILIZIRALI INDONEZIJU Izdana ozbiljna upozorenja: 'Postoji rizik od nereda i terorističkih napada'

 
 Antara Foto/Rusyidi Zain / REUTERS

Budući da su u utorak objavljeni rezultati predsjedničkih izbora u Indoneziji koji su se održali sredinom travnja destabilizirali zemlju i doveli do nasilnih prosvjeda te sukoba policije i prosvjednika na ulicama Jakarte, australsko Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine upozorilo je Australce da dobro razmisle prije putovanja u Indoneziju, piše Daily Mail.

Prema objavljenim rezultatima, predsjednik Joko Widodo porazio je protukandidata Prabowa Subianta, bivšeg generala. Na izborima na kojima je sudjelovalo 154 milijuna Indonežana Widodo je osvojio 85 milijuna glasova. Prabowo tvrdi da mu je to uspjelo zahvaljujući varanju i nepravilnostima.

Stones thrown by protesters and a damaged motorcycle are pictured during clashes between police and protesters outside the Election Supervisory Agency (Bawaslu) building in Jakarta, Indonesia May 23, 2019 in this photo taken by Antara Foto. Antara Foto/Prasetyo Utomo/ via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. INDONESIA OUT.
Antara Foto/Prasetyo Utomo / REUTERS

Guverner Jakarte Anies Baswedan rekao je da je u prosvjedima poginulo šest osoba te da je 200 osoba ozlijeđeno. Australci su upozoreni da s visokim stupnjem opreza pristupe planiranju puta u Indoneziju i kretanju po državi. Upozoreni su i da je situacija na Baliju također ozbiljna.

Oni koji planiraju posjetiti regenciju Poso u provinciji Središnji Sulawesi i provinciju Papua o tome trebaju dobro razmisliti zbog sigurnosnih rizika. "Indonezijske su vlasti sugerirale da postoji povećani rizik od nasilja i činova terorizma", kažu iz australskog ministarstva vanjskih poslova i trgovine.

Protesters throw rocks at police in Jakarta, Indonesia May 22, 2019 in this photo taken by Antara Foto. Picture taken May 22, 2019. Antara Foto/Nova Wahyudi/ via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. INDONESIA OUT.
Antara Foto/Nova Wahyudi / REUTERS

U nadolazećim se danima u Jakarti očekuje nastavak demonstracija. Pogotovo bi opasno moglo biti u blizi ureda izbornog vijeća u Mentengu i uredu nadzornog odbora za izbore u Tanah Abangu.

"Izbjegavajte te lokacije. Prosvjedi se planiraju i u gradovima Makassaru i Surabayji. Policija je u tim gradovima izrazito prisutna i nastavljaju onemogućavati kretanje prosvjednicima iz regionalnih područja", kažu iz ministarstva i dodaju da putnici iz Australije imaju izbjegavati prosvjede, demonstracije i okupljanja jer se isti bez najave mogu pretvoriti u nasilne sukobe.

Riot police rest after clashes with protesters at Thamrin, Jakarta, Indonesia May 23, 2019 in this photo taken by Antara Foto. Antara Foto/Nova Wahyudi/ via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. INDONESIA OUT.
Antara Foto/Nova Wahyudi / REUTERS

Iz ministarstva su prethodno upozorili sve Australce koji putuju na Bali da pripaze na vlastitu sigurnost te da prate medije kako bi mogli izbjeći nove incidente. Novi Zeland, Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo također su izdali upozorenja svim svojim državljanima koji planiraju putovati u Indoneziju.

Neredi u Indoneziji natjerali su vlasti da u srijedu zatvore niz institucija kao što su škole i kulturna dobra. Kako bi se osigurala sigurnost u Jakarti, četrdeset tisuća policija raspoređeno je diljem grada.

Riot police officers guard during a riot near the Election Supervisory Agency (Bawaslu) headquarters in Jakarta, Indonesia, May 22, 2019. REUTERS/Willy Kurniawan     TPX IMAGES OF THE DAY
Willy Kurniawan / REUTERS

Glasnogovornik policije Muhamad Iqbal rekao je da je većina prosvjednika u Jakartu došlo iz drugih gradova te da su prosvjedi najvjerojatnije organizirani. "Ovo nije spontani incident. Postoje indikacije da su rulje plaćene i ustrajne u uzrokovanju kaosa", rekao je Iqbal.

Police fire tear gas at protesters in Jakarta, Indonesia May 22, 2019 in this photo taken by Antara Foto. Picture taken May 22, 2019. Antara Foto/Nova Wahyudi/ via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. INDONESIA OUT.
Antara Foto/Nova Wahyudi / REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:19