EKOLOŠKA KATASTROFA

Ribe u Meksičkom zaljevu STRAVIČNO MUTIRALE nakon izlijevanja nafte: Škampi bez očiju, rakovi bez nogu...

Disperzanti korišteni za čišćenje naftne mrlje jednako su štetni za floru i faunu, što se i znalo
 AP

Posljedice izlijevanja nafte iz bušotine British Petroleuma 2010 . za floru i faunu u Meksičkom zaljevu veće su nego što se strahovalo. Al Jazeera javlja o alarmantnom broju deformacija pronađenih kod raznih morskih životinja, a lokalni ribari objašnjavaju da se nikada dosad nisu susreli s tako strašnim mutacijama i u tako velikom broju.

Mnogi škampi nađeni su s tumorima na glavi ili bez oklopa na glavi i oko škrgi, pa i bez očiju, a jedne od najstrašnije deformiranih su majke škampovi na kojima su ostala spojena tijela potomaka.

Kod riba se radilo o slučajevima bez očiju ili uopće bez očnih duplji, ribama bez pokrivala preko škrgi, a najčešći slučajevi bile su ribe s otvorenim ranama, čirevima ili s velikim rozim izraslinama na glavi ili škrgama.

AP

Mnogi rakovi pronađeni su bez barem jedne noge ili s rupama u oklopu, kao i u oklopima bez šiljaka ili u deformiranim oklopima čiji oblik ili veličina ne odgovaraju rakovom tijelu.

Disperzanti korišteni za čišćenje naftne mrlje jednako su štetni, što se i znalo, a zajedno s naftom te su kemikalije očito drastično izmijenile genom morskih bića, javlja Al Jazeera .

Podaci govore u prilog toj činjenici, s obzirom da je prije izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu svega 0.001 posto riba imalo rane ili čireve, dok je takvih danas 20 posto, s time da se taj postotak penje i na 50 posto u pojedinim dijelovima zaljeva.

AP

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:10