POGORŠANI ODNOSI

RIJEDAK ISTUP KANADSKOG PREMIJERA PREMA PEKINGU 'Kina ne razumije da je naše pravosuđe neovisno i funkcionira bez uplitanja političara'

Kanadski premijer Justin Trudeau
 AFP

Kanadski premijer Justin Trudeau izjavio je u četvrtak kako se čini da Kina ne razumije da je kanadsko pravosuđe neovisno, što je jedan od njegovih rijetkih istupa prema Pekingu u vrijeme pogoršanih odnosa između dvije zemlje.

Kineske vlasti traže od Kanade da oslobodi financijsku direktoricu Huaweija Meng Wanzhou koja je u Kanadi uhićena u prosincu 2018. i čeka odluku o izručenju SAD-u koja bi trebala biti objavljena sljedećeg tjedna u srijedu.

Kanadski dužnosnici više su puta rekli da ne mogu intervenirati u taj slučaj.

„Kanada ima neovisni pravosudni sustav koji funkcionira bez uplitanja političara“, rekao je Trudeau, zaključivši da Kina tako ne djeluje i, čini se, ne razumije da Kanada ima neovisno pravosuđe.

Ministar vanjskih poslova Francois-Philippe Champagne nešto kasnije izrazio je zabrinutost kineskom najavom donošenja novog zakona o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong u kojem živi oko 300 tisuća kanadskih državljana.

Nakon uhićenja Meng kineske vlasti uhitile su u Kini dvojicu kanadskih državljana pod optužbom za špijunažu, a Peking je zabranio i uvoz sjemena kanadske uljane repice.

Pravosudne vlasti SAD-a vjeruju da je Meng, kći osnivača kineske tehnološke tvrtke Huawei, prikrivala pokušaje povezanih tvrtki da prodaju opremu Iranu, kršeći sankcije pod kojima je ta zemlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:59