JE LI BLIZU DOGOVOR?

RIJEŠEN VIŠEDESETLJETNI SPOR OKO IMENA MAKEDONIJE!? Makedonski premijer tvrdi da je pronađeno prihvatljivo rješenje, Cipras odgovara: 'Polako...'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 17.05.2018. u 16:41

Maja Zlatevska / HANZA MEDIA

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da su on i grčki kolega Aleksis Cipras pronašli obostrano prihvatljivo rješenje višedesetljetnog spora o imenu Makedonije.

"Raspravljali smo o nekoliko varijanti. Jedna od njih prihvatljiva je objema stranama", rekao je Zaev u Sofiji na marginama summita EU-zapadni Balkan. "Sada ćemo se savjetovati s relevantnim čimbenicima u našim zemljama i s institucijama i vidjeti je li to rješenje provedivo."

Zaev međutim nije objavio o kojem se rješenju radi.

Cipras je kasnije istog dana rekao da još ne može govoriti o dogovoru s Makedonijom. "Dvije zemlje i dalje nastavljaju raditi kako bi postigle konačni globalni dogovor do kraja lipnja", dodao je. On je na konferenciji za novinare u Sofiji, koju je prenosila grčka televizija, pozvao makedonsku stranu na vrlo brzu reakciju.

"Mislim da smo pokrili najveći dio razmaka, ali još ga preostaje", rekao je grčki čelnik koji je uzeo odmak od izjava makedonskog premijera.

Atena i Skoplje u sporu su oko imena Makedonije od 1991., što je bivšu jugoslavensku republiku koštalo članstva u NATO-u i znatno joj usporilo put prema EU-u.

Grčka tvrdi da je makedonsko ime dio njezine povijesne i kulturne baštine i optuživala za Skoplje za pokušaj krađe identiteta, pa čak i teritorija.

Novi pregovori dviju zemalja počeli su nakon pobjede socijaldemokrata Zaeva na parlamentarnim izborima i okončanja desetljeće duge vlasti nacionalista u Makedoniji.

Zaev je odmah počeo slati pomirljive signale u Atenu, a Cipras prihvatio obnovu pregovora.

Grčka je u razgovorima inzistirala da Makedonija mora dodati neku odrednicu u svoje ime, poput "gornja" ili "sjeverna" i tu promjenu potvrditi promjenom ustava.

Po izvoru bliskom makedonskim vlastima, trenutačno je najveća poteškoća u rješavanju ovog političko-semantičkog spora naziv makedonskog jezika.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo