ŽRTVE HLADNOG RATA

Riješena tajna 'ukletog kruha': Za masovno ludilo u Francuskoj 1951. kriva je CIA i LSD

Čini se da je nakon više od 50 godina, napokon zariješena misterija 'ukletog kruha' ( 'Le Pain Maudit') iz malenog francuskog Pont-Saint-Esprita . Davne 1951. godine selo je pogodila neviđena pošast: njegovi stanovnici su počeli masovno halucinirati. Rješenje zagonteke nedavno je otkrio jedan američki novinar, a sastoji se od jednadžbe s dvije troslovne kratice: CIA i LSD!

Sve se odigralo 16. kolovoza 1951. Vođeni prikazama, petero stanovnika pitoresknog sela na jugostoku Francuske završilo je u lijesu, a nekolicina ih je završila po bolnicama.

Jedan čovjek, uvjeren da mu trbuh izjedaju zmije, pokušao se utopiti, 11-godišnjak je pokušao zadaviti svoju baku, a drugi je seljanin, uvjeren da je avion, skočio s drugog kata i slomio obje noge. Unatoč tome nastavio je trčati još 50-ak metara.

Nedaleko od njega čovjek je trčao cestom naganjajući vlastito srce, moleći liječnika da mu ga vrati u grudni koš. Gotovo svi su umireni tek košuljama s kopčanjem na leđima.

Uzrok je brzo izoliran: svi su stanovnici jeli kruh, isrpavno se pretpostavljao i kako su tanke štruce bile napunjene nekim halucinogenom, no tek je sad taj slučaj povezan sa CIA-nim hladnoratovskim eksperimentima.

Službena istraga 1951. godine zaključena je obrazloženjem kako je Pont-Saint-Esprit bio žrtva nehigijene lokalnog pekara čiji je kruh, nenamjerno, kontaminiran 'halucinogenom plijesni uobičajena za raženo brašno'. Drugo objašenjnje bilo je kako je kruh bio onečišćen živom.

Američki novinar H. P. Albarelli Jr. pak tvrdi kako je našao dokumente koji 'ukleti kruh' izravno povezuju s CIA-om i Odjelom za specijalne operacije američke vojske.

Albarelli je istraživao smrt Franka Olsona, CIA-inog biokemičara koji je pod sumnjivim okolnostima pao sa 13 kata nebodera dvije godine nakon incidenta u Pont-Saint-Espritu. Među CIA-inim dokumentima našao je i pismo jednog agenta švicarskoj farmaceutskoj tvrtki Sandoz. Ona je postavila teoriju o halucinogenoj pljesni, a taj ih agent ispravlja i govori: 'nikakva plijesan nije bila u igri, nego dietilamid'.

Dietilamid je D u LSD-iju, a u Sandozu bi to trebali najbolje znati jer je upravo radeći za njih Dr. Albert Hofmann 1938. prvi put sintetizirao spoj koji će u vrijeme dijece cvijeća biti uzdignut na počasno mjesto među narkoticima.

Halucinogena svojstva, koja je Hofmann otkrio tek pet godina nakon što je slučajno sintetizirao taj spoj, CIA je, tvrdi Albarelli u svojoj knjizi 'Stravična pogreška: Ubojstvo Franka Olsona i CIA-ini tajni hladnoratovski eksperimenti', u selu na jugu Francuske iskušala na dva načina: rasprskavajući ga i stavljajući ga u hranu.

Albarelli također tvrdi da su CIA i Odjela za specijalne operacije od 1953. do 1965. iskušali na preko 5700 američkih vojnika bez njihovog znanja. Vijest o knjizi doprla je i do francuskog sela.

- U to vrijeme ljudi su pričali kako je riječ o ekperimentu čiji je cilj bio kontorla javnih prosvjeda. Ja sam taj dan skoro odapeo! Volio bih znati zašto - prenosi britanski izjavu Charlesa Granjoha, 71-godišnjaka koji je također kušao 'ukleti kruh'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. siječanj 2022 05:27