OTVORENA SEZONA LOVA

RIJETKI OVOJ DRŽAVI BJEŽE IZ ZATVORA, NO NJIMA JE TO POŠLO ZA RUKOM Odbjegli dvojac izazvao nacionalnu histeriju, čuvari u strahu za vlastite živote

 
 Kineski nacionalni radio

U Kini se rijetko tko usudi pobjeći iz zatvora. Takvi pokušaji su zbilja sporadični, no slučaj dvojice muškaraca koji su pobjegli iz zatvora u Liaoningu pretvorio se u nacionalnu histeriju.

Iako nisu baš skloni ovakvim akcijama, kineski mediji uključili su se u hvatanje dvojice bjegunaca, a objavljena je i nagrada za informaciju koja bi dovela do uhićenja dvojice odbjeglih zatvorenika koji su služili doživotnu kaznu.

Nagrada iznosi oko 15 tisuća američkih dolara, a vjeruje se kako se odbjegli dvojac još uvijek skriva negdje unutar provincije u kojoj se nalazi i zatvor iz kojeg su pobjegli.

Kao što smo već i naveli, dosta je neobično da netko pobjegne iz zatvora u Kini, a još je neobičnije da mediji izvještavaju o tome.

Dvojica osuđenika na doživotne kazne zatvora koji su uspjeli pobjeći su Wang Lei (33) i Zhang Gulin (39).

O Wang Leiu se ne zna puno. BBC piše kako je Lei osuđen na smrt zbog otmice koja se dogodila 2017. godine. Potom je imao moratorij na kaznu u iznosu od dvije godine, da bi mu je krajem 2017. preinačili kaznu u doživotni zatvor.

Puno više toga se zna o Zhang Gulinu. On je osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog pljačke. Prvotno je bio osuđen na sedam godina zatvora još 2001., no nakon što je pušten iz zatvora, svega godinu dana kaznije vratio se u njega.

Ovoga puta dobio je stalni boravak u kaznionici.

Kineski mediji javljaju kako je Gulin tijekom izdržavanja kazne dva puta pokušao bijeg, a poznat je kao iznimno nasilan tip. Tako je i u zatvoru ozlijedio cimera iz ćelije.

Ono što najviše kinesku javnost jest kako su uopće uspjeli pobjeći i z zatvora.

Portal Beijing Youth Daily objavio je kako su dvojica zatvorenika ukrali uniforme čuvara, a onda pomoću njihovih sigurnosnih kartica uspjeli pobjeći iz zatvora.

S druge pak strane, kineski nacionalni radio javlja kako su pobjegli kroz prozor, no koja god verzija bila istinita, nikome nije jasno kako su uspjeli pobjeći iz strogo čuvanog zatvora.

Incident kakav se u ovoj državi rijetko događa dignuo je javnost na noge. Svi se pitaju kako bjegunci još uvijek nisu uhvaćeni, obzirom da kineska vlada inzistira na jakim policijskim snagama i opsežnom nadzoru svojih građana.

Neki smatraju da su se organi reda opustili zbog Zlatnog tjedna, nacionalnog praznika koji traje sedam dana.

Tada u zemlji dolazi do velikih migracija diljem cijele države, pa je i lakše sakriti se 'ispod radara'.

No slaba je to utjeha za zatvorsko osoblje koje se našlo prvo na udaru javnosti. Optužuju ih za nekompetenciju i zanemarivanje dužnosti, a mnogi od njih u strahu su za vlastitu sigurnost.

Sličan incident dogodio se u rujnu 2014. godine, kada su iz zatvora u Harbinu pobjegla dvojica zatvorenika. Ubili su stražara i išetali iz zatvora u njihovim uniformama. No njih su pronašli nakon samo tjedan dana, a mnogi smatraju kako to neće biti slučaj ovoga puta.

Netko će za to morati platiti cijenu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:16