BEZ KONTAKTA

RIZIČNA EKSPEDICIJA KRENULA U NAJVEĆU PRAŠUMU NA SVIJETU Dva izolirana plemena su na rubu katastrofe: 'Moramo spriječiti krvoproliće!'

Prema brazilskom zakonu, kontakt s izoliranim plemenima dozvoljen je samo kao krajnja mjera u cilju spašavanja života
Pripadnik plemena Matis
 Profimedia, Alamy

Agencija brazilske vlade FUNAI, posvećena pitanjima domorodaca koji još žive izolirani u prašumi Amazone, poslala je ekspediciju s ciljem da stupi u kontakt s jednom malom skupinom i pokuša spriječiti potencijalno krvoproliće koje se sprema između dvije skupine koje obitavaju na području blizu granice s Peruom.

Tijekom vikenda dvadesetak članova ekspedicije zaputit će se rijekom Coari u potrazi za skupinom od najmanje 22 urođenika koji pripadaju rasprostranjenoj zajednici Korubo Indijanaca i žive u dolini Javari u sjevernoj brazilskoj državi Amazoniji.

Potraga bi mogla potrajati tjednima, a posljednji put je FUNAI organizirao ekspediciju takve vrste 1996. godine. Prema brazilskom zakonu, kontakt s izoliranim plemenima dozvoljen je samo kao krajnja mjera da se spase životi. Cilj ove ekspedicije je smanjiti napetosti između plemena Korubo i Matis, koji žive odvojeni jednih od drugih na samo 20 kilometara udaljenosti.

Members of Korubo Indigenous people are seen in the Javari Valley reservation, Brazil October 10, 2014. Picture taken October 10, 2014. FUNAI/Handout via Reuters   ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. TEMPLATE OUT
REUTERS
Pripadnici plemena Korubo

Matis, koje su nekoć nazivali 'pleme Jaguara', kontaktirali su pleme Korubo 2013. godine. Prvi kontakt je bio prijateljski, ali sljedeće godine dogodio se smrtonosni sukob. Nakon tog incidenta, neki su pripadnici plemena Korubo odselili s tog područja, ali čini se da su oni koji su ostali pogrešno zaključili da su njihove suplemenike poubijali Matisi. Upravo iz tog razloga neki od odseljenih pripadnika plemena Korubo sudjeluju u ekspediciji agencije FUNAI, kako bi pokazali svojim rođacima da su živi i da nema potrebe za krvavom odmazdom koja je na pomolu. Naime, pripadnici plemena Matis već su više puta zahtjevali intervenciju brazilske vlade jer vjeruju da se izolirano pleme Korubo, poznato po korištenju drvenih batina za rješavanje sporova, sprema na osvetu.

Members of the Brazil's indigenous affairs agency FUNAI contact a group of Korubo Indigenous people in the Javari Valley reservation, Brazil October 30, 2015. Picture taken October 30, 2015.    FUNAI/Handout via Reuters   ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.
REUTERS
Agencija FUNAI ostvarila je 2015. kontakt s pripadnicima urođeničke skupine Korubo u dolini Javari

Dolina Javari, gdje žive pripadnici najmanje 11 domorodačkih skupina, prostire se na terirotiju većem od Mađarske. Ova ekspedicija prva je takva operacija agencije FUNAI tijekom mandata novog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, desnog populistista koji planira nastavak krčenja amazonske prašume u interesu rudarskih kompanija.

Pleme Matis prvi je put istupilo iz izolacije u kontaktu s predstavnicima agencije FUNAI 1975. godine, a 80-ih godina ozbiljno je stradalo uslijed dodira sa zapadnjačkim zaraznim bolestima na koje nisu imali razvijen imunitet, zbog čega je umrla trećina njihove populacije.

A view of the Korubo tribe in the Javari Valley reservation, Brazil February 1, 2019. Picture taken February 1, 2019.  FUNAI/Handout via Reuters   ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.
REUTERS
Pogled na područje plemena Korubo

Šef nove ekspedicije Bruno Pereira kazao je medijima da je već došlo do sukoba i smrti: "Udaljenost od 20 kilometara između njih je scenarij katastrofe. Ukoliko dođe do novog sukoba s matisima, pleme Korubo će odgovoriti na njihov tradicionalni način: nasiljem."

Pereira se nada da će Korube prihvatiti posjet svojih odseljenih rođaka, i prepoznati ih, te prestati prilaziti području Matisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:01