MJERE POTPORE

RJEŠAVANJE KRIZE UZROKOVANE KORONAVIRUSOM Francuska izdvojila 450 milijardi eura za pomoć gospodarstvu

francuski ministar financija Bruno Le Maire
 AFP

Francuska vlada izdvojila je 450 milijardi eura kako bi poduprla gospodarstvo u vrijeme koronavirusne krize, što odgovara petini bruto domaćeg proizvoda, rekao je u ponedjeljak francuski ministar financija.

Od sredine ožujka vlada je uvela niz mjera potpore, uključujući isplatu naknada radnicima koje su poslodavci zbog epidemije poslali na odmor, državna jamstva za kredite, odgodu naplate poreza i pomoć malim tvrtkama.

- Kad zbrojimo sve što je napravljeno putem proračuna i radi potpore novčanom toku poduzeća, u pitanju je 450 milijardi eura, 20 posto BDP-a - rekao je ministar financija Bruno Le Maire u izjavi za televiziju BFM.

Državna jamstva za kredite u maksimalnom iznosu od 300 milijardi eura izravno će utjecati na proračun samo ako dužnik ode u stečaj, podsjetio je ministar.

Izravno je u gospodarstvo ubrizgano 110 milijardi eura, a iznos će biti ažuriran u prijedlogu rebalansa ovogodišnjeg proračuna koji će biti predstavljen javnosti 10. lipnja.

Među najskupljim je mjerama program isplate naknada radnicima na odmoru. Država trenutačno subvencionira 70 posto iznosa bruto plaće, ali će od lipnja postupno smanjivati iznose koje isplaćuje poslodavcima, naglasio je ministar.

Pariz priprema posebne programe potpore za sektore teško pogođene koronavirusom. Već je uvela mjere potpore turizmu, a predsjednik Emmanuel Macron predstavit će u utorak "snažne mjere" pomoći automobilskoj industriji, najavio je ministar financija.

Program za zrakoplovni sektor trebao bi biti objavljen prije prijedloga rebalansa proračuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:00