MJESECIMA JU JE SILOVAO STRIC

RODILA DJEVOJČICA (10) KOJOJ JE SUD USKRATIO PRAVO NA POBAČAJ, MJESECIMA JU JE SILOVAO STRIC! 'Ničeg nije svjesna, roditelji su joj rekli...'

 
 Profimedia, Sciencephoto RM

Desetogodišnja djevojčica kojoj je indijski vrhovni sud odbio pravo na pobačaj pošto je zatrudnila nakon višemjesečnog silovanja koje je počinio njezin stric, rodila je u četvrtak dijete carskim rezom, prenijeli su mediji.

I mala Indijka i njezina novorođena djevojčica sigurne su u državnoj bolnici u gradu Chandigarhu, rekao je predsjednik odbora osnovanog kako bi skrbio o djevojčici.

Lokalni mediji prenijeli su da djevojčica nije svjesna da je rodila te da su joj roditelji rekli kako je operirana zbog želučanih tegoba.

"Bila je to visokorizična trudnoća i na porodu je bila skupina stručnjaka, porodničari, ginekolozi, neonatolozi i anestezisti", rekao je predsjednik odbora Dasari Harish.

An activist of the Socialist Unity Centre of India (SUCI) holds a poster during a protest against the recent gang-rape of a woman in a moving car, according to local media, in Kolkata, India May 31, 2016. REUTERS/Rupak De Chowdhuri - RTX2EYCP
REUTERS

"Učinili smo krajnje napore za sigurnost i zdravlje djevojčice i njezina novorođenčeta", rekao je.

Djevojčicu je mjesecima silovao stric, a za zločin se doznalo kada je bila odvedena u bolnicu pošto se žalila na bolove u trbuhu te je ustanovljena trudnoća od 30 tjedana. Njezin je stric poslije uhićen.

Indijski zakon zabranjuje pobačaj nakon 20 tjedana osim u slučaju ugroze života majke. Odvjetnici su zatražili mišljenje Vrhovnog suda u ime obitelji, no suci su odbili odobriti takvo izuzeće. Vodili su se mišljenjem liječnika koji su zaključili da pobačaj nije dobar jer je riječ o poodmakloj trudnoći.

Spolno zlostavljanje djece u Indiji raste. U 2015., bilo je prijavljeno 10.854 slučajeva, no borci za ljudska prava ističu da su stvarne brojke veće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:43