KONTROVERZNA METODA

'RODILA SAM GENETSKI POBOLJŠANU KĆER KAKO BIH SPASILA BOLESNOG SINA' Ispovijest majke: 'Ne znam kako ću joj jednom objasniti zašto je zapravo začeta'

Dječak ima smrtonosnu bolest. Jedina šansa bilo je presađivanje koštane srži, no nije bilo idealnog donora pa se obitelj odlučila za radikalno rješenje
Olivia Densley kaže da je razmišljala o tome kako će se njihova kći osjećati jednoga dana kada sazna zašto je začeta, no dodaje kako trenutačno smatra da ne rade lošu stvar
 Olivia Densley

Australski bračni par odlučio se na kontroverznu metodu spašavanja svog smrtno bolesnog djeteta. Metodom in vitro začeli su novo dijete, dizajnirajući njegove gene kako bi dobili posve zdravo dijete čiju koštanu srž mogu koristiti za liječenje starijeg djetetova brata.

Za Andrewa i Oliviju Densley, koji već imaju petero djece, odluka nije nimalo kontroverzna. Njihova se priča već mjesecima vrti po australskim medijima.

Prije odluke o genetskom inženjeringu novog djeteta pokušavali su, kažu, na sve načine spasiti Fletchera, sina koji se rodio s rijetkom genetskom bolešću, Wiskott-Aldrichovim sindromom. No, kako nisu uspijevali, odlučili su začeti dijete koje nije nositelj genske mutacije, koristeći se genetskim inženjeringom. Riječ je o kontroverznoj praksi, baš kao što se razlozi ove obitelji mnogima čine kontroverzni, no Olivia Densley objašnjava da nisu imali drugog izbora.

Olivia Densley

Jedina šansa

Fletcher, pričaju, ima četiri godine i njihovo je najmlađe dijete. Zbog bolesti koja kola u obitelji u velikim je bolovima, a sindrom koji mu je dijagnosticiran najvjerojatnije će ga ubiti. Jedina šansa mu je presađivanje koštane srži, a za to je potrebno pronaći idealnog donora. Kada nisu uspjeli, odlučili su se na radikalan potez.

No, odluka da imaju šesto dijete, kako bi spasili peto, nije bila prva kontroverzna odluka koju je donio par, pišu australski mediji. Jedna od dvojbi pred kojom su se našli bila je odluka o tome hoće li imati peto dijete znajući kako postoji 50 posto šanse da bi moglo naslijediti smrtonosnu bolest.

Genetski poremećaj koji ima njihov sin počinje ekstremnim slučajem ekcema i s vremenom se pogoršava, a imunitet propada. Jedini poznati lijek je transplantacija koštane srži. Bez toga, sve od malog udarca do obične prehlade može završiti smrću u bolovima.

Prvo dvoje djece Olivije i Andrewa, Ayla i Tait, izvukli su sretne karte i izbjegli genetsku bolest. Zatim je 2010. Olivia rodila treće dijete, Coopera, koji je imao genetski poremećaj. Nekoliko godina je teško patio zbog bolesti. No, četvrto dijete, Jackson, samim je čudom bilo idealan genetski par i Cooperu je presađena njegova koštana srž. Jackson je imao samo dvije godine kad je postao donor koštane srži, a proces vađenja, poznato je, izuzetno je bolno iskustvo.

No, Olivia i Andrew i tada su bili sigurni da rade pravu stvar, spašavaju svoje dijete po svaku cijenu. “Na samom početku smo zajednički odlučili da vjerujemo modernoj medicini i da imamo povjerenja u Cooperove odluke.

Zašto? Istina, Jackson je morao proći kroz nešto. No, nije bila riječ o dugotrajnom postupku i dogodilo se samo jednom. A to što je napravio, spasilo je život njegovu bratu”, izjavila je Olivia za australski “60 Minutes”. Transplantacija je uspješno izvedena i Cooper je izliječen. U tom trenutku, prema mišljenju mnogih, počinje kontroverzniji dio priče.

Obitelj je znala kako postoje šanse 50:50 da iduće muško dijete naslijedi isti poremećaj. S obzirom na traumatično iskustvo koje je obitelj prošla, smatraju mnogi, neshvatljivo je da su roditelji odlučili još jednom baciti kocku i ići na još jedno dijete. No, Olivia i Andrew su nakon Jacksona i izlječenja Coopera počeli razgovarati o petom djetetu.

Novinari su im postavili pitanje: Zašto? “Smatrala sam da zasigurno neće ponovno imati tu nesreću. Ne znam, ali nadala sam se”, izjavila je Olivia za 60 minuta.

Odluka, tvrde, na kraju nije bila njihova jer je Olivia neplanirano zatrudnjela. Njihovo peto dijete, Fletcher, rodilo se u svibnju 2014. godine. Samo tri tjedna nakon poroda dijagnosticiran mu je Wiskott-Aldrichov sindrom.

“To nas je slomilo. Bila sam tako tužna zbog Fletchera. Znali smo kroz što prolazi. Pretpostavljam da se pojavio i osjećaj krivnje, misao - mi smo mu to učinili”, izjavila je Olivia.

Olivia Densley

Savršen embrij

Ovaj put izgledi su bili protiv obitelji Densley. Niti jedno od braće i sestara nije bilo odgovarajući donor, a ni u međunarodnim bazama nije bilo donora koji bi odgovarao Fletcheru. Njegovo je stanje postajalo sve teže.

Njegovi roditelji nisu željeli još jedno dijete, ali su odlučili napraviti jedno umjetnom oplodnjom kako bi iduće dijete doniralo koštanu srž Fletcheru.

Nakon gotovo dvije godine propalih pokušaja, koji su obitelj koštali 100.000 dolara, napokon je stvoren savršen embrij. “Razmišljala sam o tome što će to dijete misliti kada odraste i sazna zašto je začeto, što će reći i kako će se osjećati”, kaže Olivia. “Ali, u ovom trenutku ne smatram da radimo lošu stvar. Smatram da ćemo djetetu moći reći da ga jesmo začeli radi koštane srži, ali to je dobro jer smo znali da će biti zdravo”, kaže Olivia.

Početkom kolovoza u obitelj Densley stigla je mala Lilliahna. Njezini roditelji čekaju da dobije deset kilograma. To je najmanja moguća težina prije doniranja koštane srži. Transplantacija će se moći izvršiti iduće godine. Obitelj se nada da ih dotad neće zadesiti ništa nepredviđeno. Upitani razmišljaju li o sedmom djetetu, priznaju: “Ne, hvala. To je to”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 21:53