EPIDEMIJA OSPICA

RODITELJI IZ SRBIJE PODIGLI KOLEKTIVNU TUŽBU PROTIV PROTIVNIKA CIJEPLJENJA Na njihovoj se meti našla i pjevačica Karleuša

 
 Profimedia, Panthermedia / Instagram

Srbiju je zahvatila epidemija ospica - bolesti koja je zahvaljujući cijepljenju desetljećima bila pod kontrolom.

Protivnici cijepljenja, tzv. 'antivakseri', koji često nisu medicinske struke i sve potrebne informacije pronalaze na internetu, digli su pravu paniku radi potencijalnih opasnosti cijepljenja pa je procijepljenost protiv ospica pala na niske grane što je rezultiralo povratkom bolesti.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Srbije, u toj je državi krajem prošle godine registrirano ukupno 630 slučajeva ospica, pri čemu čak 91 posto zaraženih nije cijepljeno, nepotpuno je cijepljeno ili je nepoznatog statusa.

Zbog svega navedenog, grupa od 270 roditelja iz Srbije podigla je kolektivnu tužbu protiv ukupno 43 poznate i manje poznate osobe zbog širenja panike i neistina vezanih uz cijepljenje.

Među tuženima je i pjevačica Jelena Karleuša koja se već dugo javno zalaže da cijepljenje više ne bude zakonska obaveza već da roditelji po tom pitanju imaju pravo izbora, piše Telegraf.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:59