SCENE KAO IZ HOROR FILMA

RODITELJI PREMINULOG AMERIČKOG STUDENTA PRVI PUT PROGOVORILI 'Nekontrolirano se trzao, ispuštao je neljudske zvukove'

 
Otto Warmbier
 Kyodo / REUTERS

Roditelji američkog studenta Otta Warmbiera koji je u zatvoru u Sjevernoj Koreji proveo 18 mjeseci nakon što je osuđen na 15 godina zatvora zbog pokušaja krađe propagandnog postera iz hotela u kojem je boravio u siječnju prošle godine opisali su u kakvom je stanju bio njihov sin kada se vratio u SAD, piše The Mirror.

Otto Warmbier je preminuo u lipnju ove godine nakon što je pušten iz sjevernokorejskog zatvora s više ozljeda. Njegovi su roditelji u razgovoru za CNN Sjevernu Koreju optužili za terorizam i detaljno opisali stanje u kojem su zatekli svog sina po povratku.

"Dva dana nakon što je stigao kući uhvatila ga je groznica od 40 stupnjeva Celzijusa", rekao je Fred Warmbier. "Imao je ogroman ožiljak na svom desnom stopalu. Bio je praktički na samrti kada nam se vratio. Grozno je bilo to gledati."

Cindy Warmbier je dodala da je Otto ožiljak koji je prekrivao njegovo "cijelo stopalo" vjerojatno dobio zato što je više mjeseci živio s "otvorenom ranom".

"Naša ga je mrtvozornica pregledala. Ožiljak mu je prekrivao cijeli gornji dio stopala. Kako dobijete ožiljak koji prekriva gornji dio stopala? Rekla je da to sigurno rezultat višemjesečnog života s otvorenom ranom."

A person believed to be Otto Warmbier is transferred from a medical transport airplane to an awaiting ambulance at Lunken Airport in Cincinnati, Ohio, U.S., June 13, 2017.  REUTERS/Bryan Woolston      TPX IMAGES OF THE DAY - RC14FEACC120
Bryan Woolston / REUTERS
Otto Warmbier

Fred je rekao da obitelj nije bila spremna vidjeti 22-godišnjeg studenta u takvom stanju. Za njegovu suprugu i njihovu je kćer to bilo previše. "Glava mu je bila obrijana, a oči su vrludale oko. Slijep je, gluh i hrani se na cijev. On je biljka. Njegove ruke i noge su potpuno deformirane. Sjevernokoreanci su potpuno osramotili Otta i našu obitelji. Otto je mučen i praktički ubijen", rekao je Fred.

Cindy i Fred su rekli da je njihov sin bio gluh i slijep kada su vidjeli na zrakoplovu. "Nekontrolirano se trzao i ispuštao je neljudske zvukove", dodali su. Njegov je otac rekao da je izgledalo kao da su mu zube razmještali kliještima.

Cindy je rekla da su ona i njezin muž odlučili javno istupiti jer su željeli odgovoriti druge od odlaska u Sjevernu Koreju. "Nitko ne mora tamo ići. Oni vam pokažu samo ono što žele da vidite. Ne želim da bilo kome naude ili da ga otmu", rekla je Cindy.

Otto je pušten iz zatvora nakon što su sjevernokorejski dužnosnici ustvrdili da se razbolio i pao u komu.

Tijekom kasnijeg gostovanja u emisiji Fox & Friends, Fred je opisao trenutak kada je ugledao svog sina na zrakoplovu. "Kada smo se popeli na pola stepenica čuli smo neko zavijanje, nesvjesni neljudski zvuk za koji nismo znali odakle dolazi. Nastavili smo dalje i ušli u zrakoplov. Tada smo vidjeli kako se Otto trza na nosilima i pušta te neljudske zvukove. Cindy i (Ottova sestrea) Greta su istrčale sa zrakoplova. (Ottov brat) Austin i ja smo prišli Ottu", rekao je Fred.

"Imao je obrijanu glavu, cijev za hranjenje u nosu, gledao je u prazno i trzao se nekontrolirano i nasilno. Pokušali smo ga utješiti pa smo uočili da mu je netko kliještima razmještao zube donje čeljusti. Sjeverna Koreja nisu nikakve žrtve. Oni su teroristi."

"Oni su ga uništili", rekla je Cindy te dodala da se nadala da će se njezin sin oporaviti kada se vratio u SAD. "Mi smo mislili, jer smo optimisti, da će Otto spavati i možda biti u induciranoj komi dok se liječnici trude pronaći rješenje za njegovo stanje."

Fred je rekao da su javno istupili jer ih je naljutila tvrdnja Sjeverne Koreje da ona žrtva. "Oni tvrde da ih svijet zlostavlja, međutim mi vam kažemo da oni nisu nikakva žrtva već da su teroristi. Oteli su ga, mučili i ozlijedili. Nisu oni žrtve", dodao je.

Sjeverna Koreja tvrdi da je Otto obolio od botulizma, ali američki liječnici nisu pronašli nikakve dokaze koji bi to potvrdili.

June 22, 2017; Cincinnati, OH, USA; Fred Warmbier and Cindy Warmbier look on as the casket of their son, Otto Warmbier, 22, is carried from Wyoming High School., Image: 338810301, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA
Profimedia, SIPA USA
Fred i Cindy Warmbier na čelu kolone tijekom pogreba Otta Warmbier

June 22, 2017; Cincinnati, OH, USA; Fred Warmbier and Cindy Warmbier (right) are followed by their daughter, Greta Warmbier, and their son, Austin Warmbier, as they follow the casket of Otto Warmbier, 22, at Wyoming High School., Image: 338810314, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA
Profimedia, SIPA USA
Greta, Austin, Cindy i Fred Warmbier tijekom pogreda Otta Warmbiera

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:03