TEHERAN ČEKA S ODGOVOROM

Rohani kaže da je SAD ponudio Iranu ukidanje sankcija u zamjenu za razgovore

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 27.09.2019. u 15:58

Iranian president Hasan Rouhani attends a meeting with governmental officials in Tehran, Iran, on May 14, 2019., Image: 433379189, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca Press
Profimedia, Abaca Press

iranski predsjednik Hasan Rohani

Sjedinjene Američke Države ponudile su ukidanje svih sankcija Iranu u zamjenu za razgovore, ali Teheran još nije prihvatio ponudu zbog trenutne "toksične atmosfere", rekao je u petak iranski predsjednik Hasan Rohani.

Rohani je nakon povratka iz New Yorka sa zasjedanja Opće skupštine UN-a rekao da se ondje susreo s američkim dužnosnicima jer su to inzistirale Njemačka, Velika Britanija i Francuska.

"Raspravljali smo koje će sankcije biti ukinute i oni (SAD) su jasno rekli da će ukinuti sve sankcije", rekao je Rohani, a objavljeno je na njegovoj službenoj web stranici.

Iran je bio spreman pregovarati, ali ne u ozračju pritiska i sankcija, kazao je on.

"To nije bilo prihvatljiv način, u ozračju sankcija, postojanja istih i toksične atmosfere maksimalnog pritiska, a čak i da smo htjeli pregovarati sa SAD-om... nitko ne bi mogao predvidjeti kako će pregovori završiti", rekao je.

Rohani se u New Yorku nije susreo s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, a europski i dužnosnici u Zaljevu očekuju da će Washington nastaviti vršiti pritisak na iransko gospodarstvo.

SAD i Iran u sukobu su zbog više pitanja, uključujući američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma iz 2015., američko optuživanje Irana za napade na dva saudijska naftna postrojenja 14. rujna, što Teheran odbacuje, i iransko pritvaranje američkih građana.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo