PREDSJEDNIK IRANA

ROHANI 'Nikada nećemo popustiti pod pritiskom Amerike i nećemo pregovarati iz pozicije slabosti'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.02.2020. u 17:47

Iranian president Hasan Rouhani attends a meeting with governmental officials in Tehran, Iran, on May 14, 2019., Image: 433379189, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca Press
Profimedia, Abaca Press

iranski predsjednik Hasan Rohani

Iran nikada neće pregovarati sa Sjedinjenim Državama, svojim dugogodišnjim neprijateljem, pod pritiskom, poručio je u nedjelju iranski predsjednik Hasan Rohani, dodajući da je pomoć Irana ključno važna za uspostavu sigurnosti na Bliskom istoku.

"Iran nikada neće pregovarati pod pritiskom... Nikada nećemo popustiti pod pritiskom Amerike i nećemo pregovarati iz pozicije slabosti. Američki 'maksimalni pritisak' prema Iranu osuđen je na neuspjeh", poručio je iranski predsjednik na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija.

Američka administracija želi pregovarati o novom sporazumu s Iranom koji bi dodatno ograničio njegov nuklearni program, okončao balistički program i upletenost u ratove na Bliskom istoku.

Teheran to ne želi, poručujući da su pregovori mogući samo ako se Sjedinjene Države vrate nuklearnom sporazumu iz 2015. i ukinu sankcije.

SAD se 2018. jednostrano povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma koji je Iran sklopio 2015. sa šest svjetskih sila.

"Osiguranje mira i stabilnosti u osjetljivoj regiji Bliskog istoka i Perzijskog zaljeva nije moguće bez pomoći Irana", rekao je Rohani.

Iran se gotovo upustio u otvoreni sukob sa SAD-om nakon američkog napada dronom  u kojem je SAD ubio vojnog zapovjednika Kasema Sulejmanija u Bagdadu 3. siječnja, nagnavši Iran da odgovori napadom projektila na američku bazu u Iraku  nekoliko dana poslije.

Izdvajamo