PAO NA TESTU DIPLOMATSKOG PONAŠANJA

Romney zaboravio ime šefa britanske opozicije pa ga oslovio s ‘Mr. Lider’

 AP

Šestodnevni europski izlet Mitta Romneyja počeo je neslavno u Londonu jer je republikanski izazivač na američkim izborima netaktičnim izjavama krajnje uvrijedio domaćine.

Sve je krenulo po zlu onoga trenutka kad je Romney dotaknuo europsko tlo. Izrazio je otvorenu sumnju u britansku organizaciju Olimpijskih igara, i to u trenutku kad London želi zadiviti svijet igrama koje će nadmašiti sve dosadašnje, bez obzira na to što je na organizaciju potrošeno manje nego u Pekingu. Rekao je kako je uznemiravajuće to što se događa oko organizacije te je teško reći kako će sve to završiti. A Romney, kao organizator Olimpijskih igara u Salt Lake Cityju želio je baš to svoje iskustvo staviti pod nos Britancima, na Igrama na kojima će sudjelovati i konj u vlasništvu njegove supruge Ann.

Test spremnosti

Britanski domaćini kritike nisu dočekali mirno, nego su žestoko odgovorili. Romney je dobio ukor od premijera Davida Camerona, a londonski gradonačelnik Boris Johnson bio je još otrovniji u odgovoru:

- Čujem da tip po imenu Mitt Romney želi znati jesmo li spremni. On želi znati jesmo li spremni. Jesmo li spremni? Da, jesmo!

Puna ironije bila je i Cameronova reakcija. Odnosila se na Salt Lake City gdje su 2002. održane Zimske igre u čijoj je organizaciji Romney bio vrlo uspješan. Premijer je izjavio da Britanci održavaju Olimpijske igre u jednom od najprometnijih gradova svijeta te dodao: - Naravno da je lakše održati Olimpijske igre usred ničega.

A to “usred ničega” je, valjda, Salt Lake City!

To što Romney pripada istom ideološkom miljeu u kojemu su Cameron i Johnson, konzervativcima, očito ovaj put nije bilo nimalo važno. Posjet Londonu bio je republikanskom izazivaču Mittu Romneyju iznimno važan. Trebao je to biti svojevrsni test spremnosti kojom je Romney želio pokazati vještinu u vanjskoj politici, na tlu jednog od najbližih američkih saveznika. No, kada je kritizirao domaćine, sve je drugo ostalo u sjeni i vijest dana postala je njegova nediplomatska izjava o britanskoj nespremnosti za Olimpijadu.

Važni posjeti Europi

Romney je brzo shvatio pogrešku pa su izjave o organizaciji Igara bile sasvim drukčije tijekom susreta s laburističkim liderom Edom Milibandom. - Moje iskustvo s Olimpijadom jest to da je apsolutno nemoguće izbjeći pogreške. Naravno da će se pogreške povremeno događati, ali one ostaju u sjeni nevjerojatnog iskaza hrabrosti i odlučnosti sportaša - rekao je Romney.

Sve to, međutim, više mu nije pomoglo. Napravio je i čudnu pogrešku obrativši se Milibandu s “Mister Leader”, pa britanski tisak navelike spekulira da je ime lidera njihove opozicije jednostavno - zaboravio.

Zbog svega toga sasjekao ga je i britanski i američki tisak i više nikoga nije zanimalo što Romney misli o vanjskoj politici. Gotovo svi pretendenti na Bijelu kuću uoči izbora odlaze u Europu, a mnogima je to bilo pravo minsko polje. No, neki su briljirali, poput Johna F. Kennedyja kada je pridobio Francuze rekavši da je on “čovjek koji je dopratio Jacqueline Kennedy u Pariz”. Velik uspjeh prije četiri godine u Europi je ostvario i Barack Obama kao političar koji je i Europi davao nadu.

U Bijeloj kući je Romneyjev europski izlet odmah izazvao reakcije, doduše privatne, ne i javne.

Obama trlja ruke

Procurilo je samo to da je na sastanku užeg kabineta Barack Obama kazao da njegova administracija ima puno povjerenje u svoga bliskog savezika Veliku Britaniju te da će Olimpijske igre savršeno proći.

Kada se uzme u obzir i problematična večer s bankarima koji su osumnjičeni za razne zloporabe, europski tjedan Romneyju nije sretno počeo. Iako je u luksuznom hotelu Mandarin Oriental rekao novinarima da je to “prekrasan dan za njega”, zadovoljan može biti samo Obama. Republikanac je još daleko od uspješnog vođe koji se zna ponašati u svijetu.

‘Nismo znali da naša služba sigurnosti pušta američke idiote van iz zemlje’

Amerikanci s mnogo ironije komentiraju posjet republikanskog kandidata Londonu. Brojne su reakcije u američkim medijima, poput one u kojoj piše “koja je to bruka za Ameriku”.

“Nismo znali da služba sigurnosti pušta američke idiote van iz zemlje”, jedan je od otrovnih komentara, kao i onaj da se “mora voljeti republikanske kandidate. Dok se Scott Brown sastaje s okrunjenim glavama, Romney se sastaje s MI6. Čak i onda kad to ne bi smio spomenuti”.

Demokrati su u Washingtonu naveliko komentirali Romneyjeve gafove. Harry Reid ustvrdio je da je riječ o sramoti.

- To nije dobro za nas kao zemlju, a nije dobro ni za Romneyja. Ali, da mi kao zemlja imamo predsjedničkog kandidata koji ide u London da sve izvrijeđa, to je nezamislivo - rekao je Reid.

Ni britanski tisak nije blag prema Romneyju. Times piše da se “nowhere man”, Romney, s tim gafom pogubio.

“Tko je uopće pozvao tog ‘party-poopera’ Romneyja”, pita Daily Mail.

Jedan britanski novinar, koji je Romneyja pratio prva dva dana u Londonu, istaknuo je da se ponašao kao robot, a nije ostavljao dojam mogućeg predsjednika. Nešto bolje i pripremljenije ipak je prošao susret s Davidom Cameronom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:43