KORONAVIRUS

ROMSKA ZAJEDNICA U SLOVENIJI POSEBNO UGROŽENA ZBOG EPIDEMIJE Većina živi u nelegaliziranim naseljima i bez tekuće vode

 AFP

Romska zajednica koja u Sloveniji broji preko deset tisuća posebno je ugrožena u epidemiji koronavirusa jer su mnoga naselja u kojima Romi žive "nelegalizirana" i bez komunalne infrastrukture, uključujući tekuću vodu.

"Sad se pripadnici romske zajednice većinom zadržavaju u naseljima, gdje nemaju odgovarajućih uvjeta za život niti pitke vode", kazao je za ljubljansko "Delo" od subote Darko Rudaš, istaknuti aktivist za prava Roma i njihov predstavnik. U romskim naseljima u Prekmurju, sjeveroistočnom dijelu Slovenije, živi najveći dio romske populacije, njih nešto više od 7 tisuća.

Kako bi se izbjeglo izbijanje epidemije u romskim naseljima bez pitke vode Nacionalni institut za javno zdravlje preporučio je vlastima da se u njima postave cisterne s vodom.

U sredinama gdje žive većinom su socijalno izolirani, nezaposleni i ekonomski najugroženiji, unatoč socijalnim potporama.

Skoro trećina slovenskih Roma živi u pokrajinama Dolenjska i Bela Krajina, koje je epidemija koronavirusa uz središnji dio države oko Ljubljane pogodila najviše.

Riječ je o 25 romskih naselja, a onih legaliziranih i sa komunalnim priključcima je samo desetak.

U Sloveniji su u petak umrle dvije osobe zaražene koronavirusom, pa je ukupan broj umrlih sada devet, a među njima je najveći broj onih iz domova za starije osobe, objavili su mediji pozivajući se na vladine izvore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:46