KRETANJE TEMPERATURA

RUJAN POSTAVIO JOŠ JEDAN GLOBALNI TEMPERATURNI REKORD Klimatolozi predstavili nove zabrinjavajuće podatke, i kiše su bile rjeđe od uobičajenog

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 05.10.2019. u 10:55

A thermometer show the temperature of over 40 degrees at the Volklingen Ironworks in Volklingen, western Germany on July 24, 2019. Weather forecasters predict new temperature highs across western Europe hit by another heatwave setting new temperature records., Image: 460582550, License: Rights-managed, Restrictions: Germany OUT, Model Release: no, Credit line: Profimedia, AFP
Profimedia, AFP

 

Protekli mjesec bio je najtopliji rujan otkako su klimatolozi Europske unije počeli 1981. nadzirati kretanje temperatura, te predstavlja novi u nizu zabrinjavajućih temperaturnih rekorda.

Servis za klimatske promjene Copernicus (Copernicus Climate Change Service - C3S) izvijestio je u petak da je protekli rujan zabilježio za 0,57 stupnjeva višu temperaturu nego li je svjetski prosjek između 1981. i 2010.

U gotovo cijeloj Europi temperature u rujnu bile su veće od prosjeka i u najvećem dijelu kontinenta kiše su bile rjeđe od uobičajenog, objavio je C3S.

No, regije svijeta u kojima su zabilježene znatno više temperature od prosjeka bile su središnji i istočni dio Sjedinjenih Država, mongolski plato i neka područja Arktika.

Ledeni pokrivač na Arktiku bio je 36 posto niži nego što je to prosječno u rujnu, navodi C3S.

Copernicus - program Europske unije koji nadzire Zemlju i najvećim se dijelom oslanja na podatke prikupljene satelitom - ranije je objavio da je ovogodišnji srpanj bio rekordno najtopliji do sada, a kolovoz drugi najtopliji mjesec otkako se obavljaju promatranja.

U posljednjih 12 mjeseci temperature su bile iznad prosjeka na najvećem dijelu Arktika, u gotovo cijeloj Europi i u većini ostalih kopnenih i morskih područja, objavio je europski servis koji nadgleda klimatske promjene.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo