NAVODNO JE TO ŽELJA BRUXELLESA

Rumunjski socijaldemokrati za dužnost povjerenika u Europskoj komisiji predložili još i zamjenicu ministrice vanjskih poslova Melania-Gabrielu Ciot

 Francois Lenoir / REUTERS

Rumunjski socijaldemokrati predložili su nakon europarlamentarca Dana Nice za dužnost povjerenika u Europskoj komisiji još i zamjenicu ministrice vanjskih poslova Melania-Gabrielu Ciot, prenijela je televizija Digi24 informaciju izvora iz stranke.

Televizijska postaja Digi 24 je izvijestila da sada vladajuća rumunjska stranka ima dvoje kandidata za mjesto povjerenika u Europskoj komisiji nakon što su diplomatski izvori televiziji rekli da Bruxelles želi da se za kandidate predlože muškarac i žena.

Odbor za pravne poslove Europskog parlamenta u ponedjeljak je zaustavio kandidature dvoje povjerenika iz Mađarske i Rumunjske i zaključio da nisu prikladni za dužnost za koju su kandidirani, priopćeno je iz Parlamenta.

Rumunjsku socijaldemokratkinju Rovanu Plumb, koja je bila prvi izbor premijerke Viorice Dancile za mjesto povjerenice za promet te mađarskog kandidata Laszla Trocsanyija za povjerenika za proširenje Odbor za pravne poslove Europskog parlamenta odbio je zbog sukoba interesa.

Saslušanja predloženih povjerenika nove Komisije Ursule von der Leyen u Europskom parlamentu počela su u ponedjeljak i trajat će do utorka, 8. listopada.

Svaki kandidat za povjerenika Europske komisije tri sata odgovara na pitanja eurozastupnika i dokazuje svoju profesionalnu kompetenciju.

Nakon saslušanja se koordinatori političkih grupacija po odborima EP-a sastaju u roku od 24 sata, odnosno bez odgađanja, kako bi donijeli ocjenu nastupa kandidata za povjerenike.

Na temelju preporuka parlamentarnih odbora Konferencija predsjednika će 17. listopada odlučiti je li parlament dobio dovoljno informacija da zaključi proces saslušanja, a, ako procijeni da jest, Europski parlament će na plenarnoj sjednici 23. listopada u Strasbourgu glasati o Komisiji u cjelini.

U ponedjeljak su pred parlamentarnim odborima saslušani Slovak Maroš Šefčovič, Irac Phil Hogan i Bugarka Marije Gabriel koji su već služili u odlazećoj Junckerovoj komisji. U utorak su na rasporedu saslušanja Nicolasa Schmita iz Luksemburga, Jutte Urpilainen iz Finske, Poljaka Janusza Wojciechowskog, Šveđanek Ylve Johansson i Stelle Kyriakides sa Cipra.

Hrvatska kandidatkinja za potpredsjednicu Komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica bi pred parlamentarcima trebala biti u četvrtak, 3. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:40