INICIJATIVA KLUBA ZASTUPNIKA SRS-a

RUSI DOLAZE PRED VRATA HRVATSKE? Humanitarni centar po uzoru na onaj koji je podigao uzbunu u EU mogao bi niknuti blizu naše granice

 
 Profimedia, TASS

Skupština Vojvodine u ponedjeljak će odlučivati o tome hoće li u Novome Sadu biti otvoren srpsko-ruski humanitarni centar, po uzoru na takvu instituciju otvorenu u Nišu, prenio je novosadski portal „021“. Ovu inicijativu podnio je klub zastupnika Srpske radikalne stranke (SRS), koja je prikupila od 30.000 potpisa potpore stanovnika Vojvodine.

"Srpska radikalna stranka je mišljenja da je Autonomnoj pokrajini Vojvodini potreban jedan ozbiljan i suvremen centar za hitne intervencije u slučaju izvanrednih okolnosti – požara, poplava, elementarnih nepogoda, po uzoru na onaj koji već postoji u Nišu", izjavio je ranije šef kluba zastupnika SRS-a Đurađ Jakšić.

"Svjedoci smo da ovi hohštapleri sa Zapada vrše pritisak da se Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu zatvori, a mi srpski radikali inzistiramo na tome da mu se, sukladno s međuvladinim sporazumom, dodjeli diplomatski status i da se otvori još jedan na prostoru Vojvodine“, naveo je Jakšić. Dodao je da je SRS za nepunih mjesec dana prikupio više od 30.000 potpisa podrške građana s prostora sjeverne srpske pokrajine.

Jakšić je rekao da ovu inicijativu najslikovitije opisuju događaji s ovih prostora iz 18. i 19. stoljeća kada je Bečki dvor vršio pritisak na Srbe da se odreknu svoje pravoslavne vjere i pređu na katoličanstvo navevši da su Srbi iz Šajkaške oblasti bili još čvršći u vjeri, a odgovarali su na taj način što su gradili nove bogomolje i crkve.

"Tako i mi srbijanski radikali, po uzoru na naše slavne pretke, u vrijeme kada Zapad traži da se ukine Srpsko-ruski centar u Nišu, tražimo da se otvori još jedan na prostoru Vojvodine, jer je to interes svih građana koji žive u ovom dijelu Srbije", zaključio je Jakšić, prenosi „021“.

Međutim, predsjednik pokrajinske vlade Igor Mirović ranije je izjavio da je postojanje centra u Nišu „sasvim dovoljno“. “Prije svega u tehničkom smislu, nema potrebe duplirati kapacitete - da jedna politikantska inicijativa naiđe na bilo kakav odgovor osim onog da u tehničkom smislu to apsolutno nije potrebno", naveo je Mirović.

Pitanje statusa Srpsko-rusko humanitarnog centra u Nišu, kako ocjenjuju mediji, već pet godina je jedan od ključnih međunarodnih izazova za vlast u Beogradu. Rusija traži da se njenim službenicima u Nišu dodijeli diplomatski status, ali se tome se protive EU i SAD, dok sama Srbija shodno svojoj politici balansiranja između Istoka i Zapada ne iznosi jasno stajalište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:02