PREGLEDALI GA DOKTORI

RUSI DOŠLI PO MLADIĆA U HAAG 'Tribunal uskoro ide na kolektivni godišnji, mislimo da bi ga trebalo prebaciti u Moskvu'

 AFP

Četvorica ruskih liječnika posjetila su ratnog vojskovođu bosanskih Srba Ratka Mladića u Haagu, pregledala ga i dala mišljenje kako se liječenje treba nastaviti u Moskvi, doznaje Blic.rs .

Liječnici iz Rusije trebali bi uskoro uputiti i službeni dopis Haškom tribunalu sa zahtjevom da Mladić bude pušten na liječenje u toj zemlji, rekli su za Blic dobro obaviješteni sugovornici.

- Ruski liječnici posjetili su Ratka Mladića u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu, i to na njegov poziv. Tamo su bili internist, kardiolog, nefrolog i urolog. Pregledali su ga i dali mišljenja i smjernice za daljnje liječenje. Njihova preporuka sudu je da Mladić treba nastaviti liječenje u Rusiji, a oni bi preuzeli i obavezu da ga vrate u Haag kada to sud zatraži - kazao je izvor Blica navodeći da su srpske vlasti obaviještene o namjeri ruskih liječnika.

Ideja Rusa je da Mladić bude prebačen kod njih u kolovozu dok na sudu traje kolektivni godišnji odmor.

Međutim, male su šanse da će Tribunal odobriti da Mladić određeno vrijeme provede na liječenju pa bilo to i u zatvorskoj bolnici u Moskvi, kazao je izvor.

- Teoretski je moguće i to da država Rusija, a ne samo liječnici, zatraži puštanje Mladića na privremenu slobodu. U tom slučaju vlast Vladimira Putina bi se morala službeno obratiti Haškom tribunalu i ona bi morala dati sve garancije za njega. Mislim da su šanse za to gotovo nikakve - priča izvor.

- Siguran sam da Haag to neće odobriti. I za Slobodana Miloševića je bila slična inicijativa za liječenje u Rusiji, koju su u Tribunalu glatko odbili. Barem da su ga smjestili u neku bolnicu u Haagu, ali ni to nisu učinili, već su ga držali u pritvoru. Isto je i s Goranom Hadžićem, koji je vrlo bolestan, a isto će biti i s ostalim optuženicima, pa i s Ratkom Mladićem. Izvan haškog zatvora nitko nije liječen - komentirao je za Blic ovaj slučaj srpski odvjetnik s bogatim haškim iskustvom Branislav Tapušković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:20