ZAPELA POŠILJKA

RUSI OTKRILI DETALJE POMORSKE NESREĆE 'Da, prevozili smo projektile za S-400 Kinezima, ali nas je pogodila oluja. Sve smo ih morali eliminirati...'

 
S-400 raketni sustav na paradi za Dan pobjede
 Profimedia, Sputnik

Rusija je morala uništiti projektile 40N6 koje su brodom poslali za Kinu, piše ruska državna agencija TASS.

Riječ je o jednom od tri tipa projektila koji se koriste u raketnom sustavu S-400, a koje je (najmanje šest komada) Kina naručila od Rusije još prije pet godina.

Izvršni direktor kompanije Rosteca Sergej Čemezov potvrdio je da originalna pošiljka projektila nije stigla do Kine i dodao da će Rusija poslati zamjenske umjesto onih koji su uništeni tijekom oluje koja se prije godinu dana dogodila u kanalu La Manche.

- Ugovor s Kinezima davno je potpisan. Isporuka bi do sada već bila izvršena, ali nažalost brod koji je nosio projektile pogodila je oluja. Morali smo eliminirati sve te projektile te umjesto njih napraviti nove - rekao je Čemezov na međunarodnoj vojnoj izložbi IDEX-2019 u Abu Dhabiju.

Prema pisanju TASS-a, dijelovi za S-400 sustave u Kinu su poslani na tri broda, a jedan od njih je u siječnju prošle godine pogodila snažna oluja prilikom prolaska kroz La Manche. Druga dva broda došla su do Kine u travnju prošle godine.

Kina je inače bila prvi inozemni kupac S-400 sustava (kasnije ga je naručilo još nekoliko zemalja, među njima i Turska). Ugovor je prvi put najavljen u studenom 2014., potvrđen je godinu dana kasnije, a zapadni su mediji špekulirali da se njegova vrijednost kreće oko 3 milijarde dolara. Rusi često vole isticati da je riječ o najboljem sustavu protuzračne obrane na svijetu te koriste svaku priliku da ga izvuku na frontu, bilo da je riječ o Siriji ili Krimu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:10