INCIDENT IZ 2008.

RUSI OTROVALI ŠEFA NAFTNOG GIGANTA? 'Toksične tvari nađene su u njegovoj krvi, nakon toga je glavom bez obzira pobjegao iz Moskve'

 
Bob Dudley
 REUTERS/Adnan Abidi

Bob Dudley, američki šef naftnog giganta BP-a, 2008. godine bio je prisiljen pobjeći iz Rusije. Sumnjao je, među ostalim, da ga ruske tajne službe truju putem hrane koju jede za ručak u toj firmi, doznaje se kasnije.

Daily Mail piše da je jedan od njegovih bivših kolega iz kompanije kasnije ispričao da je Dudleyja otrovala ruska tajna služba, za vrijeme njegovog boravka u toj zemlji. Otrov je pronađen u njegovoj krvi i nakon toga je Dudley hitno napustio tu zemlju.

Glasine o tom razlogu odlaska počele su se širiti tek 2014. godine, šest godina nakon navodnog incidenta. Osim toga, u jednom članku su izašle tvrdnje da je Dudley u vrijeme boravka u Rusiji bio u stalnom strahu da su uredu BP-a 'unazad više tjedana' ozvučeni, da ih se prati, prisluškuje i da se nešto nalazi u hrani koju im serviraju.

BP's Chief Executive Bob Dudley speaks to the media after year-end results were announced at the energy company's headquarters in London, in this February 1, 2011 file photo. BP shareholders voted on April 14, 2016 to oppose Chief Executive Bob Dudley  million pay package for 2015, the rare revolt reflecting outrage after the British oil and gas company recorded its biggest annual loss. REUTERS/Suzanne Plunkett/Files - D1AESYILVLAB
REUTERS/Suzanne Plunkett
Bob Dudley

Iz Rusije, u kojoj je živio devet godina i vodio dio poslovanja naftne kompanije, pobjegao je na dan kad mu je dojavljeno da će ga idući dan policija privesti na ispitivanje. No, nije se vratio u Ameriku, već je neko vrijeme bio na nepoznatom mjestu unutar Europe.

Jedan izvor je za The Daily Telegraph kazao da su Rusi pokušali polako otrovati Dudleya, i to putem hrane, jer bi kasnije bilo nemoguće dokazati kako je točno i kada otrovan.

"Trovanje je bilo takve vrste da se izvrši polako, ali i da on ne umre. To su izveli profesionalci koji su znali da je bitno da ga ne ubiju, već da mu pošalju poruku", kazao je izvor blizak kompaniji.

Dio BP-a koji je Dudley do tada vodio, TNK-BP, imao je 150 zaposlenika, i navodno su svi bili meta Rusa, koji su ovu središnjicu u konačnici otkupili od BP-a četiri godine nakon Dudleyevog bijega.

Inače, kad je 2010. godine postao direktor TNK-BP-a, susreo se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i fotografirao s njim, čime su obilježili sklapanje posla, a i kasnije su imali sastanke.

Russian President Vladimir Putin (L) meets with Rosneft Chief Executive Igor Sechin (front C), BP CEO Bob Dudley (R) and Chairman Carl-Henric Svanberg (2nd R) at the Bocharov Ruchei state residence in Sochi September 18, 2012. Picture taken September 18, 2012. REUTERS/Alexsey Druginyn/RIA Novosti/Pool (RUSSIA - Tags: POLITICS ENERGY BUSINESS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS - GM1E89J176P01
REUTERS/Alexsey Druginyn/RIA Novosti
2012. godina: Ruski predsjednik Vladimir Putin (lijevo) na sastanku s predstavnicima naftne kompanije BP, među ostalim i glavnim direktorom Bobom Dudleyem (desno)

BP je odbio zahtjeve medija da komentiraju ove glasine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:10