NAPAD TERORISTA

Rusi potvrdili: Bomba izbacila vlak iz tračnica i ubila 39 ljudi

Police officers stand guard at the site of a train derailment near the village of Uglovka, about 400 km (249 miles) northwest of Moscow, November 28, 2009. At least 25 people were killed and 95 more injured when a Russian express train came off the rails late on Friday in what the national railway company said could have been a bomb attack. REUTERS/Denis Sinyakov (RUSSIA POLITICS DISASTER TRANSPORT)
 REUTERS

MOSKVA - Najmanje 39 osoba poginulo je, a gotovo 100 ozlijeđeno nakon što je u petak navečer s tračnica izletio Nevski Express, luksuzni vlak koji vozi na liniji Moskva - Sankt Peterburg. Ruska obavještajna služba potvrdila je u subotu poslijepodne da je uzrok nesreće - eksplozija bombe.

- Kriminalisti su na osnovu prvih izvida utvrdili da je bila detonirana bomba snage 7 kilograma TNT-a - rekao je šef FSB-a Aleksander Bortnikov ruskom predsjedniku Dmitriju Medvedevu. Ruski istražitelji našli su dijelove bombe i krater promjera jednog metra, a za sada još nitko nije preuzeo odgovornost za napad.

Vlak, koji je prevozio 661 putnika, iskočio je s tračnica u selu Uglovka, 350 kilometara sjeverno od Moskve.

- Postoji objektivan dokaz da je uzrok za nesreću Nevskog Expressa eksplozija - izjavio je ranije danas šef Ruskih željeznica Vladimir Jakunjin na mjestu tragedije. Ministrica zdravstva Tatjana Golikova rekla je kako su ozlijeđeni putnici u teškom stanju.

Ova je nesreća najgora tragedija na ruskim željeznicama u posljednjih nekoliko godina, a mnogi kao glavne sumnjivce za napad navode pobunjenike iz sjevernog Kavkaza. - Tijekom istrage ovakvih nesreća uvijek u obzir uzimamo i mogućnost da su umiješani pobunjenici iz Čečenije - rekao je Aleksej Muhin iz Centra za političko informiranje.

Godine 2007. na tom se najprometnijem ruskom željezničkom pravcu na istom području dogodila eksplozija i iskakanje vlaka, a tom je prilikom ranjeno 27 ljudi. Odgovornost za napad preuzeli su tada čečenski pobunjenici. Terorizam je od izbijanja rata u Čečeniji 90-ih godina postao ozbiljan problem u Rusiji, a posljednjeg desetljeća zbilo se nekoliko terorističkih napada, uključujući i onaj u moskovskoj podzemnoj željeznici kada se u veljači 2004. godine bombaš samoubojica raznio i ubio 41 osobu. Iste godine dogodio se i teroristički napad u osnovnoj školi u Beslanu, a tijekom talačke krize život je izgubilo čak 396 ljudi.

U povodu nesreće oglasila se i Bijela kuća. Glasnogovornik Robert Gibbs je rekao da je SAD duboko ožalošćen gubitkom života i ranjavanjem do kojeg je došlo prilikom iskakanja vlaka na relaciji Moskva-Sankt Peterburg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:47