STRAVIČNE POSLJEDICE

Rusi ratuju podmuklo, pojavile se snimke jezivog oružja ciničnog imena ‘Poljoprivreda‘

Inženjerski sustav za daljinsko polaganje mina Rusija je premijerno predstavila 2020., a Ukrajina mu je očito prvo borbeno krštenje
 Screenshot/YouTube

Za razminiranje Ukrajine bit će potrebne godine, a možda i desetljeća. Djeca na igralištima i farmeri koji budu pokušavali uzgajati hranu na svojim poljima ginut će i bivati masovno osakaćeni u godinama koje slijede, sve da ukrajinski rat sutra nekim čudom prestane. Ova zemlja je, naime, postala pravi poligon za masovno testiranje brojnih novih oružja i sustava naoružanja.

O golemim razmjerima opasnosti od brojnih naknadnih smrti u Ukrajini zorno svjedoči video upravo objavljen na Twitteru. On prikazuje moćne ruske lansirne strojeve na kamionima koji, umjesto pšenice ili uljane repice, prostranim ukrajinskim poljima masovno i doslovce unedogled siju - mine, piše Slobodna Dalmacija.

Ruski sustav koji u okolici Harkiva u okoliš izdašno raspršuje protupješadijska eksplozivna sredstva - i ispaljuje ih na udaljenost od pet pa do čak 15 kilometara od svoje lokacije - nosi krajnje cinično ime "Zemledeliye" (Poljoprivreda). Usprkos ili upravo zato što je najlogičnija posljedica njegova djelovanja da na poljima koje zaspe minama poljoprivrede i proizvodnje hrane zadugo biti neće.

Inženjerski sustav za daljinsko polaganje mina i bacače raketa "Zemledeliye" Rusija je premijerno predstavila 2020. godine, za održavanja Parade pobjede u Moskvi. Godinu dana kasnije isproban je u okviru zajedničke strateške vježbe Zapad-2021 na poligonu u regiji Nižnji Novgorod, a Ukrajina mu je očito prvo borbeno krštenje.

"Poljoprivreda" najubojitije djeluje u kombinaciji eksplozija projektila s termobaričnim bojevim glavama i minskog polja koje istodobno daljinski razmješta na određenu širu lokaciju. Sinergija vakuumskih bombi i mina na zemlji stvara visokotemperaturno vatreno polje i zonu visokog pritiska za sprječavanje napredovanja neprijateljskih trupa, opisano je djelovanje ovoga sustava na stručnoj vojnoj web stranici armyrecognition.

Kamioni s lanserima zapravo ispaljuju rakete na kruto gorivo koje na sebi nose pakete nagaznih mina, baš poput zrakoplovnih kasetnih bombi. Sustav automatski označava područja s minama na elektroničkoj karti i prenosi podatke o njima višim razinama zapovjednog lanca. Daljinsko polaganje mina ima zastrašujući kapacitet stvaranja ogromnih minskih polja u složenim okruženjima: za pola sata mogu proizvesti desetke kvadratnih kilometara ubojite i neprohodne zemlje, piše Slobodna Dalmacija.

Prema poznatim podacima, borbeno vozilo opremljeno je višestrukim raketnim sustavom od 50 cijevi u dva bloka. Svaka cijev može ispaliti jednu raketu od 122 mm, dodatno opremljenu minama raznih vrsta koje sije u okoliš. Svim operacijama paljbe upravlja se iz unutrašnjosti kabine pomoću kompjuteriziranog sustava. S obzirom na zastrašujuće razmjere sijanja ubojitih naprava diljem Ukrajine, u Kijevu smatraju da nije nelogično već sad zahtijevati da troškove cijeloga razminiranja njihove napadnute zemlje snosi Putinova Rusija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:22