UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Rusi zabranili prodaju deviza, Fitch: ‘Slijedi vam bankrot‘; Prva dama Ukrajine ganula svijet

Ključne događaje dana tijekom rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Uništena zgrada u Kharkivu; plakat Coca-Cole u Moskvi (arhivska fotografija); izbjeglice iz Irpina; poljski MiG 29 (arhivska fotografija); ostaci, kako Ukrajinci tvrde, ruskog borbenog aviona

 Afp/Profimedia

Ključni događaji dana:

- 13. je dan ruske invazije na Ukrajinu

- Poljska je poručila da svoje MiG-ove 29 šalje u američku bazu Ramstein u Njemačkoj, pretpostavlja se da će ih Amerikanci "proslijediti" Zračnim snagama Ukrajine

- Rusija je za srijedu u 10 sati po lokalnom vremenu objavila novo primirje

- McDonald's je objavio da privremeno zatvara svih 850 restorana u Rusiji, radnike će nastaviti plaćati. Suspendiranje poslovanja u Rusiji su najavili i Coca-Cola, PepsiCo, Starbucks, Unilever i L'Oreal

- Središnja banka Rusije objavila je da suspendira tržište deviza do 9. rujna ove godine

- Predsjednik SAD-a Joe Biden poručio je da će njegova zemlja zabraniti uvoz ruske nafte, plina i ugljena

- Američki obavještajci smatraju da je Rusija tijekom invazije izgubila između dvije i četiri tisuća vojnika

- Broj izbjeglica koje su napustile Ukrajinu premašio je dva milijuna

- Zelenski je izrazio spremnost na pregovore s Putinom o statusu separatističkih regija i Krima


NOVO 07:27 - Ruske snage nisu uspjele napraviti značajan proboj na sjever Kijeva, a čini se da ukrajinske snage uspijevaju obarati neprijateljske zrakoplove, prema najnovijim obavještajnim podacima britanskog Ministarstva obrane.

'Borbe sjeverozapadno od Kijeva i dalje su u tijeku, a ruske snage ne uspijevaju napraviti nikakav značajniji proboj. Čini se da je ukrajinska protuzračna obrana postigla značajan uspjeh protiv ruskih modernih borbenih zrakoplova, vjerojatno ih spriječivši da ostvare bilo kakav stupanj kontrole nad zrakom', izvijestili su na Twitteru.

Međutim, dodaje se da su 'Harkiv, Černihiv, Sumi i Mariupolj i dalje okruženi ruskim snagama i trpe teško granatiranje.


07:15 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov putuje danas u Tursku na razgovore sa svojim ukrajinskim suparnikom Dmitrom Kulebom, javlja Reuters.

Diplomati će se sastati u Antaliji nakon što je Turska više puta nudila da bude domaćin razgovora i posreduje između dviju strana.


06:39 - Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Mariano Grossi priopćio je da je 'izgubljen daljinski prijenos podataka sa sustava za praćenje zaštitnih mjera iz nuklearne elektrane Černobil' i da agencija trenutno istražuje status sustava za praćenje zaštitnih mjera na drugim lokacijama u Ukrajini.

'Duboko sam zabrinut zbog teške i stresne situacije s kojom se suočava osoblje u nuklearnoj elektrani u Černobilu i mogućih rizika koje to nosi za nuklearnu sigurnost. Pozivam snage koje učinkovito kontroliraju mjesto da hitno omoguće sigurnu rotaciju osoblja', rekao je Grossi.


06:26 - Gradonačelnik Sumija Dmitro Živitski izvijestio je da je jedna osoba ubijena, četrnaest ih je ozlijeđeno, a drugi se vode kao nestali nakon granatiranja u Ohtirki tijekom noći.

Objavljujući fotografije štete na društvenim mrežama, kazao je da je ciljana civilna infrastruktura, uključujući željezničku stanicu, zgradu izvršnog odbora, lokalne robne kuće i trgovine.

Dodao je kako je grad bez struje i vode, a preko noći su otvoreni humanitarni koridori iz Sumija kako bi se stanovnicima zatečenim u borbama omogućio bijeg.

Oko 5000 ljudi autobusima je izašlo iz grada u utorak, a prema Poltavi se kreće i oko 1000 automobila.


06:23 - U Kijevu su jutros stanovnike probudili zvuci eksplozija i sirena koje upozoravaju na zračne napade.

Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine izvijestio je da još uvijek drže Kijev unatoč napadima ruskih snaga tijekom noći.

Borbe se nastavljaju diljem zemlje - u Poliskiju i Volinu uz ukrajinsku granicu kao i u naseljima Nižin, Ivanicia, Trostianets te u gradu Černihiv gdje su ruske snage zauzele položaje pored bolnica.


06:11 - Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) spreman je u srijedu odobriti 1,4 milijarde dolara hitne pomoći Ukrajini kako bi joj se pomoglo u odgovoru na rusku invaziju, izjavila je u utorak izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva.

Rekla je kako je prerano za predviđanje kakav će utjecaj rat imati na globalnu ekonomiju, kao ni sveobuhvatne sankcije koje su Sjedinjene Države i njihovi saveznici uveli Rusiji.

Nije jasno koliko bi se rusko gospodarstvo moglo smanjiti, ali recesija je "vrlo vjerojatan ishod", rekla je.

Opširnije pročitajte OVDJE.


0:50 - Prva dama Ukrajine Olena Zelenska objavila je otvoren pismo u kojem osuđuje "masovno ubijanje ukrajinskih civila".

Zelenska piše kako je bilo "nemoguće povjerovati" da će se ruska invazija uopće dogoditi i da je to milijune ljudi, napose djecu, gurnulo u "strašnu realnost".

- Stradavanja djece su najstrašnija. Osmogodišnja Alisa je umrla na ulici Ohtirke dok ju je njen djed pokušavao zaštiti. Polina iz Kijeva umrla je zajedno sa svojim roditeljima. Kada Rusija kaže da ne vodi rat protiv civila, ja prizivam imena ove djece, rekla je.

No, istaknula je i hrabar otpor ukrajinskog naroda:

- Agresor Putin mislio je da Ukrajinu može pokoriti Blitzkriegom. Ali podcijenio je našu zemlju, naš narod, naš patriotizam. U Kremlju su se hvalili da će ih Ukrajinci dočekati s cvijećem kao spasitelje, a umjesto toga odbijeni su molotovljevim koktelima, piše Zelenska.

Supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog pozvala je svjetske medije da i "dalje pokazuju što se doista događa u Ukrajini, da otkriju istinu"

- Ako ne spriječimo Putina, koji prijeti da će započeti nuklearni rat, više neće biti sigurnog mjesta na svijetu za bilo koga".


0:40 - Ideja Poljaka o tome da će svoje MiG-ove 29 samo proslijediti Amerikancima koji bih potom, nekako, dostavili Ukrajincima, nije naišla na pozitivne reakcije u Pentagonu. Štoviše, stvar se prilično zakomplicirala. Više pročitajte OVDJE.


0:12 - Kremlj se još od 2014. godine i tadašnjih sankcija zbog aneksije Krima spremao za crne dane - Rusija, naime, drži 2000 tona zlatnih poluga vrijednih više od 120 milijardi dolara.

Ako ih sankcije toliko pogode da će ih biti prisiljeni prodavati za devize, ili direktno za neka dobra i usluge, zna se i kome bi ih mogli prodati, Više pročitajte OVDJE.


0:05 - Moskva je kritizirala odluku SAD-a o uvođenju opće zabrane uvoza ruske sirove nafte i upozorila kako bi to moglo imati globalne posljedice.

- Pritisak američkih sankcija na Rusiju odavno je prešao sve granice političkog i ekonomskog smisla, napisalo je rusko veleposlanstvo u Washingtonu na svojoj Facebook stranici.

- Kao i obično, Sjedinjene Države ne razmišljaju o činjenici da su ograničenja uvijek dvosjekli mač, navelo je veleposlanstvo. Više pročitajte OVDJE.


0:03 - Rejting agencija Fitch snizila je kreditni rejting Rusije s ocjene 'B' na 'C' gurnuvši ga u takozvani status "smeća", piše Reuters.

Pritom su još poručili i da je izvjestan bankrot Rusije koja se našla pod neviđenim udarom sankcija zapadnih zemalja, ali i "odljevom" velikih stranih kompanija koje redom suspendiraju svoje poslovanje u zemlji zbog ruske agresije na Ukrajinu.


23:55 - Vjerujete li doista da je Rusija spremna suočiti se s NATO-om? Pogledajte što im se događa u Ukrajini - izjavio je u intervjuu za Telegraph Mihajlo Podoljak, jedan od najbližih pomoćnika predsjednika Volodimira Zelenskog koji je od početka invazije na Ukrajinu vodio tri runde pregovora s Rusima. Što je još poručio pročitajte OVDJE.


23:30 - Rusija svakog dana od europskih država dobije 285 milijuna dolara - riječ je o novcu kojim Europa plaća rusku naftu, tvrdi think tank Transport & Environment (T&E), a piše Guardian.


23:15 - Kriza u Ukrajini i priljev izbjeglica neće ubrzo prestati, ocijenila je u utorak u Europskom parlamentu povjerenica Europske komisije Ylva Johansson, i najavila da će EU dati 500 milijuna eura za prihvat ukrajinskih izbjeglica.


23:06 - Bankrot Rusije neki predviđaju 15. travnja kada moraju vratiti prvi kredit međunarodnim institucijama. Jedan od najpoznatijih hrvatskih poduzetnika, vlasnik Orbica Branko Roglić, kaže da bi to bilo - dobro.

- Riješili bismo se još jednog diktatora i dobili još jednu demokratsku zemlju koja će biti partner Europi, smatra Roglić. Što je još rekao o ratu u Ukrajini i sankcijama Rusiji, pročitajte OVDJE.


22:57 - Zašto SAD može blokirati rusku naftu i plin, a EU ne? Iako je vezanih ruku kada su u pitanju ruski energenti, Bruxelles nije sasvim bez opcija protiv Putina, piše u svojoj analizi Željko Trkanjec. Možete ju pročitati OVDJE.


22:44 - Rusija suspendira prodaju stranih valuta u zemlji do 9. rujna, javlja AFP pozivajući se na Središnju banku Rusije.

Rusije na Ukrajinu.


22:43 - Srbija će od četvrtka zaustaviti izvoz brašna, pšenice, kukuruza, ulja i ugljena da bi ih bilo dovoljno i za domaće potrebe i za regiju, najavio je u utorak srbijanski predsjednik Vučić, komentirajući poremećaje na tržištu izazvane krizom koju je potakla agresija Rusije na Ukrajinu. Više pročitajte OVDJE.


22:23 - Poljska se o toj odluci nije prethodno konzultirala s Washingtonom, rekla je u utorak američka državna podtajnica Victoria Nuland, premda je američka administracija razgovarala o zahtjevu Ukrajine da joj se daju poljski zrakoplovi.

"Koliko ja znam, nisu se s nama prethodno konzultirali o tome da nam planiraju dati te zrakoplove", rekla je Nuland na saslušanju na senatskom Odboru za vanjsku politiku.

"Radujem se da ću se, kada se ovo saslušanje završi, vratiti za svoj stol i vidjeti kako ćemo odgovoriti na taj njihov prijedlog da nam daju zrakoplove", rekla je.


22:13 Odmah nakon Coca-cole, javili su se i iz kompanije Pepsico, čiji je najpoznatiji proizvod Pepsi cola. Kažu da i oni suspendiraju sve prodajne aktivnosti u Rusiji kao i kapitalne investicije, reklamne kampanje i promocije. Istovremeno, obustavljaju i operacije u Ukrajini kako bi svojim zaposlenicima i kooperantima olakšali pronalazak sigurnog područja uslijed ratnih djelovanja.

Wall Street Journal je ranije izvijestio da su direktori Pepsicoa nastojali pronaći način kako bi ipak ostali prisutni na ruskom tržištu, na kojem su lani ostvarili prihode od oko 3,4 milijarde dolara


21:59 - Svoje poslovanje u Rusiji suspendira i Coca-Cola, poručili su iz multinacionalne kompanije.


21:51 - U Ukrajini se vodi pravedan rat snaga Dobra protiv snaga Zla, smatra poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh moskovski i sveruski Kirill, koji je kao inspiratore ukrajinske slobode ‘optužio‘ - homoseksualce. Više pročitajte u tekstu Inoslava Beškera koji možete pronaći OVDJE.


21:43 - O pozadini poljske odluke da svoje MiG-ove preda Amerikancima, koji će ih gotovo sigurno proslijediti Ukrajincima, možete pročitati OVDJE.


21:29 Sustavi koji prate nuklearni materijal u skladištima radioaktivnog otpada u nuklearnoj elektrani u Černobilu, koju su prošli mjesec zauzele ruske snage, prestali su slati podatke Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), objavila je u utorak ta UN-ova agencija.

"Glavni direktor ... rekao je da je izgubljen daljinski prijenos podataka iz sustava za praćenje sigurnosti u Černobilu NPP", priopćila je IAEA.


21:26 Ruski državni medij Russia Today podnio je žalbu drugom najvišem sudu EU zbog zabrane emitiranja u Europskoj uniji, objavila je televizija pod kontrolom Kremlja na Twitteru. EU je zabranu uvela prošlog tjedna, optužujući RT za sustavno dezinformiranje o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Zbog sankcija operateri u Europskoj uniji neće smjeti emitirati ili na neki drugi način doprinositi širenju bilo kojeg sadržaja RT-a.

Taj potez, koji se odnosi na RT-ov servis na engleskom jeziku i operacije u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj i Španjolskoj, znači i suspenziju dozvole za emitiranje i autorizaciju, prijenos i distribuciju sadržaja s kompanijama u EU. "RussiaToday (Francuska) osporio je pred Općim sudom EU-a odluku Vijeća EU-a i regulativu od 1. ožujka 2022. o restriktivnim mjerama zbog ruskog djelovanja koje destabilizira situaciju u Ukrajini", tvitao je sud sa sjedištem u Luksemburgu.

U narednim mjesecima Opći sud će odrediti datum za ročište. Unija je također zabranila drugi ruski državni medij Sputnik.


21:08 - Iz Rusije se povlače i Starbucks, Unilever i L'Oreal, nastavljajući tako niz multinacionalki koje su okrenule leđa Moskvi. To znači da su iz Rusije danas otišla dva prehrambena diva (McDonald's i Starbucks), div u sektoru robe široke potrošnje (Unilever) te kozmetički gigant - L'Oreal.


20:54 - Pregovori između Rusije i Ukrajine o primirju su ušli u kritičnu fazu, rekao je u utorak jedan neimenovani izraelski dužnosnik koji, čini se, nastoji posredovati između dviju strana, objavio je portal Axios.

Kako piše novinar Barak Ravid, stacioniran u Tel Avivu i obično dobro upućen u zbivanja u izraelskom državnom vrhu, Izrael gaji dobre odnose i s Ukrajinom i s Rusijom, zbog čega i jest u poziciji da bude kvalitetan posrednik.

Tamošnji dužnosnici izravno upoznati s pregovorima kažu da su u posljednja 24 sata vidjeli 'omekšavanje' pozicija i Moskve i Kijeva, a kažu i da Zelenski sada pred sobom ima dvije opcije.

Više pročitajte OVDJE.


20:20 - Poljska je spremna besplatno transferirati svoje borbene avione MiG 29 američkoj vladi, piše Guardian.

Riječ je zapravo o potezu kojim bi poljski MiG-ovi (njih 23) preko Amerikanaca došli u ruke Zračnih snaga Ukrajine koja zapadne države već danima preklinje da im dostavi avione.

- Vlasti Republike Poljske, nakon konzultacija Predsjednika Republike i Vlade, spremne su odmah i bez naknade poslati sve svoje borbene avione MiG 29 u zračnu bazu Ramstein (američka vojna baza u Njemačkoj, op. a.) i staviti ih na raspolaganje Vladi SAD-a.

Istovremeno, Poljska traži od Sjedinjenih Država da nam dostave rabljene avione odgovarajućih operativnih sposobnosti. Poljska je odmah spremna i pregovarati o kupnji aviona.

Poljska vlada također traži od svojih NATO saveznika - koje posjeduju MiG-ove 29, da postupe na isti način (poruka je očito usmjerena Slovacima i Bugarima koji zajedno imaju još 25 ili 26 MiG-ova 29, op. a.), stoji u dopisu poljske vlade.


20:18 - Sjedinjene Države u utorak su objavile da iz pravca sjeveroistoka prema Kijevu ide novi ruski konvoj, dok onaj koji se sa sjevera približavao ukrajinskoj prijestolnici stoji već nekoliko dana.

- Želim vam obratiti pažnju na činjenicu da oni počinju pokušavati napredovati prema Kijevu sa sjeveroistoka, rekao je novinarima visoki dužnosnik ministarstva obrane.

- Procjenjujemo da su oko 60 kilometara udaljeni od grada, precizirao je, ali nije mogao reći koliko je u konvoju vozila.

Po tom dužnosniku Pentagona, Rusi su "frustrirani" jer njihovo napredovanje sa sjevera prema Kijevu već nekoliko dana nije zabilježilo veći napredak zbog ukrajinskog otpora, logističkih problema i opskrbe.

Govorio je o glavnom ruskom konvoju od stotinjak vozila koji je na dvadesetak kilometara od Kijeva, a još je jedan blokiran oko 150 kilometara od glavnog grada, u Černihivu.

Novouočeni konvoj dio je napora Moskve da "okruži Kijev i natjera ga na kapitulaciju", rekao je dužnosnik.

- Kako nisu postigli geografski napredak za koji mislimo da su se nadali, pojačali su bombardiranja grada raketama, projektilima, topništvom i zračnim udarima, dodao je, a rezultat toga je, kako je naglasio, da se sve više civila nalazi pod vatrom.

- Jačaju pritisak na Kijev, dodao je.


20:16 - Rusija je za srijedu u 10 sati po lokalnom vremenu objavila novo primirje, odnosno kako ga oni formalno nazivaju "režim tišine" i spremna je osigurati humanitarne koridore za evakuaciju civila iz više ukrajinskih gradova, uključujući Kijev, priopćio je u utorak navečer Koordinacijski stožer Rusije za humanitarno reagiranje u Ukrajini.

Informacija o koridorima iz Kijeva, Černihiva, Sumija, Harkiva i Mariupolja bit će proslijeđena zamjenici ukrajinskog premijera Irini Vereščuk, kažu iz Rusije-

Civili su prvim humanitarnim koridorima uspjeli proći u utorak ujutro, prije svega iz Sumija na sjeveroistoku, od kuda su krenula dva konvoja tijekom dana.


20:10 - Potpredsjednica ukrajinske vlade Irna Verešuk poručila je da ni danas nije bila moguća evakuacija iz Mariupolja.

- Situacija u Mariupolju je katastrofalna, a humanitarni koridori prema Rusiji i Bjelorusiji koje je ponudila Rusija su neprihvatljivi, rekla je Verešuk te dodala da je iz Sumija danas evakuirano oko 5000 civila.


19:48 - U utorak su Sjedinjene Države objavile da uvode i zabranu uvoza svih ključnih ruskih energenata, a nedugo nakon što je to objavio predsjednik Joe Biden, iz Kremlja su priopćili kako ruski predsjednik Vladimir Putin priprema odgovor na sve dosad uvedene mjere. O čemu je riječ pročitajte OVDJE.


19:45 - Koliko je zapravo velika stvar ta dai McDonald's suspendira rad svojih restorana u Rusiji, govori i podatak da su oni bili među prvim zapadnim kompanijama koje su otvorile svoje podružnice u bivšem Sovjetskom Savezu. Još se pamte fotografije ogromnih redova pred prvim McDonald's-ovim restoranom u Moskvi, koji se otvorio u siječnju 1990. godine, piše Guardian.

Sama kompanija odluku o privremenom zatvaranju restorana objasnila je sljedećim riječima:

- Naše vrijednosti su takve da ne možemo ignorirati nepotrebne ljudske patnje koje se događaju u Ukrajini.

Dodali su i da će 62.000 njihovih zaposlenika u Rusiji, ali i Ukrajini i dalje nastaviti primati plaću.


19:32 - Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u utorak je opravdala odluku Berlina da ne zabrani uvoz ruske nafte kao odmazdu za invaziju na Ukrajinu, rekavši da bi to gurnulo Njemačku u kaos što bi prije bila pobjeda nego poraz za Kremlj, javljaju agencije.

Da Njemačka vjeruje da bi zabrana uvoza okončala rat, to bi učinila. Ali ne vjeruje, rekla je.

Njemačka je ovisna o Rusiji za trećinu uvoza nafte, što je puno veća ovisnost od SAD-a koji je ranije objavio embargo na uvoze ruskih energenata.

- Kada bismo to odmah zabranili, sutra se više u Njemačkoj ne bismo mogli kretati, rekla je.

Dodala je da ključni radnici poput učitelja ili medicinskih sestri ne bi mogli doći na posao, a problem bi bila i struja.


19:22 - Vojni analitičar Igor Tabak napisao je analizu stanja na bojištu tijekom 13. dana rata u Ukrajini - možete je pročitati OVDJE.


19:18 - Odlukom da izvrši invaziju na Ukrajinu, Vladimir Putin očito je sve krivo procijenio. Precijenio je vojnu moć vlastite države, uvelike je podcijenio ukrajinski moral i vojnu snagu, te nije uspio predvidjeti odlučnost demokratskih vlada - piše, među ostalim, Paul Krugman, ekonomist i dobitnik Nobelove nagrade, u svom komentaru u New York Timesu pod nazivom "Zašto Kina ne može spasiti Putinovu ekonomiju". Više pročitajte OVDJE.


18:50 - I McDonald's je objavio da privremeno suspendira rad svojih 850 restorana u Rusiji, javlja Associated Press.


18:40 - Potpredsjednik Europske Komisije Franz Timmermans poručio je da se Europljani mogu boriti protiv Putina tako da smanje grijanje u svojim domovima, javlja Guardian.

- To je prokleto teško, ali je moguće. To možemo učiniti i to brzo, rekao je Timmermans.

Oko 40 posto plina koji koristi EU dolazi iz Rusije.


18:28 - BBC je poručio da nastavlja izvještavanje iz Rusije na engleskom jeziku. Pritom su obećali neovisno i nepristrano izvještavanje.


18:24 - Nakon obraćanja Zelenskog u britanskom parlamentu govorio je i britanski premijer Boris Johnson.

- Ukrajinski građani inspiracija su za milijune ljudi, rekao je Johnson i dodao da će Ujedinjeno Kraljevstvo i njihovi saveznici nastaviti opskrbu oružjem za ukrajinske borce te uvoditi nove sankcije protiv Rusije.

- Iskoristit ćemo svaku moguću metodu protiv Putina kako bi Ukrajina opet bila slobodna zemlja.


18:02 - Britanski zastupnici u Donjem domu parlamenta gromoglasnim su pljeskom pozdravili ukrajinskog predsjednika Zelenskog koji im se upravo obraća. Ovo je prvi put u povijesti Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva da im se neki strani lider direktno obraća, piše Sky News.

- Svi se borimo za našu zemlju. Kada su na nas udarili zračnim napadima i zahtijevali da položimo oružje, mi smo se nastavili boriti, rekao je na početku video obraćanja Volodimir Zelenski. Više pročitajte OVDJE.


17:58 - Donjem domu Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva uskoro će se obratiti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.


17:45 - Velika Britanija će postupno ukinuti uvoz nafte i naftnih derivata od Rusije do kraja 2022., kazao je u utorak britanski ministar poduzetništva Kwasi Kwarteng, apeliravši na kompanije da iskoriste prijelazno razdoblje kako bi se nesmetano provela tranzicija.

- Ova tranzicija će tržištu, poduzećima i lancima opskrbe dati više nego dovoljno vremena za zamjenu ruskog uvoza, na koji otpada 8 posto potražnje u Ujedinjenom Kraljevstvu, napisao je Kwarteng na Twitteru.

U ponedjeljak je premijer Boris Johnson rekao da će njegova vlada izraditi novu strategiju opskrbe energijom jer su ruska invazija na Ukrajinu i rast cijena energenata ubrzali potrebu za novim izvorima energije i većom samodostatnošću.

Europska komisija je u utorak objavila plan smanjenja ovisnosti EU-a o ruskom plinu za dvije trećine do kraja ove godine, dok predviđa neovisnost o ruskim energentima "znatno prije 2030."

Kwarteng je kazao i da se razmatraju opcije za okončanje britanskog uvoza ruskog plina koji trenutno pokriva 4 posto britanskih potreba za plinom.


17:26 - Američki predsjednik Joe Biden poručio je da će SAD zabraniti uvoz ruske nafte, plina i ugljena.

- Riječ je o potezu koji smo usuglasili s našim saveznicima, a svjesni smo da naši europski partneri taj korak možda ne mogu pratiti, budući da ne proizvode toliko nafte kao SAD, rekao je Biden.

- Ovo će biti novi snažan udarac za Putina, mi naprosto nećemo plaćati njegov rat, rekao je predsjednik SAD-a.

Što je još poručio pročitajte OVDJE.

Sjedinjene Države su u prosjeku 2021. iz Rusije uvozile više od 6 milijuna barela sirove nafte i oko 15 milijuna rafiniranih proizvoda mjesečno, što je oko 8 posto američkog uvoza tekućih goriva, prema američkoj saveznoj agenciji Energy Information Administration (EIA).


17:25 - Rusija je izgubila između 2000 i 4000 vojnika u Ukrajini, rekao je Scott Berrier, šef Obrambene obavještajne agencije SAD-a. Dodao je da se radi o slobodnoj procjeni temeljenoj na obavještajnim podacima i drugim dostupnim izvorima.

Isti podatak iznio je i šef CIA-e William Burns koji je nešto preciznije dodao da je "ubijeno" između 2000 i 4000 ruskih vojnika.

- Mislim da je Putin ljut i frustriran i vjerojatno će pokušati slomiti ukrajinsku vojsku bez obzira na civilne žrtve, rekao je Burns.


17:17 - Bivši veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj, Oleksandr Levčenko, za Jutarnji je kazao da je u dosadašnjem tijeku invazije na Ukrajinu poginulo više od 13.000 ruskih vojnika, no njihove obitelji, čini se, za to još ne znaju. Jer kad bi znale, taj bi se glas brzo pronio Rusijom, kaže Levčenko. Napominjemo da podatke koje je iznio nije moguće neovisno potvrditi.

Više pročitajte OVDJE.


17:15 - Dok ruski tenkovi razaraju ukrajinske gradove, a oči svijeta su uperene prema Ukrajini, na jugozapadnom dijelu Balkana polako vrije.

Postavlja se pitanje hoće li Putin krenuti u destabilizaciju Balkana, ako ne i u nešto gore, u prvom redu preko svojih igrača u Srbiji, Crnoj Gori, srpskom entitetu u BiH, Republici Srpskoj, i Sjevernoj Makedoniji. Više pročitajte OVDJE.


17:10 - Čak 61 bolnica u Ukrajini praktički ne funkcionira zbog napada ruskih snaga, poručio je ukrajinski ministar zdravstva, a prenosi Guardian.


17:06 - Nakon što su ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba poručili da je u Mariupolju od dehidracije umrla šestogodišnja djevojčica, tu je informaciju potvrdio i gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko. Više o ovoj trgediji možete pročitati OVDJE.


16:41 - Švedski zahtjev za pridruživanjem NATO paktu destabilizirao bi trenutnu situaciju u Europi i podigao tenzije, kazala je švedska premijerka Magdalena Andersson, prenosi Reuters.


16:28 - Europska komisija je u utorak predložila obrise plana koji bi mogao za dvije trećine smanjiti ovisnost Europske unije o ruskom plinu već do kraja ove godine, a znatno prije kraja ovoga desetljeća učiniti ju potpuno neovisnom od ruskih fosilnih goriva.

“Moramo postati neovisni o ruskoj nafti, ugljenu i plinu. Jednostavno se ne možemo oslanjati na dobavljača koji nam izrijekom prijeti”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Europska unija uvozi 90 posto svojih potreba za plinom, od toga iz Rusije oko 45 posto. Rusija je i glavni dobavljač sirove nafte, 27 posto europskog uvoza je iz Rusije, zatim iz Norveške, Kazahstana i Sjedinjenih Država po osam posto iz svake od te tri zemlje.


16:15 - Dopisnik LA Timesa Marcus Yam na Twitteru je objavio snimku koja prikazuje gusti dim nakon eksplozije u ukrajinskom gradu Kalinivka. Navodno je eksplodiralo skladište kamikalija.


16:06 - Britanski premijer Boris Johnson sastao se danas s predsjednicima vlada Višegradske skupine, koja uključuje Češku, Slovačku, Mađarsku i Poljsku, te je kazao kako Putin namjerava stvoriti novu rusku sferu utjecaja - 'novu zonu pod kontrolom Moskve'.

Kazao je i kako će pružiti vojnu potporu kako bi pomogli ukrajinskim prijateljima i kako su spremni povećati vojnu potporu Poljskoj ukoliko bude potrebno.


15:40 - Britanska vlada trebala bi objaviti oko 16 sati po lokalnom vremenu kako narednih mejseci planira reducirati uvoz ruske nafte. Bloomberg i Politico pišu kako se zabrana uvoza neće odnositi na ruski plin.


15:38 - Glasnogovornica Kremlja Maria Zaharova izjavila je kako su potvrđene činjenice o hitnom brisanju tragova vojno-biološkog programa od strane kijevskog režima koje je provedeno uz financiranje Ministarstva obrane SAD-a. Otkriveno je to tijekom 'specijalne vojne operacije u Ukrajini'.

Konkretno, prema Zaharovoj, govori se o uputama Ministarstva zdravstva Ukrajine o brzom uklanjanju pohranjenih zaliha opasnih patogena, poslanih u sve biološke laboratorije.

'Ova informacija potvrđuje valjanost tvrdnji koje smo više puta iznijeli u kontekstu provedbe Konvencije o biološkom i toksičnom oružju (BTWC), a u vezi s vojno-biološkim aktivnostima Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u postsovjetskom prostoru', rekla je, prenosi ruski TASS.


15:13 - U Isto vrijeme u Sankt Peterburgu odvija se mirna prosvjedna šetnja.


15:11 - Autobusi s izbjeglicama iz Sumija trenutno se nalaze na cesti prema Poltavi, izvijestile su ukrajinske vlasti. Njihovo je kretanje nakratko bilo zaustavljeno zbog pucnjave dok su prelazili ukrajinsku kontrolnu točku.

Iz ruskih vojnih vozila otvorena je vatra no nisu ciljali autobuse i brzo su napustili područje. Nije poznato je li netko ozlijeđen.


15:04 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarao je s papom Franjom i navodno je pritom izrazio nadu za još jednom rundom pregovora s Kijevom kako bi pronašli dogovor o ključnim problemima.

Lavrov bi se u četvrtak trebao sastati s ukrajinskim suparnikom Dmitrijem Kulebom na razgovorima u Turskoj.


14:33 - Bloombergova novinarka Jennifer Jacobs na Twitteru je napisala kako će Bijela kuća zabraniti uvoz ruske nafte - što će biti objavljeno već danas.

Vijest su dosad objavili CNN, AP, The Telegraph i drugi relevantni medijski izvori.

CNN piše da će osim nafte Biden zabraniti i uvoz prirodnog plina i ugljena u SAD i to 'jednostrano, bez svojih europskih saveznika, zbog neslaganja među europskim nacijama oko toga treba li zabraniti uvoz ruske energije'.

Europa dobiva oko 40% prirodnog plina iz Rusije. Ako se ta opskrba prekine trenutni učinak bile bi 'nevjerojatno visoke cijene'.

No voditelj plinske analitike u ICIS-u Tom Marzec-Manser tvrdi da Rusija ne bi mogla isporučiti taj isti plin na drugo tržište, kao što je Kina, s obzirom na prirodu plinovodnog sustava - pa bi to također 'bilo na štetu njezinih vlastitih prihoda'.

'Pravi problem je što je opcija za dodatnu isporuku plina u Europu stvarno vrlo malo', kaže Marzec-Manser i dodaje kako bi Kina, Japan i Koreja trebale pristati na manje ukapljenog prirodnog plina kako bi dale dodatne zalihe Europi, no da ni to ne bi u potpunosti riješilo problem.


14:13 - Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji sadrži set socio-ekonomskih mjera kako bi pružio potporu građanima i poduzetnicima koji su se našli pod sankcijama, javlja ruski Tass. Inicijativa je dizajnirana da zaštiti nacionalne interese zemlje od neprijateljskih sankcija Zapada i međunarodnih organizacija.


13:50 - Iz Irpina stižu potresne fotografije evakuacije civila.

image

Evakuacija civila iz Irpina

Sergei Supinsky/AFP
image

Evakuacija civila iz Irpina, preko uništenog mosta

Sergei Supinsky/AFP
image

Evakuacija civila iz Irpina

Sergei Supinsky/AFP
image

Evakuacija civila iz Irpina

Dimitar Dilkoff/AFP

13:45 - Proteklih dana snijeg je pao diljem Ukrajine i nastavlja padati, a narednih nekoliko dana temperature u Kijevu i Harkivu past će na -13 do -20°C, što je najmanje 5°C ispod prosjeka.


13:36 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je na Twitteru multinacionalne kompanije da zamrznu ili napuste svoje poslovanje u Rusiji, a potom je dodao:

'Čim Ukrajina pobjedi u ovom ratu, započet ćemo s obnavljanjem infrastrukture i nastaviti svoj put s reformama kako bi postali punopravna članica Europske Unije. Zato vas pozivam da izrazite solidarnost s Ukrajinom i pridružite se drugim multinacionalnim kompanijama koje su već izrazile spremnost da započnu ili nastave s poslom u Ukrajini'.


13:30 - Prema posljednjim podacima UN-a od početka ruske invazije na Ukrajinu stradalo je 1207 civila - 406 ih je umrlo, a 801 ih je ozlijeđeno, iako bi prave brojke mogle biti znatno veće.


13:00 - Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg održao je novinsku konferenciju o krizi u Ukrajini i kazao kako je humanitarni utjecaj Putinovih napada na Ukrajinu razarajuć.

Dodao je kako su potrebni humanitarni koridori koji će se poštivati i govorio kako Ukrajinci inspiriraju svijet svojom hrabrošću.

Kazao je i kako NATO mora osigurati da sukob ne eskalira van Ukrajine.

'Branit ćemo svaki centimetar Latvije i svake druge zemlje koja je u NATO-u. NATO je ujedinjen u ovom kritičnom tenutku', kazao je i dodao: 'Trebamo završiti ovaj konflikt, a ne ga produžiti.


12:51 - Ruske snage spremaju se napasti Kijev idućih dana, ističe se u analizi Instituta za proučavanje rata.

Američki vojni think tank vjeruje da se 'ruske snage gomilaju u istočnom, sjeverozapadnom i zapadnom predgrađu Kijeva i kako će napasti glavni grad u narednih 24-96 sati.

Ruske snage, opterećene logističkim problemima, gotovo da nisu napredovale u posljednje vrijeme, ali Institut napominje da 'dobavljaju zalihe i pojačanja, te izvode topničke, zračne i raketne napade kako bi oslabili obranu i zastrašili branitelje prije takvog napada'.

To bi mogao biti početak kritičnog trenutka u ratu, pišu analitičari u svom posljednjem dnevnom pregledu no dodaju kako nitko ne može prognozirati rezultat.

'Ako su se ruske trupe bile u stanju opskrbiti, reorganizirati i planirati namjerne i koordinirane istovremene operacije duž nekoliko osi oko glavnog grada, mogle bi biti uspješnije u ovoj operaciji nego u prethodnim pothvatima', ističu.


12:47 - Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko kazao je kako ruske snage napadaju humanitarni koridor između Mariupolja i Zaporižja. Dodao je kako je osam kamiona i 30 autobusa poslano kako bi dostavili pomoć i evakuirali stanovnike iz Zaporižja.


12:40 - Kineski predsjednik Xi Jinping opisao je u utorak situaciju u Ukrajini zabrinjavajućom i pozvao na maksimalnu suzdržanost te je dodao da bi prioritet trebala biti prevencija eskalacije sukoba koji bi se mogao oteti kontroli, prenose kineski mediji.

U virtualnom razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom kazao je kako bi tri zemlje zajednički trebale podržavati mirovne dogovore između Rusije i Ukrajine.


12:38 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je svoju spremnost da održi pregovore o statusu separatističkih regija na istoku zemlje i crnomorskom poluotoku Krimu koji je Rusija anektirala.

Zelenskij je u isto vrijeme na američkoj televiziji ABC dao do znanja da se neće pokoriti zahtjevima iz Moskve da prizna nezavisnost samoproglašenih "narodnih republika", kao i rusku vlast nad Krimom.

"Spreman sam na dijalog - nismo spremni na kapitulaciju", rekao je. "Možemo razgovarati i pronaći kompromis kako će ovi teritoriji dalje funkcionirati."


12:26 - Veliki putnički avion Qatar Airwaysa koji je putovao iz Dohe u Kataru prema Montrealu u Kanadi ušao je u zonu zabranjenog leta iznad Ukrajine - navodno jer nije radila navigacija u avionu.

Putanja aviona je ubrzo promijenjena tako da ne prolazi kroz zonu zabranjenog leta iznad Ukrajine, objavljeno je na Telegramu.


11:38 - Europska komisija pripremila je novi paket sankcija protiv Rusije i Bjelorusije koji će pogoditi još ruskih oligarha i političara, kao i tri bjeloruske banke, prenosi Reuters.

Izvori su rekli da će sankcije, o kojima će danas poslijepodne raspravljati veleposlanici EU-a na sastanku, izbaciti tri bjeloruske banke iz bankarskog sustava Swift i dodati još ruskih oligarha i političara na crnu listu.

Zabranit će se navodno i izvoz pomorske tehnologije iz Europske Unije u Rusiju, a bit će govora i o smjernicama za praćenje kriptovaluta kako bi se spriječilo njihovo korištenje usprkos sankcijama.


11:22 - Zamjenica premijera Olha Stefanišina izvijestila je kako je prema okupiranom Mariupolju poslano 30 autobusa humanitarnim koridorom kako bi pokupili izbjeglice iz tog lučkog grada.

Volodimir Zelenski kazao je ranije kako je u tom gradu, u kojem već danima nema vode, struje i grijanja, dijete umrlo od dehidracije.

'U 2022., od dehidracije', rekao je Zelenski u video obraćanju i pritom usporedio humanitarnu krizu koju je Rusija izazvala s nacističkom invazijom tijekom Drugog svjetskog rata.

Nexta javlja kako je između Mariupolja i Zaporižja uspostavljen drugi humanitarni koridor.


11:15 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se videoporukom na Facebooku.

- Dok su Rusi krivi za ubojstva, odgovornost dijele i oni koji 13 dana u svojim Zapadnim uredima ne mogu odobriti očito potrebnu odluku, koji nisu spasili naše gradove od ovih bombi i projektila - kazao je kritizirajući Zapad.


11:09 - Gradsko vijeće Tirane u Albaniji glasalo je za preimenovanje ulice u kojoj se nalazi rusko, ukrajinsko i srpsko veleposlanstvo u 'Slobodna Ukrajina'.


11:06 - Ukrajinsko ministarstvo vanjski poslova izvijestilo je kako je dosad poginulo 12.000 ruskih vojnika te da su ruske snage izgubile 48 vojnih aviona, 80 helikoptera, 303 tenka, 1036 vojnih vozila, 120 komada topničkog oružja i 27 protuzračnih sustava.


11:01 - Čelnik UN-ove agencije za izbjeglice (UNHCR) Filippo Grandi kazao je kako je broj ljudi koji su napustili Ukrajinu od početka ruske invazije dosegao dva milijuna.

Grandi je pohvalio Rumunjsku, Moldaviju i Poljsku kao 'primjer' u prihvatu i zbrinjavanju izbjeglica.

Osvrnuo se na ratove u bivšoj Jugoslaviji 90-ih godina i podsjetio da je iz tih područja izbjeglo između dva i tri milijuna ljudi, 'ali tijekom osam godina'.

'Sada, to je samo u osam dana', istaknuo je Grandi.

U ostalim dijelovima svijeta to je već viđeno, ali u Europi to vidimo prvi puta nakon Drugog svjetskog rata, rekao je UN-ov dužnosnik.


10:59 - Aleksej Navaljni, osuđeni ruski vođa opozicije i kritičar Kremlja kazao je kako će antiratni pokret sve više rasti u Rusiji te je pozvao da se prosvjedi u Rusiji nastave.


10:54 - Rusko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je da bi se Rusija i SAD trebale vratiti principu miroljubive koegzistencije kao što su to činili tijekom Hladnog rata, javlja Reuters pozivajući se na novinsku agenciju Ifax.


10:49 - Guverner Kijevske oblasti Oleksij Kuleba rekao je da je od jutra evakuirano više od 150 ljudi te da je evakuacija još u tijeku.

Potpredsjednik ukrajinske vlade Mihailo Fedorov upozorio je da, iako je počela prva faza evakuacije Sumija, Rusija ih se sprema 'poremetiti' rad humanitarnih koridora i manipulirati rutom kako bi prisilila ljude da idu drugim putem.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Rusiju da zadrži primirje tijekom evakuacije Sumija:


10:45 - Ukrajinska vlada poručila je da će građani s područja pogođenog najtežim borbama imati pravo na financijsku pomoć. Državna služba za posebne komunikacije i zaštitu informacija Ukrajine priopćila je da će se zaposlenima i poduzetnicima isplatiti 6500 ukrajinskih grivna.


10:31 - Ukrajinska vlada izvijestila je da je počela prva faza evakuacije iz Sumija. Pritom su objavili i snimku s humanitarnog koridora u Sumiju.


10:26 - Čelnik UN-ove agencije za izbjeglice Filippo Grandi izjavio je kako će drugi val izbjeglica iz Ukrajine bit će ranjiviji od prvog.

'Ako se rat nastavi, ljudima 'bez sredstava i veza' neće ostati ništa drugo nego da pobjegnu. To će biti složenija situacija za europske zemlje u budućnosti i morat će biti solidarniji svi u Europi i šire', rekao je.


10:19 - Volodimir Zelenski obratit će se danas poslijepodne britanskim zastupnicima putem videolinka, što će biti prvi put da se predsjednik neke druge zemlje obratio Donjem domu.

Ukrajinski predsjednik prošlog je tjedna molio brojne zapadne čelnike da pomognu Ukrajini s opskrbom i vojnom potporom.


10:06 Britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je u utorak da će njegova zemlja podržati Poljsku ako odluči Ukrajini poslati borbene zrakoplove, ali je pritom upozorio da bi to moglo imati izravne posljedice za Poljsku.

"Podržao bih Poljake i njihov izbor, kakav god on bio”, rekao je Wallace za Sky News, kako prenosi Reuters. Dodao je da Velika Britanija ne može ponuditi zrakoplove koje bi Ukrajinci mogli koristiti.

“Štitili bismo Poljsku i pomoći ćemo im u svemu što bude potrebno”, rekao je Wallace.

“Poljska razumije da njene odluke neće samo izravno pomoći Ukrajini, što je dobra stvar, nego također mogu Poljake dovesti u izravan sukob sa zemljama poput Rusije ili Bjelorusije”, dodao je britanski ministar.

Britanija je Ukrajini poslala oružje za obranu, kao i drugu vojnu te humanitarnu pomoć.

Wallace je rekao da će u srijedu izvijestiti parlament kakvu će daljnju pomoć Velika Britanija pružiti, a govorit će i o mjerama na koje će britanska vlada pozvati druge zemlje da ih provedu.

Wallace je kazao kako je ruski predsjednik Vladimir Putin 'potrošena sila u svijetu, kakogod završio rat u Ukrajini' te predviđa da će invazija predstavljati njegov kraj.

'Predsjednik Putin je potrošena sila u svijetu i gotov je, njegova vojska je gotova. On si to mora priznati', rekao je Wallace za Times Radio.

Britanski ministar, koji je početkom veljače boravio u Zagrebu, smatra kako invazija ne ide po ruskom planu.

'Ovo će biti Putinov kraj, kao što i treba biti', rekao je Wallace, pa dodao da bi 'bilo nemoguće okupirati takav narod i državu'.

'Dugoročno više nitko neće primati njegove telefonske pozive. Iscrpio je svoju vojsku, odgovoran je za smrt tisuća ruskih vojnika, ubojstva nevinih ljudi. Reducirao je rusku ekonomiju na nulu. Mora preuzeti odgovornost za to', zaključio je britanski ministar.

Za BBC je kazao kako Putinove snage postaju sve očajnije i kako su Rusi posljedično udvostručile svoju brutalnost.

'Rusija još uvijek ne napreduje, 13. je dan. Trupe na sjeveru su prilično zapele', dodao je.

Ruska ofenziva u Ukrajini koju Kremlj naziva posebnom vojnom operacijom se nastavlja, ali je usporena, tvrde ukrajinska vojska i obavještajna zajednica dok ljudi bježe iz bombardiranih gradova.


9:32 Novinarka Natalija Gumenjuk objavila je snimku evakuacije civila kroz humanitarni koridor uspostavljen iz Sumija prema Poltavi.


9:22 Humanitarni koridori iz Čerihiva, Sumija, Harkiva, Mariupolja i Kijeva otvoreni su u utorak prijepodne, objavilo je rusko ministarstvo obrane.

Prijašnji pokušaji da se otvore koridori za civile su propali.


9:19 Viktor Janukovič pozvao je predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da zaustavi krvoproliće pod svaku cijenu. Bivši predsjednik Ukrajine, kojeg na čelo zemlje želi instalirati Vladimir Putin, poručio je Zelenskom da je dužan po svaku cijenu zaustaviti krvoproliće i postići mirovni sporazum.

- To se od vas očekuje u Ukrajini, Donbasu i Rusiji, napisao je Janukovič, a prenosi agencija RIA Novosti.

Janukovič je rekao da bi "ukrajinski narod i partneri Kijeva na Zapadu bili zahvalni na takvom koraku".

- Želim se obratiti Volodimiru Zelenskom na predsjednički, pa čak i pomalo očinski način. Volodimire Aleksandroviču, vi vjerojatno sanjate da postanete pravi heroj! Ali herojstvo nije razmetljivo, ne radi se o borbi do posljednjeg Ukrajinca, već o pobjedi nad vlastitim ponosom i ambicijama zarad spašavanja ljudskih života, poručio je čovjek kojeg bi Putin rado vidio na čelu Ukrajine.

Istaknuo je da "s bolom doživljava ono što se sada događa u njegovoj domovini, te duboko suosjeća s patnjom koju su Ukrajinci prisiljeni trpjeti". Ujedno je naglasio da "u svakoj tragediji postoji trenutak kada se ona još uvijek može zaustaviti".


8:40 Civili će u utorak početi napuštati opkoljeni ukrajinski grad Sumi prema sporazumu s Rusijom o uspostavi "humanitarnog koridora", izjavila je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, prenosi Reuters.

"Dogovoreno je da će prvi konvoj krenuti u 10 sati (9 po srednjoeuropskom vremenu) iz grada Sumija. Nakon konvoja ići će lokalno stanovništvo osobnim vozilima", rekla je u televizijskoj izjavi.

Više od deset ljudi ubijeno je u zračnim napadima na grad Sumi na sjeveroistoku Ukrajine, prema lokalnim vlastima, prenosi dpa.

"U nekim dijelovima bombardirane su stambene zgrade", rekao je Dmitro Živitski, čelnik regionalne uprave Sumija, u izjavi objavljenoj na Facebooku rano u utorak.

Rekao je da je nekoliko kuća uništeno kada je bomba pala u blizini centra Sumija. Više od deset ljudi je ubijeno, uključujući djecu. Četiri ukrajinska vojnika također su ubijena u, kako je Živitskji opisao, "neravnopravnoj borbi s ruskom vojskom".

Informacija se nije mogla neovisno provjeriti.


8:37 Ukrajinci su objavili snimke za koje tvrde da prikazuju štetu izazvanu sinoćnjim ruskim napadima na gradove diljem zemlje.


8:21 Ukrajinske vlasti dale su grubu procjenu dosadašnje materijalne štete izazvane ruskom invazijom - 10 milijardi dolara!


8:17 Tijekom noći su izbila dva požara u skladištima nafte u Žitomiru. Ukrajinske vlasti tvrde da su izazvani ruskim zračnim napadima.


8:06 Svjetska je banka odobrila oko 720 milijuna dolara zajmova i pomoći kako bi podržala ukrajinsku vladu u osiguravanju osnovnih potreba njezinih građana pogođenih ratom.

Izvršni odbor Svjetske banke odobrio je u ponedjeljak dodatni paket potpore koji uključuje dopunski zajam od 350 milijuna dolara i 139 milijuna dolara jamstava. Banka je također pokrenula mobilizaciju bespovratnih sredstava u iznosu od 134 milijuna dolara i paralelno financiranje od 100 milijuna dolara. Ukupno je riječ o 723 milijuna dolara.

“Grupacija Svjetske banke poduzima brze mjere kako bi podržala Ukrajinu i njezin narod koji se suočava s nasiljem i ekstremnim uvjetima koje je uzrokovala ruska invazija", rekao je predsjednik Svjetske banke David Malpass.

“Ovo je prvi od mnogih koraka koje ćemo poduzeti kako bismo pomogli u rješavanju dalekosežnih posljedica koje će ove kriza imati za ukrajinski narod i gospodarstvo”, dodao je.

U sljedećim mjesecima Svjetska banka pripremit će paket potpore Ukrajini vrijedan tri milijarde dolara.


8:02 Rusija u utorak planira otvoriti pet humanitarnih koridora u Ukrajini za bijeg civila iz opkoljenih gradova, ali Kijev je ocijenio da je taj potez reklamni trik i da ljudi neće moći pobjeći.

Ponuda Moskve da evakuira stanovnike osuđena je jer je većina koridora vodila u Rusiju ili njezinu saveznicu Bjelorusiju, a ruske snage nastavile su razornu kampanju granatiranja. Ukrajinska vojska priopćila je u utorak, gotovo dva tjedna nakon rata, da Rusija povećava broj vojnika i opremu oko glavnih zona sukoba.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako će otvoriti "humanitarne koridore" od utorka u 8 sati ujutro, navodeći koridore iz glavnog grada Kijeva, kao i gradova Mariupolja, Harkiva, Černjihiva i Sumija koji su svi bili pod teškim napadom.

Civili koji napuštaju gradove Kijev, Černjihiv i Harkiv putovali bi u Rusiju, neki preko Bjelorusije, izvijestila je novinska agencija Interfax, pozivajući se na izjavu ruskog odbora zaduženog za humanitarnu koordinaciju u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij odbacio je ranije prijedloge za evakuaciju ukrajinskih državljana na, kako je rekao, "okupirani teritorij".

Ljudi koji napuštaju gradove Sumi i Mariupolj imali bi, međutim, izbor prolaza u Rusiju ili u ukrajinske gradove Poltava i Zaporižja, prenio je Interfax.

Zelenskij je optužio Rusiju da odbacuje ranije dogovore o koridorima za bijeg i pokušava zaustaviti ljude postavljanjem eksploziva na ceste. "Postojao je dogovor o humanitarnim koridorima. Je li to uspjelo? Umjesto njih djelovali su ruski tenkovi, ruski Gradovi (višecjevni bacači raketa), ruske mine", rekao je Zelenskij u videu objavljenom na Telegramu.

Optužujući Moskvu za "cinizam", Zelenskij je također rekao da su ruske snage uništile autobuse koji su trebali evakuirati civile iz ratnih zona. "Oni osiguravaju da mali koridor do okupiranog teritorija bude otvoren za nekoliko desetaka ljudi. Ne toliko prema Rusiji koliko prema propagandistima, izravno prema televizijskim kamerama", rekao je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron također je osudio ruski plan. "Sve je to neozbiljno, to je moralni i politički cinizam, koji smatram nepodnošljivim", rekao je Macron francuskoj televiziji LCI.

"Ne poznajem mnogo Ukrajinaca koji žele ići u Rusiju", dodao je, rekavši da su potrebni potpuni prekidi vatre radi zaštite civila, a ne koridori.


7:59 Ruska ofenziva u Ukrajini nastavljena je u utorak, ali znatno sporijim tempom, objavila je ukrajinska vojska, dok su uplašeni stanovnici pokušavali pobjeći iz bombardiranih gradova.

U gradu Irpinu, na sjeverozapadnom rubu Kijeva, stanovnici su trčali s malom djecom u kolicima ili s bebama u naručju, dok su drugi nosili nosiljke za kućne ljubimce, plastične vrećice i kufere.

"To je kao katastrofa, grad je skoro uništen, a u četvrt u kojoj živim kao da nema kuća koje nisu bombardirane", rekla je mlada majka, držeći bebu umotanu u deku dok je njezina kći stajala po strani, prenosi Reuters.

"Jučer je bilo najteže bombardiranje, a svjetla i zvuk su tako strašni, cijela zgrada se trese".

image

Evakuacija iz Irpina

Dimitar Dilkoff/AFP

Novinari AFP-a svjedočili su u ponedjeljak tisućama civila koji su bježali od borbi neslužbenim putem za bijeg iz Irpina prema glavnom gradu.

Djecu i starce nosili su na tepisima koji su služili kao nosila na trasi koja vodi preko improviziranog mosta putem koji osiguravaju vojska i dobrovoljci.

image

Evakuacija iz Irpina

Aris Messinis/AFP

Očajni ljudi napustili su stvari i teške kovčege kako bi se ugurali u autobuse izvan ratne zone.

"Nismo imali svjetla kod kuće, nismo imali vodu, samo smo sjedili u podrumu", rekla je Ina Šerbanjova, 54, ekonomistica iz Irpina, za AFP.

"Neprestano su se čule eksplozije... U blizini naše kuće su automobili, u jednom su bili mrtvi ljudi... zastrašujuće."

image

Evakuacija iz Irpina

Dimitar Dilkoff/AFP
image

Evakuacija iz Irpina

Dimitar Dilkoff/AFP

Izbjeglice koje su pokušavale pobjeći iz grada koristeći dogovorene rute za bijeg zaustavljene su jer je cesta prema kojoj su bili usmjereni minirana, priopćio je u ponedjeljak ICRC.

Jedan ukrajinski padobranac ispričao je o borbi "prsa u prsa" u Irpinu, rekavši da "pokušavamo istisnuti (ruske vojnike) van, ali ne znam hoćemo li to biti u potpunosti u stanju učiniti".


7:29 Ukrajinci tvrde kako je u borbama oko Harkiva poginuo 45-godišnji ruski general Vitalij Gerasimov. General-major Gerasimov je bio zamjenik zapovjednika 41. armije, a ubijeno je i ranjeno još nekoliko viših časnika ruske vojske.

Zanimljivo je kako su Ukrajinci došli do ovih podataka o čemu možete čitati OVDJE.


7:01 - Neprijatelj nastavlja ofenzivnu operaciju, ali tempo napredovanja njegovih trupa značajno je usporen, stoji u najnovijem izvješću ukrajinske vojske.

Trinaestog dana ruskog napada ukrajinski vojnici nastavljaju s obrambenim akcijama u južnom, istočnom i sjevernom sektoru, a Kijev i Černihiv i dalje su u krajinskim rukama, stoji u izvješću.

- Okupatori su demoralizirani i sve više pribjegavaju pljački i kršenju međunarodnog humanitarnog prava, poručuju Ukrajinci.

Dodaju i kako se Rusija sada okrenula propagandi i psihološkom ratu.


6:56 Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica oštro pale, pri čemu je Nasdaq indeks zaronio u područje 'medvjeda', jer je snažan rast cijena nafte i drugih sirovina potaknuo strahovanja od daljnjeg jačanja inflacije.

Dow Jones oslabio je 797 bodova ili 2,37 posto, na 32.817 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,95 posto, na 4.201 bod, a Nasdaq indeks 3,62 posto, na 12.830 bodova.

Pritom je Nasdaq indeks zaronio u područje 'medvjeda', spustivši se više od 20 posto ispod svoje prethodne rekordne razine, dok je Dow Jones skliznuo u područje korekcije, više od 10 posto ispod rekordne razine.

S&P 500 završio je, pak, na najnižoj razini od lipnja prošle godine.

Posljedica je to snažnog rasta cijena nafte jer SAD i europski partneri razmatraju zabranu uvoza ruske nafte, kao dodatne sankcije Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Cijena barela na londonskom tržištu skočila je jučer 4,3 posto, na 123 dolara, nakon što je tjedan dana prije porasla više od 20 posto. Jučer je u jednom trenutku dosegnula i 139 dolara, najvišu razinu od 2008. godine.

Ne rastu samo cijene nafte, nego i ostalih sirovina, koje su zabilježile najveći skok na početku godine još od 1915. godine.

A kako rastu i cijene pšenice i kukuruza, sasvim je jasno da će inflacijski pritisci dodatno ojačati, što potiče strahovanja od stagflacije, odnosno stagnacije gospodarstva uz visoku inflaciju.

„Rast cijena nafte podržava zabrinutosti zbog jačanja inflacije i moguće stagflacije. Više cijene energenata mogle bi pogoditi rast gospodarstva jer će potrošači, među ostalim, morati plaćati više cijene na benzinskim pumpama”, kaže Mona Mahajan, strateginja u tvrtki Edward Jones.


6:36 Kremlj je zaprijetio kako će prekinuti isporuku plina Europi i upozorio da bi cijena nafte mogla skočiti na 300 dolara po barelu ako zapadni saveznici pojačaju svoj ekonomski rat protiv Rusije zabranom uvoza energenata.

Dok se europski čelnici pripremaju za sastanak u Versaillesu u četvrtak na kojem će razgovarati o opciji da prekine uvoz ruskog plina i nafte, Moskva je upozorila da bi svaki takav potez mogao biti katastrofa za globalno tržište.

- Odbijanje ruske nafte dovelo bi do katastrofalnih posljedica za globalno tržište, rekao je potpredsjednik ruske vlade Aleksander Novak, rekavši da bi se cijena energenata mogla i više nego udvostručiti.

Podsjećajući da je Njemačka prošlog mjeseca zaustavila postupak izdavanja dozvole za rad plinovoda Sjeverni tok 2, rekao je da bi Rusija mogla prekinuti pošiljke plina kroz Sjeverni tok 1, jedan od glavnih izvora prirodnog plina za Europu.

- Imamo svako pravo donijeti odgovarajuću odluku i uvesti embargo na pošiljke plina kroz plinovod Sjeverni tok 1, rekao je Novak.


6:20 Podsjetimo, kako je ukrajinska vojna obavještajna služba javila da je u borbama oko Harkiva poginuo 45-godišnji ruski general Vitalij Gerasimov, veteran borbi u Čečeniji i Siriji, koji je 2014. sudjelovao i u ruskoj okupaciji poluotoka Krima.

General-major Gerasimov je bio zamjenik zapovjednika 41. armije, a ubijeno je i ranjeno još nekoliko viših časnika ruske vojske.

Rusija još nije komentirala tu vijest, a ako je točna, ovo je drugi ruski general koji je poginuo tijekom napada na Ukrajinu.

Prvi je u Ukrajini ubijen general Andrej Suhovecki, zapovjednik ruske 7. zračne divizije, koja je također veteran borbi u Siriji.


6:14 U ponedjeljak navečer Rusi su nastavili napade na grad Sumi u sjeveroistočnoj Ukrajini. Lokalne vlasti kažu kako su ruski borbeni avioni izveli napade nakon 23 sata po lokalnom vremenu. Više od 10 osoba je poginulo u napadu, tvrde vlasti, a među žrtvama ima i djece.

BBC nije mogao neovisno potvrditi ovu vijest.

- Ubijena su djeca, nikad vam ovo nećemo oprostiti, napisao je na Facebooku šef lokalne uprave Dmitro Živitski.


Rusija je objavila u ponedjeljak navečer da će prekid vatre stupiti na snagu za nekoliko ukrajinskih gradoa u utorak radi evakuacije civila humanitarnim koridorima.

"Ruska Federacija objavljuje prekid vatre od 10 sati (moskovsko vrijeme) 8. ožujka", za evakuaciju civila iz Kijeva kao i drugih gradova.

To su još gradovi Sumi, Harkiv, Černjihiv i Mariupolj, objavilo je rusko ministarstvo obrane zaduženo za humanitarne operacije u Ukrajini u priopćenju koje su prenijele ruske novinske agencije.

Treći krug rusko-ukrajinskih pregovora završen je u ponedjeljak navečer u Bjelorusiji ocjenom Ukrajinaca da su postignuti "pozitivni rezultati" o humanitarnim koridorima, a Rusi drže da se "moglo učiniti više".

"Postigli smo neke pozitivne rezultate u logistici za humanitarne koridore", objavio je na Twitteru Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika i član pregovaračkog izaslanstva.

Treći krug pregovora održan je u Belovejskajoj Pušči, nacionalnom parku na granici Bjelorusije i Poljske.

Nakon drugih pregovora prošli tjedan, u četvrtak, dogovoreno je otvaranje humanitarnih koridora za civile u područjima teških borbi.

Međutim, dogovor nije proveden, a Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju da druga strana onemogućava evakuaciju civila.

Ranije u ponedjeljak Moskva je poručila da će humanitarni koridori ići prema Bjelorusiji ili Rusiji, što je Ukrajina ocijenila "potpuno nemoralnim" jer bi Ukrajinci trebali moći napustiti svoje domove preko ukrajinskog teritorija.

Oštećeno nuklearno istraživačko postrojenje u Harkivu

Ukrajina je izvijestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (AIEA) da je nuklearno istraživačko postrojenje, koje proizvodi radioizotope za medicinske i industrijske svrhe, oštećeno ruskim bombardiranjem u gradu Harkivu.

To je potvrdio generalni direktor IAEA-e Rafael Mariano Grossi, ističući da bombardiranje nije izazvalo povećanje razine radijacije na tom mjestu.

"Moramo djelovati sada kako bismo izbjegli nuklearnu nesreću u Ukrajini koja bi mogla imati ozbiljne posljedice po zdravlje i okoliš. Ne možemo si priuštiti čekanje", rekao je Grossi.

Ruske snage zauzele su ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporižje nakon granatiranja koje je izazvalo požar u zgradi koja se koristila za obuku. Dužnosnici IAEA-e izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog toga kako se postupa s najvećim europskim nuklearnim postrojenjem, koje sada nadzire ruska vojska.


Događaje tijekom jučerašnjeg dana možete pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:16