'OTVORENA VRATA'

Rusi tvrde da je Makedonija silom uvučena u NATO

 Maja Zlatevska / CROPIX

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je objavilo kako smatra da je Makedonija silom uvučena u NATO-ove vojne snage te da takav potez samo produbljuje podjele i povećava napetosti u Europi.

NATO-ovi čelnici u srijedu su pozvali Makedoniju da započne pregovore o članstvu u Sjevernoatlantskom savezu. Članicom NATO-a mogla bi postati kad se definitivno potvrdi promjena imena zemlje, dogovorena s Grčkom.

"Uvlačenje Makedonije silom u NATO samo potvrđuje da je politika 'otvorenih vrata' postala sama sebi cilj i instrument za dobivanje kontrole nad geopolitičkim teritorijem", stoji u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

"Vrata NATO-a ostaju otvorena. Dogovorili smo se da pozovemo vladu u Skoplju kako bismo započeli pregovore o pristupanju nakon dovršenja svih nacionalnih postupaka za primjenu dogovora o imenu", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Grčka i makedonska vlada postigle su sredinom lipnja dogovor oko imena Makedonije, koja bi se po novome trebala zvati Sjeverna Makedonija. Dogovor se mora ratificirati u objema zemljama, a u Makedoniji je predviđen referendum.

Grčka je zbog ustavnog imena Makedonije godinama blokirala početak pregovora o euroatlantskim integracijama te zemlje. Makedonija čeka pozivnicu za članstvo u NATO-u od 2008. godine, a od 2005. početak pregovora s Europskom unijom, što još nije na vidiku.

Pregovori o članstvu u NATO-u zapravo su tehnička stvar i obično su gotovi za nekoliko tjedana, za razliku od pregovora s EU-om koji traju godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:13