KOBNA POGREŠKA

RUSI U SIRIJI BOMBARDIRALI SAVEZNIKE IZ KOALICIJE Broj ubijenih i ranjenih još se ne zna, tek je upozorenje američke vojske prekinulo napad

AUTOR:
  • Hina

 • OBJAVLJENO:
 • 01.03.2017. u 21:00

 • Ilustracija/REUTERS

  Rusko zrakoplovstvo je u utorak greškom bombardiralo sela blizu Al Baba, na sjeveru Sirije gdje su se nalazile savezničke sirijske skupine iz koalicije protiv skupine Islamska država (IS), rekao je u srijedu vojni šef koalicije.

  Američki vojnici upozorili su Ruse preko specijalne komunikacijske linije i Rusi su zatim zaustavili bombardiranje, rekao je američki general Stephen Townsend tijekom videokonferencije iz Bagdada.

  - Mislim da su Rusi mislili da su sela pod okupacijom IS, a bila su u rukama sirijsko-arapske koalicije, dijela Sirijskih demokrastkih snaga saveznika Sjedinjenih Država i međunarodne koalicije - objasnio je general Townsend.

  Incident ocrtava složenost stanja na terenu blizu Al Baba, grada nedaleko turske granice.

  - Postoje tri vojske i jedna neprijateljska snaga (IS) u istoj zoni - naglasio je general Townsend aludirajući na snage režima, turske snage i arapsko-kurdski savez FDS.

  On je rekao da su u ruskom bombardiranju ubijeni i ranjeni borci arapsko-sirijske koalicije, ali nije precizirao njihov broj. Američki vojni savjetnici su se nalazili na 4 ili 5 kilometara od mjesta bombardiranja i oni su upozorili Ruse da prekinu napad.

  Al Bab je važno uporište skupine Islamska država na sjeveru Sirije, ali turske snage i savezničke sirijske pobunjeničke skupine su uspjele zauzeti taj grad prošlog tjedna, nakon više tjedana borbi.

  Izdvajamo