BLOKIRAN PROLAZ

RUSI UBILI MOĆNOG VOĐU POBUNJENIKA I DOVELI ASADA U PROBLEM Zbog likvidacije stopirana evakuacija džihadista iz Damaska

 AFP

Jedna od najmoćnijih naoružanih grupa u Siriji koje se bore i protiv režima predsjednika Bašara al-Asada i protiv Islamske države i protiv al-Qaidine podružnice al-Nusre, ostala je bez vodećih ljudi. Kako izvještava BBC, osnivač brigade Jaysh al-Islam, vrlo utjecajni Zahran Alloush (44), ubijen je u zračnom napadu zajedno sa svojih nekoliko zamjenika tijekom sastanka na lokaciji istočno od Damaska.

Pretpostavlja se da su napad izveli ili ruski ili Asadovi avioni, a ovime je poslana snažna poruka u pogledu stava Moskve i Damaska s kim su spremni sjesti za pregovarački stol kada je riječ o postizanju primirja, ako ne i trajnog mira u ratom razorenoj državi.

Jayh al-Islam se našla među opozicijskim skupinama koje su se okupile na nedavnom summitu u Saudijskoj Arabiji, na kojem se dogovarala strategija opozicije u pregovorima s Asadom i drugim zaraćenim stranama, koji su najavljeni za siječanj u Beču. No, Moskva je nakon toga objavila popis organizacija s kojima nema namjeru pregovarati jer ih smatra teroristima, a na spisku se našao i Jaysh al-Islam.

Riječ je o skupini koja ima nekoliko desetaka tisuća boraca, navodno je financiraju Saudijci i Turci, a najaktivnija je u predgrađima Damaska Doumi i Ghouti. Nedavno je, tvrdi BBC, uspjela s tih područja otjerati Islamsku državu.

Alloush je na početku rata slao prilično ekstremne poruke protiv šijitskih muslimana i alavita, sekte kojoj pripada sirijski predsjednik Asad. No, kasnije je znatno ublažio stavove, vjerojatno oportunistički vrebajući podršku Saudijaca i Zapada, koji silno žele zbaciti Asada s vlasti i dovesti nekoga iz tzv. 'umjerene opozicije', premda je vrlo upitno što taj pojam nakon nekoliko ratnih godina, velikih pregrupiranja i pojave ISIS-a uopće znači u današnjoj Siriji.

Inače, za Alloushovog nasljednika imenovan je izvjesni Issam al-Buwaydani, poznat i kao Abu Humam.

Nekoliko sati nakon što je stigla vijest o Alloushovoj likvidaciji, objavljeno je da se obustavlja evakuacija više tisuća džihadista i njihovih obitelji iz velikog izbjegličkog kampa Yarmouka, u južnom dijelu Damaska. Riječ je o velikoj operaciji dogovorenoj između Asadova režima i militanata posredstvom UN-a, a u sklopu koje bi pripadnici Islamske države, al-Nusre i raznih drugih militantnih grupacija autobusima tijekom sljedećih mjeseci bili evakuirani iz Yarmouka do svojih uporišta. Nakon toga u Damasku više ne bi bilo džihadista.

Dijelove Yarmouka trenutno kontroliraju različite skupine, a komad teritorija pod kontrolom Alloushove brigade Jaysh al-Islam nakon njegova ubojstva postao je neprohodan za autobuse i nije jasno kada bi mogao i hoće li uopće biti otvoren.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:01