UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Cure detalji ključnog sastanka: Amerikanci objavili što su sve Rusi navodno tražili od Kine

Ključne događaje 19. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Rat u Ukrajini 

 Afp/twitter Screenshot

Ključni događaji dana

- 19. je dan ruske invazije na Ukrajinu

- Rusi su i prije invazije tražili pomoć do Kine, pišu Financial Times i Washington Post. Kina je oštro negirala te natpise te ih nazvala "zlonamjernim dezinformacijama". Ista reakcija stigla je iz Kremlja.

- Iz Kremlja su također poručili da će "možda morati staviti pod kontrolu sve veće populacijske centre u Ukrajini", uz dodatak da bi u slučaju urbanog ratovanja moglo biti "puno civilnih žrtava"

- Britanci tvrde da su Rusi "blokirali Ukrajini pristup međunarodnoj pomorskoj trgovini"

- Najmanje 90 djece ubijeno je, otkako je započela ruska invazija, tvrde Ukrajinci

- Ukrajinci tvrde da su u zadnja 24 sata oborili 4 ruska aviona i tri helikoptera. Te tvrdnje nisu neovisno potvrđene

- Čečenski lider Ramzan Kadirov tvrdi da se nalazi na aerodromu blizu Kijeva, zajedno sa svojim vojnicima

- Održana 'teška' četvrta runda pregovora između Ukrajine i Rusije

image

Zračni napadi na zapadnu Ukrajinu


>>> NOVO 23:25 Rusija je od Kine navodno zatražila i zapakirane, gotove obroke, kako bi nahranili svoje vojnike, objavio je CNN.

Ranije su se pojavila izvješća da je Rusija od Kine zatražila vojnu opremu, uključujući projektile, dronove i oklopna vozila, no navodno nisu tu stali te se na popisu nalazi i hrana koja se odmah može jesti.

CNN piše kako informacija da je Rusija od Kine tražila i gotovu hranu otvara pitanje o spremnosti ruske vojske.


23:15 Sjedinjene Američke Države izrazile su zabrinutost zbog "dogovora" između Rusije i Kine, nakon što su visoki američki i kineski dužnosnici sedam sati razgovarali o ukrajinskom ratu i drugim sigurnosnim pitanjima, izvijestio je AFP.

- Ozbiljno smo zabrinuti zbog dogovora Kine i Rusije, rekao je visoki američki dužnosnik. Rekao je i kako je razgovor bio vrlo "iskren".


23:11 Rusija je od Kine navodno zatražila projektile, dronove i oklopna vozila, objavio je Financial Times. Tvrde i da je Kina na taj zahtjev "odgovorila pozitivno".

Novinar FT-a Demetri Sevastopulo izvijestio je da su europski saveznici zatražili od SAD-a da s njima podijele obavještane podatke na temelju kojih su došli do ovakvog zaključka.


22:45 Reuters javlja da bi američki predsjednik Joe Biden mogao doći u Europu kako bi se uživo sastao s NATO saveznicima zbog Ukrajine. Sastanak bi se navodno trebao održati u Bruxellesu 23. ožujka, nakon čega bi Biden otišao u Poljsku, rekao je Reutersu jedan izvor. No, konačna odluka o putovanju američkog predsjednika još nije donesena.


22:20 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obratit će se u srijedu američkim političarima putem videopoziva, objavio je BBC. U zajedničkom pismu koje prenosi BBC, vođa senatske većine Chuck Shumer te predsjednica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi izrazili su zadovoljstvo time što će ugostiti predsjednika te pokazati "podršku ukrajinskome narodu za hrabrost u obrani demokracije"

"Kongres beskompromisno podržava Ukrajinu koja se suočava s okrutnom, dijaboličnom agresijom", kazali su.

Nadalje, u pismu stoji da će raspravljati o uvođenju novih zakona s ciljem "onesposobljavanja i izoliranja" Rusije te da će Ukrajini pomoći na humanitarnom planu kao i na onom sigurnosnom.

Zastupnici u Donjem domu britanskog parlamenta Zelenskiju su prošli tjedan uputili ovacije kad im se obratio putem videoveze. Zelenskij bi se u utorak trebao obratiti i kanadskom parlamentu.


22:06 Sjedinjene Američke Države održale su "intenzivne" razgovore s Kinom u pokušaju da odvrate Peking od isporuke oružja Rusiji. Sastanak, koji je održan u Rimu, Bijela kuća smatra posebno važnim ne samo za rat u Ukrajini, nego i za globalnu ravnotežu.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sastao se sa svojim kineskim kolegom Yangom Jiechijem nakon što je objavljeno da je Rusija od Kine zatražila oružje.

- Bio je to dug, sedmosatni razgovor, na kojem se odrazila sva ozbiljnost ove situacije, ali i naša predanost da se komunikacija ostavi otovorenom, rekao je visoki američki dužnosnik. - Na ovom sastanku nije se pregoavarlo o konkretnim pitanjima ili mogućim ishodima, već se radilo uo iskrenoj ramjeni mišljenja, dodao je.


21:45 Slovačka je odlučila protjerati tri djelatnika ruskog veleposlanstva na temelju podataka obavještajne službe te oni moraju napustiti zemlju u roku od 72 sata, objavilo je slovačko ministarstvo vanjskih poslova.

"Ministarstvo vanjskih poslova... istovremeno snažno poziva veleposlanstvo Ruske Federacije da njihovi predstavnici obavljaju svoje aktivnosti u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", stoji u priopćenju.


21:25 Šef europske diplomacije osudio je u Skoplju "barbarsku agresiju" ruskog predsjednika Vladimira Putina protiv naroda Ukrajine, potvrđujući da je Bruxelles sastavio četvrti val sankcija protiv Moskve.

Josep Borrell nalazi se na turneji po zemljama zapadnog Balkana kako bi potvrdio angažman Bruxellesa na europskoj perspektivi regije, u trenutku kada ruska agresija na Ukrajinu prijeti čitavom europskom kontinentu. "Moj posjet dolazi u kontekstu barbarske Putinove agresije protiv ukrajinskog naroda", rekao je Borrell na konferenciji za novinare.

"Ruske snage nastavljaju pokretati napade zračnim projektilima i topničke udare, ciljajući civile, mirne susjede".

Rekao je da je više od 2,6 milijuna Ukrajinaca pobjeglo iz zemlje. "To je najveće kretanje stanovništva od kraja Drugog svjetskog rata". "Putinov rat ne tiče se samo Ukrajine, on se tiče sigurnosti i stabilnosti cijelog europskog kontinenta. Tiče nas se svih", naglasio je.

U tom kontekstu, naglasio je Borrell, Bruxelles treba osnažiti proces proširenja i snažno vezati zapadni Balkan za EU.

Srbija i Crna Gora vode pregovore o pristupu EU-u već godinama, a unatoč zelenom svjetlu iz Bruxellesa, pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom još nisu počeli.

"Moramo početi formalne pregovore o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom što je prije moguće", dodao je Borrell.

Premijer Sjeverne Makedonije kazao je da "geostrateška rupa u našem kutu Europe nije opcija, dodajući da je proširenje na zemlje zapadnog Balkana danas strateško i sigurnosno pitanje".

Borrell će u utorak posjetiti Albaniju a u srijedu BiH.


21:10 Glavni dio ključne međunarodne obrambene vježbe "Hladni odgovor" započeo je, u jeku rusko-ukrajinskog rata, u Norveškoj, zemlji koja graniči s Rusijom, pri čemu u vježbi sudjeluju brojne članice NATO-a.

Vježba, u kojoj sudjeluju i brojne druge članice NATO-a, započela je u ponedjeljak, a završit će 1. travnja, rekao je za dpa glasnogovornik norveškog glavnog stožera. Glavne aktivnosti ovog tjedna odvijat će se na moru i u zraku.


20:50 Putinova invazija dovela je do raskola u Ruskoj pravoslavnoj crkvi! Izjave predstojnika proruske Ukrajinske pravoslavne crkve Onufrija smatraju se kao odricanje od moskovske središnjice, što može izazvati opći kaos ne samo u RPC-u nego i u pravoslavlju. Više pročitajte OVDJE.


20:32 Jahta Solaris ruskog oligarha Romana Abramoviča isplovila je u ponedjeljak poslijepodne iz crnogorske luke Tivat, gdje je bila usidrena dva dana. Crnogorski portal Vijesti naveo je, na temelju podataka s interneta, da se može vidjeti da se Solaris kreće prema Turskoj.

Abramovičeva superjahta u subotu je doplovila u Tivatski zaljev iz Barcelone i usidrila se na nepunu milju jugoistočno od luksuzne marine Porto Montenegro.


20:19 Novinar američkog Fox Newsa ozlijeđen je dok je izvještavao blizu ukrajinskog glavnog grada Kijeva.

Dok je uživo izvještavao o ovom događaju, John Roberts, suvoditelj emisije America Reports, rekao je kako ima "vrlo malo detalja, ali da timovi na terenu rade sve što mogu kako bi prikupili što više informacija o onome što se dogodilo".


20:12 Dok je ruska voditeljica čitala vijesti u središnjem dnevniku na ruskoj državnoj televiziji, netko se uspio probiti u studio i izvesti sabotažu. Kako se vidi na snimci koja se počela širiti društvenim mrežama, iza voditeljice pojavila se žena s transparentom. - Zaustavite rat, ne vjerujte propagandi Lažu vas, pisalo je na transparentu, a žena je vikala i: "Zaustavite rat! Ne ratu!". Program je ekspresno prekinut, odnosno maknut slika je maknuta iz studija. Više pročitajte OVDJE.


20:00 Rusko napredovanje u Ukrajini gotovo je potpuno zaustavljeno, uglavnom zbog ukrajinskog otpora, prema riječima dužnosnika američkog ministarstva obrane koje u ponedjeljak prenosi BBC.

Prema navodima dužnosnika, nema znatnog napretka ruske vojske u Kijevu te su oružane snage zaustavljene kod zračne luke u Hostomelu sjeverozapadno od prijestolnice. Dodao je da se konvoj od 50 do 60 vozila kreće prema Izjumu, gradu sjeveroistočno od Harkiva.

No zasad ništa ne upućuje na to da se ruska vojska osnažuje streljivom ili vojnicima, kazao je.

Dužnosnik je također kazao da u vojnoj bazi u ukrajinskom gradu Javorivu blizu granice s Poljskom, u kojemu je tijekom vikenda u ruskom napadu ubijeno najmanje 35 ljudi, nije bilo američkog vojnog osoblja, ugovornih djelatnika niti civilnih radnika američke vlade.

Paket vojne pomoći u iznosu od 350 milijuna dolara stigao je u Ukrajinu tijekom vikenda, no dodatnih 200 milijuna dolara za obranu još nije poslano, kazao je dužnosnik.


18:56 Igor Tabak napisao je za Jutarnji novu vojnu analizu u kojoj objašnjava kako je rusko težište, uz Kijev, trenutno na istoku Ukrajine i u jačanju Mariupolja. To bi, objašnjava, Ukrajincima moglo zakomplicirati život. Više pročitajte OVDJE.


18:46 Njemački kancelar Olaf Scholz i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdili su u ponedjeljak u Ankari potrebu za hitnim prekidom vatre između Rusije i Ukrajine i želju da nastave vojnu suradnju s Kijevom. Radi se o prvom susretu između ta dva politička čelnika, čije su zemlje članice NATO-a, od dolaska na čelo njemačke vlade Olafa Scholza koji je na tom mjestu naslijedio Angelu Merkel.

Pred novinarima, Scholz i Erdogan govorili su o kvalitetnom razgovoru, za koji je Erdogan rekao da se vodio u "iskrenoj atmosferi" a Scholz nazvao "konstruktivnim i produktivnim" napore koje poduzima Turska kako bi se došlo do diplomatskog rješenja. Upitan o neutralnosti svoje zemlje u sukobu, Erdogan je rekao da želi "održati prijateljske odnose s (ukrajinskim predsjednikom Volodimirom) Zelenskim i (ruskim predsjednikom Vladimirom) Putinom". "Poslali smo potrebnu pomoć Ukrajini i nastavit ćemo", ponovio je.

Ankara od 2019. opskrbljuje Kijev borbenim dronovima, koji je Ukrajina koristila od prvih sati ruske invazije protiv kolona ruskih tenkova. "Turska je poslala Ukrajini oružje, ne samo humanitarnu pomoć. Trebamo o tome voditi računa", naglasio je Scholz.

Erdogan je osudio rusku invaziju na Ukrajinu već prvog dana, 24. veljače, ali se suzdržao od priključivanja sankcijama Zapada protiv Moskve. Scholzov posjet Ankari dio je diplomatskih napora Turske koja je prošli tjedan ugostila prve izravne pregovore od početka ruske invazije između ministara vanjskih poslova Ukrajine i Rusije Dmitra Kulebe i Sergeja Lavrova. Dvojica ministara nisu uspjela postići prekid vatre, ali su rejli da će nastaviti dijalog.


18:40 Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izrazio je snažnu zabrinutost zbog toga što je Rusija podigla razinu pripravnosti svojih nuklearnih snaga nakon što je napala Ukrajinu, ocijenivši da je nuklearni sukob sada ponovno u sferi mogućeg.

"Nuklearni sukob, koji se donedavno činio nemogućim, sad je ponovno u sferi mogućeg", kazao je za novinare te ponovio poziv na hitni prekid neprijateljstava.

Guterres je pozvao i na očuvanje sigurnosti nuklearnih postrojenja nakon što je u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani u Zaporižju izbio požar dok je ruska vojska nad njom preuzimala kontrolu.

"Vrijeme je da se prekine užas koji Ukrajinci trpe te se prijeđe na put diplomacije i mira", rekao je Guterres

Dodao je da će UN Ukrajini dodijeliti dodatnih 40 milijuna dolara humanitarne pomoći iz Središnjeg fonda za krizne situacije.


18:29 Izraelski premijer Naftali Bennett razgovarao je telefonom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o situaciji u Ukrajini. Drugih detalja o razgovoru zasad nema.


18:28 Rusija je u nedjelju izvela napad na ukrajinsku vojnu bazu ispaljujući krstareću raketu iz zraka iz ruskog zračnog prostora, rekao je visoki američki dužnosnik u ponedjeljak. On je, govoreći pod uvjetom da ostane neimenovan, rekao da napad na Međunarodni centar za mir i sigurnost Javoriv u blizini granice s Poljskom neće utjecati na vojnu pomoć koju Zapad daje Ukrajini.

Dužnosnik je kazao da u bazi u vrijeme ruskog napada nije bilo američkih vojnika, ugovornih djelatnika niti civila koji rade za vladu. Objekt od 360 četvornih kilometara udaljen manje od 25 km od poljske granice jedan je od najvećih u Ukrajini i najveći u zapadnom dijelu zemlje.

Ukrajina, čije su aspiracije za pridruživanje NATO-u glavni problem ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, prije invazije u bazi je održala većinu svojih vježbi s državama zapadnog obrambenog saveza. Po regionalnom guverneru Maksimu Kozickom u nedjeljnom je napadu poginulo najmanje 35 ljudi, a 134 je ranjeno.

Rusija je objavila da je ubila "oko 180 stranih plaćenika" te uništila veliku količinu oružja koje su isporučile strane zemlje.


18:05 Ukrajinske vlasti objavile su da je tijekom bombardiranja škole u gradu Čuhuivu, blizu Harkiva, ubijen 15-godišnji dječak koji je stradao od krhotina granate. Objavili su i da su napadima oštećene brojne kuće.


17:48 Devet osoba poginulo je i još devet je ranjeno u ponedjeljak u ruskom napadu na televizijski toranj u blizini grada Rivne na zapadu Ukrajine, objavile su lokalne vlasti.

"U 16,00 po GMT-u, možemo potvrditi da ima 9 mrtvih i 9 ranjenih", rekao je novinarima Valerij Kobal, dužnosnik lokalne uprave.

Pojasnio je da su dva projektila pogodila televizijski toranj u selu Antopilu, 15 kilometara istočno od mjesta Rivne, kao i zgradu uprave smještenu do njega.

"Zasad su akcije spašavanja i dalje u tijeku i nastavit će se sve dok se potpuno ne počiste svi ostaci u zgradama", dodao je. Po Kobalu, televizijski programi od večeri se ponovno djelomično mogu gledati preko kabelske mreže.


17:31 Ukrajina je u ponedjeljak objavila da je s Rusijom održala "teške" pregovore o prekidu vatre, trenutnom povlačenju trupa i sigurnosnim jamstvima, isti dan kada je u granatiranju stambene zgrade u Kijevu jedna osoba poginula, a 12 je ranjeno.

Obje strane su dale naslutiti da su neki rezultati pregovora na vidiku, nakon ranijih rundi pregovora koji su prvenstveno bili usredotočeni na prekide vatre i dostavu pomoći opkoljenim gradovima te evakuaciju civila.

Ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak, koji je u nedjelju rekao da su pregovori bili "konstruktivni", uoči današnjih pregovora napisao je na Twitteru: "Pregovori. Četvrta runda o miru, prekidu vatre, trenutnom povlačenju trupa i sigurnosnim jamstvima".

Kasnije rekao da su razgovori bili "teški" zbog jako različitih političkih sustava u Rusiji i Ukrajini. Pregovori će se ponovo nastaviti u utorak, rekao je Podoljak.

Po njegovim riječima, Rusija i dalje gaji iluziju da je nasilje protiv Ukrajine dobra strategija. Rusija pak optužuje Ukrajinu da civile koristi kao živi štit.


17:16 Slovenski premijer Janez Janša kazao je u ponedjeljak da ga neki postupci ruske vojske u agresiji na Ukrajinu podsjećaju na etničko čišćenje.

Ono što se događa u Ukrajini nije samo rat, već etničko čišćenje ukrajinskih gradova uz Crno more, kazao je Janša u parlamentu, odgovarajući na zastupničko pitanje o Putinovu ratu, te postupke ruske vojske u kampanji na Mariupolj usporedio sa situacijom u BiH u opsadi nekih gradova kojemu je slijedilo etničko čišćenje.


17:00 MMF je objavio crne prognoze prema kojima bi se ukrajinsko gospodarstvo moglo urušiti ako se rat nastavi. Upozoravaju da bi rat mogao imati šire posljedice, uključujući i prijetnju globalnoj sigurnosti opskrbe hranom zbog rasta cijena i nemogućnosti sadnje usjeva, pogotovo pšenice. U analizi pišu da bi se ukrajinsko gospodarstvo zbog rata ove godine moglo smanjiti za 10%, no izgledi bi se mogli naglo pogoršati ako se sukob nastavi.


16:55 Dok ruska vojska intenzivira napade u Ukrajini, a u europskim glavnim gradovima smišljaju plan smanjivanja svoje ovisnosti o ruskom plinu, Gazprom je danas objavio da je punjenje tranzitnog plinovoda kroz Ukrajinu i dalje na visokoj razini te u skladu sa zahtjevima europskih kupaca.

To znači da ruska državna kompanija poštuje predviđeni raspored isporuka u skladu sa sklopljenim dugoročnim ugovorima s kupcima, a to je ukupno 40 milijardi prostornih metara plina godišnje, odnosno oko 109 milijuna dnevno. Više pročitajte ovdje.


16:45 Najviši diplomati Europske unije navodno su odlučili da će Romana Abramoviča dodati na popis ruskih milijardera koje će obuhvatiti sankcijama, citira Reuters dva diplomatska izvora.

Odluka je navodno donesena na sastanku u nedjelju, a sankcije bi trebale stupiti na snagu nakon objave u službenom časopisu EU-a, što se obično događa u roku nekoliko sati nakon što odluka bude službena.

U međuvremenu, pojavila se vijest da je Abramovič u Izraelu pronašao utočište od sankcija, no Izrael je to demantirao.


16:26 Ukrajinski premijer Denis Šmihal obratio se Vijeću Europe, rekavši kako je Europa slabo shvaća ozbiljnost prijetnje Putinova režima, unatoč brojnim kršenjima međunarodnog prava. Dodao je i kako je Putin "konačno otvorio oči" i vidio koje u Putinove stvarne namjere. Rekao je i da se "ruske strane ponašaju kao teroristi". Šmihal je dodao da je Putin pokrenuo "potpuni rat" u središtu Europe i da bi mogao postati "Treći svjetski rat". Pozvao je članove Vijeća da iznad Ukrajine uvedu zonu zabrane letova kako bi "zaštitili cijelu Europu". Rekao je i da Rusiju odmah treba izbaciti iz Vijeća Europe.


16:20 - Konvoj od 160 automobila napustio je u ponedjeljak Mariupolj, potvrdile su gradske vlasti, dodajući da je to, kako se sada čini, prvi uspješni pokušaj organiziranja "humanitarnog koridora" kako bi se iz tog ukrajinskog grada koji je u okruženju evakuirali civili.


16:10 The Kyiv Independent na Twitteru prenosi objavu tvrtke Energoatom, ukrajinske nacionalne tvrtke za proizvodnju nuklearne energije. - Ruski vojnici raznijeli su oružje kod nuklearne elektrane Zaporožje. Tvrde da je oružje razneseno u blizini glavnog reaktora koji je pod ruskom kontrolom te da planiraju i nove eksplozije. Iz Energoatoma kažu kako još uvijek ne znaju je li eksplozija utjecala na razinu radijacije.

Rusija je preuzela kontrolu nad najvećom nuklearnom elektranom u Europi još 4. ožujka.


15:37 Rusija tvrdi da je 20 civila poginulo, a 28 ih je ranjeno nakon što je Ukrajinci kasetnom bombom pogodili središte Donjecka.

Njihovo ministarstvo obrane nema dokaza da su ukrajinske snage izvele napad, a Ukrajina tvrdi da se tu, bez sumnje, radi o ruskom oružju. Opširnije pročitajte OVDJE.


15:27 Njemačka je upozorila da bi trenutačan bojkot isporuke ruskog plina i nafte mogao naštetiti njihovim građanima više nego Putinu te bi rezultirao masovnom nezaposlenošću i siromaštvom.

- Ako odmah stisnemo prekidaš, doći će do nestašica u opskrbi, čak i do prekida opskrbe u Njemačkoj, rekao je ministar gospodarstva i energetike Robert Habeck za javni TV servis ARD.

Najjača europska gospodarska sila intenzivno traga za rješenjima kojima bi diverzificirali izvore energije.


15:22 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u ponedjeljak da bi pritisak sankcija na Rusiju trebao biti veći te je pozvao na globalni bojkot međunarodnih kompanija koje još uvijek posluju u Rusiji.

U brifingu na temu rata između Rusije i Ukrajine, Kuleba je također pozvao da međunarodne luke zabrane prolaz ruskim brodovima i teretu.


15:17 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratit će se 16. ožujka u 9 sati po američkom vremenu Kongresu SAD-a putem video linka.


15:08 Mirovni pregovori su prekinuti i nastavit će se sutra, izjavio je ukrajinski pregovarač. Zasad se ne zna je li bilo napretka u razgovorima. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak izjavio je da su pregovori teški jer u dvjema zemljama vladaju različiti politički sustavi.


14:49 Ruske snage kontinuirano bombardiraju lučki grad Mariupolj. Snimka dronom prikazuje katastrofalno stanje u gradu: razrušene zgrade u požaru, oštećene prometnice...


14:37 Objavljene su fotografije razaranja iz stambene četvrti Obolon u Kijevu. U jutrošnjem granatiranju poginule su dvije osobe, a raketa je izazvala požar u stanovima.

image

Objavljene su fotografije jutrošnjeg napada na stambenu četvrt Obolon u Kijevu. Poginule su dvije osobe

Aris Messinis/AFP
image

Objavljene su fotografije jutrošnjeg napada na stambenu četvrt Obolon u Kijevu. Poginule su dvije osobe

Aris Messinis/AFP
image

Objavljene su fotografije jutrošnjeg napada na stambenu četvrt Obolon u Kijevu. Poginule su dvije osobe

Aris Messinis/AFP
image

Objavljene su fotografije jutrošnjeg napada na stambenu četvrt Obolon u Kijevu. Poginule su dvije osobe

Aris Messinis/AFP
image

Objavljene su fotografije jutrošnjeg napada na stambenu četvrt Obolon u Kijevu. Poginule su dvije osobe

Aris Messinis/AFP

14:26 Vodeći kijevski pregovarač Mihailo Podoljak poručio je preko Twittera da će Ukrajina zahtijevati trenutačan prekid vatre i povlačenje ruskih snaga tijekom četvrtog kruga pregovora između Ukrajine i Rusije.


14:18 - Nakon više neuspjelih pokušaja proteklih dana, ukupno 160 privatnih automobila s ukrajinskim civilima uspjelo je u ponedjeljak napustiti južni lučki grad Mariupol.

Međutim, gradsko vijeće Mariupolja kaže da su deseci privatnih automobila sada na putu za grad Berdjansk koji su također okupirali Rusi.

Krenuli su u 13 sati po lokalnom vremenu (11:00 GMT) i nije jasno jesu li stigli na odredište.


13:52 - Iz ruskog ministarstva obrane objavili su da je u ukrajinskom napadu na Donjeck poginulo 20 osoba. Vijest je još uvijek nepotvrđena, ali ruski državni mediji objavili su fotografije i snimke na kojima se mogu vidjeti velika oštećenja i brojni leševi na ulici.

Reuters navodi da u Kremlju kažu da je ovaj napad na civile velika tragedija i da je sada očito kakve 'naredbe primaju vodeći ljudi Ukrajine i to s druge strane oceana'.

Ukrajina je negirala navode da je kriva za napad.

Donjeck je od 2014. godine pod kontrolom proruskih separatista.


13:52 - Izgradnja danskog dijela plinovoda Baltic Pipe koji će povezati Poljsku s norveškim plinskim poljima, nastavlja se nakon što je ruska invazija na Ukrajinu potaknula zabrinutost zbog nedostatne opskrbe i u drugi plan stavila zaštićene miševe i šišmiše, zbog kojih je gradnja bila obustavljena devet mjeseci.

Danski mrežni operater Energinet.Energinet je izvijestio da je dobio novu ekološku dozvolu i još uvijek očekuje da će plinovod biti djelomično operativan od 1. listopada ove i raditi punim kapacitetom do 10 milijardi kubnih metara od 1. siječnja 2023. godine. Više pročitajte OVDJE.


13:45 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je na bojkot multinacionalnih kompanija koje i dalje posluju u Rusiji.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski se pak trebao obratiti Vijeću Europe putem video linka, ali je to otkazano zbog njegove "hitne obaveze".


13:39 - Napravili smo pregled najekskluzivnijih ruskih vila u Londonu čiji su se vlasnici našli na meti globalnih sankcija. Više pročitajte i pogledajte OVDJE.


13:36 - Ruska invazija na Ukrajinu traje već 19 dana, a Vladimir Putin sve više pokazuje ljutnju i frustraciju neuspjesima svoje vojske koja je trebala u kratkom roku odraditi sve zadaće.

Spreman je pojačati brutalno nasilje prema ukrajinskom narodu, javlja agencija Associated Press pozivajući se na američke obavještajne izvore. Više pročitajte OVDJE.


13:15 - Ruske snage oštetile su električni vod koji povezuje nekadašnju nuklearnu elektranu Černobilu s energetskom mrežom, kaže ukrajinska nacionalna energetska kompanija Ukrenergo.

Do štete je došlo nedugo nakon što je ponovno uspostavljena opskrba električnom energijom u postrojenju u Černobilu.


13:07 - U Rusiji je od ponedjeljka onemogućen pristup Instagramu, društvenoj mreži u vlasništvu američkog tehnološkog diva Mete. Ponovno učitavanje aplikacije u ponedjeljak ujutro nije bilo moguće, pristup stranici nije moguć bez VPN-a, javili su novinari AFP-a.


13:04 - Barem 20 osoba je ubijeno, a devet ozlijeđeno fragmentima ukrajinske rakete u Donecku, gradu na istoku zemlje, objavili su proruski separatisti u tom području. Tu informaciju nije moguće neovisno potvrditi.

Raketa Točka-U presretnuta je nad uporištem koje drže pobunjenici, no njezini dijelovi pali su centar grada, izvijestila je ruska novinska agencija TASS prenoseći riječi lokalnog separatističkog čelnika Denisa Pušilina. Rekao je da su među žrtvama ima i djece.

Amaterski video snimljen u Donjecku prikazuje tešku štetu koja je nanesena trgovinama i vozilima. Snimke nije bilo moguće nezavisno provjeriti, a ukrajinska vlada zasad nije ništa komentirala.


13:00 - Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov poručio je da "Rusija nije zamolila Kinu za vojnu pomoć, već je sposobna sama postići svoje ciljeve u Ukrajini.

- Sve naše ciljeve u Ukrajini postići ćemo u potpunosti i u predviđenom roku, rekao je Peskov.

Podsjetimo, američki dužnosnici su pod uvjetom anonimnosti za zapadne medije ranije rekli da je Rusija zamolila Kinu za vojnu opremu. Ovu je informaciju jutros također negirao i Peking nazivajući je "zlonamjernom laži".

Peskov je na televiziji Rossiya 24 poručio i da će "urbano ratovanje vjerojatno rezultirati velikim brojem civilnih žrtava".

- Ministarstvo obrane ne isključuje da će pod svoju potpunu kontrolu morati staviti sve veće populacijske centre, osim zona predviđenih za humanitarne evakuacije, poručio je Peskov.


12:28 - Francuski aktivist Pierre Haffner provalio je u vilu Alta Mira, koja je navodno u vlasništvu Putinove kćerke, promijenio bravu i objavio da je velebno zdanje spremno za prihvat izbjeglice. Proglasio je da su u vili dobrodošli svi ljudi koji bježe od Putinova režima, a poglavito iz Ukrajine. Više pročitajte OVDJE.


12:13 - Bivši veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj, Oleksandr Levčenko, za Jutarnji je komentirao sankcije koje je Zapad nametnuo Rusiji i objasnio zašto su one ipak stigle prekasno i što bi se trebalo učiniti da se zaustavi invazija na Ukrajinu. Više pročitajte OVDJE.


12:02 - Jedan od najbližih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao je da se ruska "posebna vojna operacija" u Ukrajini ne provodi željenom brzinom, što je najsnažnije javno priznanje Moskve da stvari ipak ne idu po planu.

Šef Nacionalne garde Viktor Zolotov, govoreći u nedjelju na crkvenom obredu kojeg je predvodio pravoslavni patrijarh Kiril, za sporiji napredak od očekivanog okrivio je, kako je rekao, ekstremno desničarske ukrajinske snage koje se kriju iza civila. Opširnije donosimo OVDJE.

To je optužba koju su dužnosnici u Rusiji više puta iznosili.

No njegova tvrdnja u suprotnosti je s ocjenom ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua koji je Putinu u petak rekao da "sve ide po planu".

- Želio bih reći da ne ide sve tako brzo kako bismo željeli, rekao je Zolotov, nekoć zadužen za Putinovu osobnu sigurnost, objavljeno je na web stranici Nacionalne garde.

- Ali idemo prema našem cilju, korak po korak i pobjeda će biti naša, a ova ikona će zaštititi rusku vojsku i ubrzati našu pobjedu, dodao je.


11:50 - Ovog je vikenda internetom počela kružiti viralna snimka postupanja ruske policije u centru Moskve, na trgu Manežna, pored spomenika Maršalu Žukovu. U snimci koju prenosi ruska aktivistička organizacija Activatica, snimatelji pitaju ljude na trgu za mišljenje o "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini. Više pročitajte OVDJE.


11:42 - Ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak objavio je da se pregovori s ruskom stranom održanju putem video konferencije.

- Strane su iznijele svoje pozicije. Komunikacija, iako teška, je u tijeku. Razlog zašto se toliko ne slažemo je zapravo u različitim političkim sustavima, napisao je na Twitteru Podoljak.


11:29 - Čini se da je u napadu na stambenu zgradu u Kijevu poginula samo jedna osoba, a ne dvije kako je ranije javljeno, piše Sky News.

Gradom pak i dalje odjekuju sirene, a u daljini se čuje artiljerijska paljba, javljaju novinari Sky Newsa.


11:15 - Posljedice blokade dijela deviznih pričuva ruske centralne banke pokazale su se brutalnima; rubalj je izgubio oko 50 posto na vrijednosti, što znači da su ruski potrošači u vrlo kratkom roku izgubili značajni dio kupovne moći. Više pročitajte u dnevnom reportu Gojka Drljače koji možete naći OVDJE.


11:12 - Gradovi i mjesta u blizini Kijeva koji su posljednjih dana na udaru ruskog granatiranja i bombardiranja uspješno se evakuiraju peti dan u nizu.

- I dalje traje obustava vatre, iako je sve dosta uvjetno, rekao je guverner Oleksij Kuleba.


11:04 - Ni krv, ni suze, ni pakao kroz koji prolaze Ukrajinci nisu uspjeli smekšati birokratsku hobotnicu po imenu Europska unija, koja je rezolutno odbacila zahtjev Ukrajine za primitak u svoje redove. Više pročitajte OVDJE.


11:02 - Vladimir Putin bit će proglašen 'odgovornim" za ratne zločine u Ukrajini pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, tvrdi britanski ministar zdravstva Sajid Javid.

On je poručio i da Britanci prikupljaju dokaze o ratnim zločinima konje je u Ukrajini počinila ruska strana.


10:52 - Rusija ne vidi razlog za slanje mirovnih snaga UN-a u Ukrajinu, prenijela je novinska agencija RIA rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Petar Iljičev, direktor odjela za međunarodne organizacije ministarstva rekao je da mirovne snage nisu potrebne dok Rusija ima kontrolu, prenosi RIA.


10:50 - Indija razmišlja o prihvaćanju ruske ponude za kupnju njIhove sirove nafte i drugih roba po sniženim cijenama, kazala su za Reuters dva indijska dužnosnika koji navode kako Indija nije zabrinuta zbog sankcija.

Indija, koja uvozi 80% svoje nafte, obično kupuje oko 2% do 3% zaliha iz Rusije, ali s obzirom na porast cijena nafte Reuters kaže da indijska vlada nastoji smanjiti svoje troškove energije.


10:41 - Dok traju pregovori između Moskve i Kijeva, zamjenik predstojnika Ureda predsjednika Ihor Zovka kazao je za BBC da vjeruje da će ruski prijedlozi biti konstruktivniji sada nego ranije.

'Umjesto da nam postavljaju ultimatume i govore da Ukrajina treba kapitulirati, sada se čini da će početi s konstruktivnim pregovorima', kazao je.


10:30 - Japanska vlada smatra lažnom informaciju da je rad biolaboratorija u Ukrajini povezan sa stvaranjem biološkog oružja, kazao je glavni tajnik vladinog kabineta Hirokazu Matsuno u ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji u Tokiju.

'Japanska vlada vjeruje da Rusija širi lažne informacije', odgovorio je na zahtjev za komentar o podacima koje je Rusija navodno dobila tijekom 'specijalne vojne operacije'.


10:24 - Najmanje 90 djece ubijeno je, a više od 100 ih je ranjeno u Ukrajni otkako je započela ruska invazija prije gotovo tri tjedna, tvrde ukrajinski dužnosnici.

Najveći broj žrtava dolazi iz Kijeva, Harkiva, Donjecka, Černihiva, Sumija, Herona, MIkolajiva i Žitomira.


10:20 - Rat u Ukrajini je tragedija koja mora biti zaustavljena ili će nastupiti globalna kriza hrane jer su cijene gnojiva već previsoke za mnoge poljoprivrednike, rekao je ruski kralj ugljena i gnojiva Andrej Meljničenko.

'Događaji u Ukrajini zaista su tragični. Hitno nam je potreban mir', rekao je za Reuters 50-godišnji Meljničenko, koji je Rus rođen u Bjelorusiji, a majku mu je Ukrajinka.

'Kao Rus po nacionalnosti, Bjelorus po rođenju i Ukrajinac po krvi, osjećam veliku bol i nevjericu svjedočeći kako se bratski narodi bore i umiru', kaže Meljničenko.

Opširnije pročitajte OVDJE.


10:17 - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u nedjelju je izrazila zabrinutost da bi rat u Ukrajini mogao pogoršati pandemiju koronavirusa te nastoji učiniti više na ograničavanju širenja ove zarazne bolesti.

Broj slučajeva zaraze u regiji manji je u odnosu na prethodni tjedan, no postoji znatan rizik od razvoja težih oblika bolesti i smrtnih ishoda, osobito zato što je u Ukrajini stopa cijepljenih vrlo niska, a ista je situacija i među više od dva milijuna onih koji su pobjegli iz zemlje pred ratom u susjedne države, piše CNN.


10:12 - Rusko ministarstvo financija priopćilo je u ponedjeljak da je odobrilo privremenu proceduru otplate duga u stranoj valuti, upozorivši da će biti vraćen u rubljima ako sankcije bankama onemoguće plaćanje u valuti u kojoj je izdan.

'Tvrdnje da Rusija ne može ispuniti svoje obveze po državnom dugu nisu istinite. Imamo potrebna sredstva za servisiranje naših obveza', naglasio je u priopćenju ministar financija Anton Siluanov.

Optužio je strane zemlje da sankcijama žele natjerati Rusiju na 'umjetni bankrot'.

'Zamrzavanjem deviznih računa Banke Rusije i ruske vlade niz stranih zemalja želi organizirati umjetnu neisplatu koja nema stvarne ekonomske osnove', rekao je ministar financija Anton Siluanov.

Opširnije pročitajte OVDJE.


10:08 - Velika Britanija je poslala više od 400 milijuna funti humanitarne pomoći Ukrajini te osam aviona punih medicinske opreme.

Uz medicinsku pomoć Velika Britanija donirat će Ukrajini 500 generatora koji će biti dovoljni za napajanje 20.000 zgrada i pomoći u održavanju rada bolnica, skloništa i javnih službi, rekao je britanski ministar za poslovanje, energiju i industrijsku strategiju Kwasi Kwarteng.

Dodao je da će taj potez 'oslabiti Putinove pokušaje da uguši ukrajinsku opskrbu energijom'.


10:07 - Turski predsjednik Tayyip Erdogan razgovarat će o ratu u Ukrajini s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom na razgovorima u Ankari u ponedjeljak, priopćio je njegov ured.


9:51 - Počeo je četvrti krug pregovora između Rusije i Ukrajine, ovaj put putem video konferencije.

Ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak rekao je da će se u velikoj mjeri razgovarati o postizanju primirja, povlačenju ruskih trupa i sigurnosnih jamstava za Ukrajinu.

Dodao je da ukrajinski stav o prekidu vatre ostaje nepromijenjen i kazao kako je Rusija u zabludi da je 19 dana nasilja nad mirnim gradovima prava strategija.


9:35 - Ruska vojska počela je s prebacivanjem ukrajinske opreme u samoproglašene Narodne Republike Donjeck i Lugansk, javlja ruski TASS.

'Zarobljenu opremu i naoružanje Oružanih snaga Ukrajine, ukrajinskih nacionalističkih bataljuna i bataljuna teritorijalne obrane, koje je napušteno, pohranjeno u skladištima i onesposobljeno tijekom specijalne vojne operacije, Oružane snage Ruske Federacije prebacuju u postrojbe Narodna milicija Luganske i Donjecke Narodne Republike', navodi se u priopćenju ruskog Ministarstva obrane u ponedjeljak.


9:27 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je u ponedjeljak Zapad da opskrbi Ukrajinu oružjem i primijeni dodatne sankcije Rusiji kako bi spriječili uvlačenje drugih zemalja u širi sukob.

'Onima u inozemstvu koji se boje biti 'uvučeni u Treći svjetski rat' - Ukrajina uspješno uzvraća udarac. Trebamo vas da nam pomognete u borbi. Osigurajte nam svo potrebno oružje', napisao je Kuleba na Twitteru.

'Primijenite više sankcija Rusiji i potpuno je izolirajte. Pomozite Ukrajini da natjera Putina na neuspjeh i spriječit ćete veći rat', poručio je.


9:15 - Ruski raketni napad na ukrajinsku vojnu bazu u blizini poljske granice u kojem je poginulo najmanje 35 ljudi bio je pokušaj 'prijetnje' NATO-u, rekao je zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Marcin Przydacz za BBC.

'Sigurno su znali da je ova vojna baza smještena vrlo blizu poljske granice. Naravno da su Rusi znali što udaraju i htjeli su zaprijetiti NATO-u... Htjeli su poslati poruku', kazao je Przydacz.

Przydacz kaže da se boji da su njegova i nekoliko drugih zemalja u opasnosti jer 'Putin pokušava uništiti svijet u kojem živimo'.


9:03 - Zamjenik guvernera Krima koji je Rusija anektirala 2014., rekao je da je poluotok sada povezan kopnenim koridorom sa separatističkom regijom Donbas u istočnoj Ukrajini, prenosi ruska novinska agencija RIA u ponedjeljak.

Ruske snage navodno su zauzele cestu od Krima do Mariupolja što bi moglo pomoći dopremi humanitarne pomoći za narod Donbasa, kazao je Georgij Muradov.

Opširnije pročitajte OVDJE.


9:02 - Ukrajina je potvrdila da će u ponedjeljak pokušati evakuirati zarobljene civile kroz 10 humanitarnih koridora.

Zamjenica premijera Irina Veresčuk rekla je da će ti evakuacijski putevi uključivati kretanja iz gradova u blizini glavnog grada Kijeva i istočne regije Luganska.

Također, Ukrajina će još jednom pokušati isporučiti humanitarni konvoj u opkoljeni južni lučki grad Mariupol koji je već danima bez vode i struje, a zalihe hrane su opasno niske.

Konvoj jučer nije uspio stići do grada zbog ruskog granatiranja, a Crveni križ je upozorio da 'vrijeme ističe' za spašavanje tamo zarobljenih civila.

Najmanje 2500 ljudi umrlo u Mariupolju od početka invazije, potvrdio je jutros potvrdio savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič, citirajući podatke koje je prikupila gradska uprava Mariupolja.

image

Satelitska snimka od 12. ožujka prikazuje industrijsku četvrt Mariupolja Primorski

Maxar/AFP

8:52 - Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da su tvrdnje američkih dužnosnika da je Rusija tražila od Pekinga vojnu opremu za svoju kampanju u Ukrajini 'dezinformacije' iz Sjedinjenih Država.

Pritom je optužio Washington za širenje 'zlonamjernih' laži o ulozi Kine u ratu.

Komentari su uslijedili tijekom redovnog sastanka kineskog ministarstva vanjskih poslova u Pekingu, izvijestio je Reuters.


8:44 - Najmanje dvije osobe poginule su, a 12 je ranjenih u granatiranju stambene zgrade u Kijevu u ponedjeljak ujutro, a ruske snage granatirale su i tvornicu zrakoplova Antonov, objavile su ukrajinske vlasti i najavile da se očekuje novi krug rusko-ukrajinskih pregovora.

Opširnije pročitajte OVDJE.

image

Spašavanje civila iz pogođene zgrade u Obolonu

-AFP
image

Pogođena zgrada u Obolonu i spašavanje civila

-AFP
image

Spašavanje civila iz pogođene zgrade u Obolonu

-Pogođena zgrada u Obolonu AFP

8:35 - Trudnica i njezina beba preminule su nakon što je Rusija bombardirala rodilište u kojem je žena trebala roditi, prenosi Associated Press. Fotografije žene koja je na nosilima žurno prebačena u vozilo hitne pomoći obišle su svijet, a novinari AP-a snimili su je kako gladi svoj krvavi trudnički trbuh dok spasioci jure kroz ruševine opkoljenog grada Mariupolja. Njezino blijedo lice odražavalo je šok zbog onoga što se upravo dogodilo.

Opširnije pročitajte OVDJE.

image

Trudnica preminula u Mariupolju

Epn/newscom/Newscom/Profimedia


7:50 - Vlasti iz Kijeva tvrde da su Rusi granatirali i tvornicu Antonov u kojoj se proizvode avioni. Postrojenje se nalazi oko 11 km od centra Kijeva.

Na snimci koju je objavio ukrajinska NEXTA TV navodno se vidi kako gori pogon.


7:37 - Stižu nove informacije o napadu na stambenu zgradu u sjeverozapadnom dijelu Kijeva, javlja Guardian.

Zgradu je, prema svemu sudeći, pogodila jedna ili više granata, a u napadu su ubijene najmanje dvije osobe, a najmanje tri su ranjene, kažu hitne službe iz Kijeva.

- U 7:40 našli smo dva tijela u zgradi, tri su osobe hospitalizirane, a njih 9 je na licu mjesta dobilo liječnički pomoć, kažu.


7:20 - Trudna žena čija je fotografija obišla svijet nakon što su Rusi bombardirali bolnicu i rodilište u Mariupolju je umrla zajedno sa svojom bebom, javlja Associated Press. Ova je žena ranjena u napadu na bolnicu, a fotografirana je u trenutku kada su je na nosilima iznosili bolničari.

Ovu su trudnicu nakon toga prevezli u drugu bolnicu, još bližu bojištu, gdje su je liječnici pokušali spasiti. Kada je shvatila da će izgubiti dijete, poručila je da ju "ubiju sada", kažu bolničari, a prenosi AP.

Liječnici su porodili dijete, ali ono nije pokazivalo znakove života. Narednih pola sata pokušali su oživjeti i majku, ali je i ona preminula, rekao je kirurg Timur Marin koji je dodao da se ovo dogodilo u subotu.


7:10 - Ukrajinski i ruski pregovarači danas će, u 10:30 po lokalnom vremenu, nastaviti razgovore preko video veze, javila je ukrajinska strana.


6:55 - Stambena zgrada od 9 katova u Kijevu noćas je bila jednom od meta ruskih napada, tvrdi Kyiv Independent.

Kako tvrde ukrajinski mediji, zgradu je oko 5 sati ujutro po lokalnom vremenu zahvatio požar koji trenutno gase vatrogasci.

Je li bilo žrtava u napadu zasad nije poznato.


6:52 - Oko 2,7 milijuna ljudi napustilo je Ukrajinu od početka rata, poručuje UN. Od toga je samo u zdanja 24 sata izbjeglo više od 100.000 ljudi.


6:45 - Oružane snage Ukrajine tvrde da su u posljednjih 24 sata oborile četiri ruska aviona, tri helikoptera i nekoliko bespilotnih letjelica, prenosi BBC.

Također su poručili da su izvršili i nekoliko snažnih i učinkovitih napada na ruske baze i skladišta u Ukrajini čime su dodatno poremetili logističku podršku ruskim snagama. Dodali su i da Rusi tijekom zadnjeg dana nisu imali značajnijih napredovanja na bojištu.

Ukrajinske oružane snage također tvrde da jem oral ruskih vojnika na "niskoj razini" te da vojnici odbijaju izvršiti zapovijedi ili sudjelovati u borbama.

BBC napominje da ove informacije za sada nije moguće neovisno potvrditi.


Danas je 19. dan od početka ruske invazije na Ukrajinu. Jučer je, prvi put od početka rata, napadnuto područje u široj okolici Lavova, na samom zapadu države. Konkretno, projektilima je gađana vojna baza udaljena nekih 25 km od poljske granice, a u napadu je poginulo najmanje 35 osoba. Tijekom jučerašnjeg dana Rusi su preuzeli odgovornost za napad i ustvrdili da su u vojnoj bazi "ubili 180 stranih plaćenika". Inače je riječ o bazi u kojoj su, prije početka rata, ukrajinski vojnici vježbali s instruktorima stranih snaga, među njima i NATO članicama. Nije potvrđeno da je i jedan strani državljanin stradao u jučerašnjem napadu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je opet pozvao NATO da uspostavi zonu zabrane letenja iznad njegove zemlje, upozorivši da bi u protivnom "ruske rakete" mogle padati po njegovim zemljama članicama.

- Ako ne zatvorite naše nebo, samo je pitanje vremena kada će ruske rakete početi padati na vaš teritorij, na teritorij NATO-a, rekao je Zelenski u video snimci objavljenoj netom poslije ponoći.

Rusi traže pomoć od Kine

I dok Zelenski traži pomoć do Zapada (koji zasad šalje prijenosne protuzračne i protutenkovske sustave, uz razno pješačko naoružanje i humanitarnu pomoć), Rusija je od Kine zatražila vojnu opremu nakon svoje invazije na Ukrajinu 24. veljače, izvijestili su u nedjelju Financial Times i Washington Post, pozivajući se na američke dužnosnike.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan bit će u ponedjeljak u Rimu kako bi se sastao s najvišim kineskim diplomatom Yangom Jiechijem, priopćila je ranije Bijela kuća.

Rusija, koja svoje djelovanje u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom", i Kina pojačale su suradnju pošto su se našle pod snažnim pritiskom Zapada zbog ljudskih prava i niza drugih pitanja.

Peking nije osudio ruski napad i ne naziva ga invazijom, ali je pozvao na rješenje putem pregovora.

Washington Post navodi da neidentificirani američki dužnosnici nisu naveli vrstu oružja koja je zatražena niti kako je Kina odgovorila.

Blokirana Odesa?

Britansko ministarstvo obrane objavilo je da je Ruska ratna mornarica sa svojim brodovima u Crnom moru "efektivno izolirala Ukrajinu od međunarodne pomorske trgovine". Podsjetimo, najveća ukrajinska luka Odesa, koja broji oko milijun stanovnika, i dalje je u rukama Ukrajinaca, a već danima se priča da je ovaj grad na jugozapadu zemlje jedna od sljedećih ruskih meta, koji bi time Ukrajinu posve odsjekli od pristupa moru.

Na sjeveru zemlje, nedaleko od Kijeva, čelnik ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov, saveznik predsjednika Vladimira Putina, rekao je u ponedjeljak da je u Ukrajini s ruskim vojnicima koji vode ofenzivu u toj zemlji.

Kadirov, kojeg su međunarodne nevladine organizacije osudile zbog teških povreda humanitarnog prava u njegovoj kavkaskoj republici, objavio je na Telegramu video u kojemu je prikazan u maskirnoj odori dok proučava vojne planove s vojnicima.

Poslije je u poruci objavio da je video nastao u Hostomelu, aerodromu blizu Kijeva, ukrajinskog glavnog grada, koji su ruske snage zauzele u prvim danima ofenzive. Informacija se nije mogla provjeriti kod neovisnog izvora.

- Neki dan smo bili na 20 km od vas, kijevskih nacista, a sad smo još bliže, napisao je Kadirov, pozivajući ukrajinske snage da se predaju "ili će biti gotove". - Pokazat ćemo vam u stvarnosti da ruska praksa bolje uči ratovanju od stranih teorija i naputaka vojnih savjetnika, dodao je.

Ramzan Kadirov koji željeznom rukom vlada Čečenijom, odan je Kremlju i raspolaže paravojnom milicijom "kadirovcima" kojima zapovijeda.

Na početku ruske ofenzive društvenim mrežama su kružile fotografije na kojima se vidi trg u Groznom, čečenskom glavnom gradu, koji se crni od vojnika koji su tvrdili da su na odlasku u Ukrajinu.

Snage pod kontrolom Kadirova optužuje se za brojne zločine u Čečeniji.


Ovdje možete pročitati sve o jučerašnjim događajima vezanim uz rusku invaziju na Ukrajinu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:34