14 POGINULIH

RUSIJA GRMI 'Znamo kako je srušen naš vojni avion u Siriji, za sve su krivi Izraelci! Osvetit ćemo im se'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 18.09.2018. u 11:31

REUTERS/Profimedia

 

Rusija je priopćila u utorak da je sirijska vojska nenamjerno srušila ruski vojni zrakoplov nad Sirijom, ali je za taj incident okrivila Izrael i zaprijetila mu osvetom, javljaju ruske novinske agencije.

Rusko ministarstvo obrane ranije je priopćilo kako je ruski vojni zrakoplov Il-20 s 14 članova posade nestao s radara iznad Sirije u isto vrijeme kada su izraelske i francuske snage izvodile zračne napade na ciljeve u toj bliskoistočnoj državi. Nakon toga je objavilo da je avion srušilo sirijsko protuzračno topništvo u tzv. prijateljskoj vatri. Ruski vojnici su već pronašli točno mjesto pada aviona, a dijelovi tijela posade već su preneseni na ruske brodove.

Međutim, ministarstvo smatra da je za to odgovoran Izrael jer su u vrijeme incidenta izraelski borbeni zrakoplovi provodili zračne udare na sirijske ciljeve i dali su Moskvi samo jednominutno upozorenje, što nije bilo dovoljno vremena da ruski avion odleti na sigurno.

Ministarstvo je optužilo izraelske vojne zrakoplove da su namjerno stvorili "opasnu" situaciju nad sirijskim gradom Latakiom, koji se nalazi u blizini ruske vojne baze Hmejmim gdje se Il-20 spremao sletjeti, izvijestila je RIA.

Četrnaest ruskih vojnika je poginulo zbog, kako navodi ministarstvo, "neodgovornih akcija Izraela", prenosi Interfax. "To nikako nije u duhu rusko-izraelskog partnerstva", rekao je glasnogovornik ministarstva Igor Konašenkov.

"Zadržavamo pravo da kao odgovor poduzmemo proporcionalne mjere", kazao je.

On je nazvao izraelske vojne akcije neprijateljskima i činom provokacije.

U vrijeme nestanka letjelice, sirijski grad Latakia, koji se nalazi u blizini ruske zračne baze u koju se zrakoplov vraćao, bio je pod napadom "neprijateljskih raketa", pa je odgovoreno protuzračnim topništvom, prenijeli su sirijski državni mediji.

Rusko ministarstvo kaže kako se Il-20 vraćao u bazu Hmejmim kada je oko 23 sata po lokalnom vremenu nestao s radara, a kompanija Il je priopćila da je avion bio tehnički potpuno ispravan.

Zrakoplov se tada nalazio iznad Sredozemnog mora, oko 35 kilometara od sirijske obale.

U rusko je Ministarstvo vanjskih poslova zbog ovog incidenta pozvan veleposlanik Izraela u Moskvi, javlja Sputnik.

Oglasila se i izraelska vojska nakon optužbi. Priznaju da su sinoć bombardirali objekte sirijske vojske, no na Twitteru su objavili da su za pad ruskog aviona odgovorni Damask, Iran i Hezbolah.

Dodaju i da žale zbog smrti posade koja je bila u avionu, no tvrde da su Rusi bili obaviješteni o zračnom napadu te da će za potrebe istrage ovog incidenta ruskoj vojsci dati sve potrebne informacije.

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo