COVID-19

RUSIJA I ITALIJA POKREĆU MASOVNA TESTIRANJA NA KORONAVIRUS Stručnjaci zabrinuti da bi se epidemija mogla ponovno razbuktati

Ilustracija
 AFP

Moskva, epicentar epidemije novog koronavirusa u Rusiji, najavila je u četvrtak pokretanje masovne kampanje testiranja kako bi odredili stvarnu razinu zaraženosti i nazočnosti antitijela među stanovništvom. "Od petka će 70.000 stanovnika glavnog grada biti nasumično odabirano svaki treći dan za to istraživanje, jedinstveno u svijetu", rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin na televiziji.

"U svakom trenutku ćemo točno znati koliko Moskovljana je zaraženo koronavirusom, i koliko ih je razvilo imunitet. I najvažnije, koja je stvarna dinamika širenja bolesti", dodao je gradonačelnik na svom blogu.

Njegova zamjenica za socijalna pitanja Anastazija Rakova je precizirala da tom kampanjom pokušavaju otkriti nazočnost antitijela, što je ključni element do postizanja "kolektivnog imuniteta".

Rezultati će zatim biti priopćeni svakoj osobi uz liječničke preporuke, a globalni rezultati istraživanja bit će objavljeni i uzeti u obzir kada se bude donosila odluka o ublažavanju mjera ograničenja koja su na snazi u Moskvi do 31. svibnja. Rusija je druga zemlja u svijetu po broju zaraženih. Ima ih preko 250.000 te 2300 umrlih.

Italija sljedeći tjedan pokreće testiranje reprezentativnog uzroka od 150.000 ljudi u dvije tisuće gradova i mjesta kako bi se utvrdili razmjeri epidemije covida-19, najavio je čelnik vladinog znanstvenog odbora pred parlamentom u četvrtak.

Italija ima više od 222.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa i preko 31.000 smrtnih slučajeva. Većina zaraženih i umrlih je u sjevernim regijama, dok je jug prošao prilično neokrznuto.

Italija je bila prva europska zemlja koja je uvela karantenu u ožujku kako bi spriječila širenje zaraze. Prošli tjedan počela je olakšavati mjere.

"Program testiranja uključit će značajan uzorak građana i omogućit će nam da vidimo koliko se virus u državi proširio", rekao je Agostino Miozzo, čelnik znanstvenog odbora.

Krajem travnja vlada je objavila da je izabrala američku kompaniju Abbott Laboratories za nabavku krvnih testova. Vrhunac epidemije u Italiji bio je krajem ožujka, ali zemlja i dalje registrira stotine novih slučajeva zaraze i smrti dnevno.

Stručnjaci su zabrinuti da bi se epidemija mogla razbuktati ponovno kada se mjere olakšaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:07