COVID-19

RUSIJA KINEZIMA ZABRANILA ULAZAK NA SVOJ TERITORIJ Uveli novu drastičnu mjeru kojom kane zaustaviti širenje epidemije koronavirusa

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 18.02.2020. u 21:35

A mother (L) of a child (R) held by his father (C) adjust his protective mask to help stop the spread of a deadly virus which began in Wuhan peaks through a plastic curtain at the Beijing railway station in Beijing on January 27, 2020. - China on January 27 extended its biggest national holiday to buy time in the fight against a viral epidemic and neighbouring Mongolia closed its border, after the death toll spiked to 81 despite unprecedented quarantine measures. (Photo by NICOLAS ASFOURI / AFP)
AFP

Rusija je u utorak objavila da od četvrtka zabranjuje ulazak kineskih državljana na svoj teritorij, što je nova drastična mjera kojom kani zaustaviti širenje epidemije koronavirusa.

"Ulazak kineskih državljana preko ruskih granica obustavlja se od 20. veljače za poslovna, privatna, studijska i turistička putovanja", rekla je Tatjana Golikova, zamjenica premijera zadužena za zdravstvo, prenose ruske novinske agencije.

Ta odluka donesena je zbog "širenja epidemije u Kini i zbog toga što kineski državljani i dalje stižu na ruski teritorij", objasnila je Golikova, koja vodi radnu skupinu zaduženu za borbu protiv koronavirusa.

Brojni Kinezi borave u Rusiji kao turisti, studenti ili ondje rade, a ruskim zračnim lukama prolaze u tranzitu između Kine i Europe.

Ruske vlasti poduzele su stroge mjere sprečavanja širenja epidemije Covid-19 koji je do danas odnio gotovo 1900 života u svijetu. Moskva je naredila zatvaranje oko 4250 kilometara granice između Rusije i Kine, prekid željezničkih veza i smanjenje broja letova prema kineskim destinacijama.

Službeno u Rusiji više nema oboljelih od koronavirusa nakon što su prošlog tjedna iz bolnice izašla dva pacijenta, kineski državljani. Ruski liječnici su rekli da je kod ta dva slučaja zaraza bila blaga.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo